Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. április 22., péntek

KISMAMA-BLOG- A GERINCPROBLÉMÁKRÓL

GERINCPROBLÉMÁK GYERMEKKORBAN

Sajnos egyre több gyereknek rossz a tartása és sokuk szenved gerincelváltozásoktól is. Az szakorvosok gyakran észlelik már iskolás-, sőt óvodáskorban is a gerincelváltozásokat.

A gerincelváltozások következő fajait különböztetjük meg:

Lapos hátról beszélünk, amikor az élettani görbületek elsimulnak. A gerinc elveszti normális, S alakú görbületébol eredo rugószeru funkcióját, mellyel tompítja a ráható hirtelen erőbehatásokat (például ugráskor, futáskor), és kivédi a gerinc károsodását.

Ennek ellenkezoje a fokozottabb görbület kialakulása. Lehet a háti és az ágyéki szakaszon egyaránt, vagy csak a háton - ez a domború hát, vagy csak az ágyékon - ez a nyerges hát.

Ezektől a viszonylag „jóindulatú” - tornával, úszással általában javítható - tartási rendellenségektol el kell különíteni a serdülokorban észlelheto kóros gerincgörbületet. Ez a gerinc háti szakaszán figyelheto meg, de az ágyéki gerincszakaszra is kiterjedhet. Az elváltozást serdülőkori görbehátnak vagy - elso leírója után - Scheuermann-betegségnek nevezik. Régebben tanoncbetegségnek is hívták, mert főleg nehéz fizikai munkát végző fiatalokon észlelték az elváltozást. Azonban nemcsak fizikai megterhelés, hanem örökletes tényezok is befolyásolják kialakulását, így igen elterjedt gerincbetegség. Egyes szerzok szerint a lakosság 4-6 százalékát érinti, mások 25-30 százalékról számolnak be.

A betegség három stádiuma:

I. 10 éven aluliaknál rossz tartással kezdődik, nagyrészt fájdalommentesen.

II. 12-17 éves kor között zajlik le. Az érintettek általában fáradtságérzésrol panaszkodnak. Ez a napi megterhelés folyamán délutánra fokozódik. Bizonytalan fájdalmak is jelentkeznek már ilyenkor, leggyakrabban a lapockák közötti területen, illetve a keresztcsont táján. A fokozott görbületü háti szakasznak bekövetkezhet az elmerevedése. A röntgenfelvételen jól látható, hogy az ezen a területen lévo csigolyák alakja megváltozik, előrefelé megnyúlnak, elülső részük elkeskenyedik.

III. Ez a stádium a 18. életév táján alakul ki. A növekedés befejezodése idején jut a beteg ebbe a stádiumba, amely végigkíséri egész élete folyamán. A harmadik stádiumban jelentkeznek a gerincpanaszok. A háti izomzat kifejezett fájdalma mellett elofordul, hogy a nyakizom szélén vagy a lapockák között érez a beteg fájdalmat. A panaszok nagyobb testi megeröltetés után fokozódnak, de gyakran ülő foglalkozásnál is előfordul. Nyaki, válltáji, akár isiászos (azaz alsó végtagba sugárzó) fájdalommal is jelentkezhet.

KEZELÉS:

A betegség kezdetén az elso stádiumban, amikor csak a gyermek rossz tartása a fő panasz, elégséges lehet a deformitás fokozódásának megakadályozása, illetve csökkentése gyógytorna és sport (úszás, kosárlabda) segítségével.

Ez a betegség második szakaszában önmagában már nem elég. Ilyenkor szükség van a fájdalom megszüntetésére, a merev izomzat fellazítására. Gyógytorna mellett a manuálterápia is fontos lehet. Kezelni kell a csigolyákat - javítani a mozgásukat -, és az izmok lazítása is rendkívül jó hatású. Scheuermann-betegségnél (körülbelül 20 százalékban) a gerinc oldalirányú görbületét is észlelhetjük a háti szakaszon. Ilyenkor fontos megvizsgálni a fejízületeket, ugyanis ezen ízületek mozgásbeszukülése kihat az egyensúlyszerv muködésére is.

Nagyon fontos, hogy minden gerincdeformitásban szenvedő gyermeknél elvégezzük a vizsgálatot, mely után a blokkolt - tehát csökkent mozgású - ízületek bemozgatásával elejét vehetjük a súlyosabb elváltozások kialakulásának, illetve csökkenthetjük a már meglévo deformitásokat.

Súlyosabb esetekben - akárcsak a gerincferdülés kezelésében is - szükség lehet fűző viselésére. A legmodernebb fűzők egyedi gipszmintavétel alapján készülnek. A fűző állítható, így a görbület nagysága fokozatosan csökkenthető és követi a növekedést is. Éppen ezért igen rövid idő alatt látványos javulás érhető el. A fűző viselése diszkrét, akár egy pólóval is eltakarható. Általános mozgásokat nem korlátoz, sőt bizonyos hobbisportok a fűző viselésével is végezhetok.. A fűző viselése mellett elengedhetetlen a napi gyógytorna végzése, melyet célszerű gyógytornász felügyeletével begyakorolni.

A tél tipikusan az az évszak, amikor jobban oda kell figyelnünk gyermekeink táplálkozására,mert az esetleges súlytöbblet károsan befolyásolja a betegség későbbi alakulását..

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése