Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. április 9., szombat

KISMAMA-BLOG A FŰLFÁJÓS GYERMEK

FŰLFÁJÓS GYERMEK

A fülfájás értékelésében nagy jelentősége van a beteg életkorának, mert míg csecsemő- és kisgyerekkorban a baktériumok és vírusok okozta heveny középfülgyulladás az egyik leggyakoribb oka a fülfájásnak, addig a felnőttek fülfájdalmát leginkább a külső hallójárat gyulladása okozza.

A gyermekkori fülfertőzések kiindulópontja a garat, az arc- és orrüreg, az orrmandulák fertőződése, ahonnan a kórokozók a fülkürtön átjutnak a középfülbe, általában mindkét oldalra egyszerre, míg a felnőttkori folyamatok többnyire egy oldalra lokalizálódnak.Fertőzés


A gyakori gyermekkori középfülgyulladás számtalan hajlamosító tényezővel magyarázható.

· Csecsemő- és kisgyerekkorban, még „éretlen” az immunrendszer, sok kórokozó ismeretlen a szervezet számára, ezért kevésbé tud ellenállni a fertőzéseknek.

· A szezonálisan nagyobb számban előforduló légúti kórokozók könnyebben okoznak kisebb helyi járványokat a gyerekközösségekben.

· A gyakoribb fülfertőzések hátterében anatómiai ok is állhat, mivel rövid és szűk a fülkürt a gyerek kis testméretei miatt, ezért a garatban kialakuló fertőzésekből könnyebben jutnak át a kórokozók, gyakrabban zárul el ez a nyomáskiegyenlítést biztosító járat.

· Az elégtelen orrfújás miatti váladékpangás kedvez a kórokozók felszaporodásának, a nagyobb orrmandula könnyen fertőződik és duzzad még nagyobbra, meggátolva ezzel az orrlégzést. A szájon át való légzés kiszárítja a garatot, amivel lényegesen csökken nyálkahártyájának ellenállása a baktérium okozta fertőzésekkel szemben.

· Egyéb hajlamosító tényezők: a szoptatás hiánya, a fekve etetés, a cumi használata, a dohányfüst, a korai közösségbe való járás a gyakoribb vírusfertőzések miatt, fejlődési rendellenességek a fejen és a légutakban, a vas- és a D-vitamin-hiány, a nem megfelelő táplálás, de örökletes hajlamot is feltételeznek, különösen igazolja ezt az egy családban lévő esetek halmozódása.

Az akut középfülgyulladásra általában jellemző a kezdeti nátháshurutos tünetek után a hirtelen felszökő láz, nyugtalanság, fülfájás, étvágytalanság, nyugtalan alvás, éjszakai felsírás, hányás és néha hasmenés is.

A nagyobb gyerekek a fájdalmon kívül kattogásról, füldugulásról, halláscsökkenésről, szédülésről és hányingerről is panaszkodhatnak.

Ha a felszaporodó váladék olyan sok, hogy nem fér el a dobüregben, akkor a dobhártya átszakad, perforálódik és kifolyik a savós vagy gennyes folyadék. A spontán felszakadás eredményeként sugár irányban több berepedés keletkezik rajta.

Az a legjobb megoldás, ha az időben alkalmazott hatásos kezelésre felszívódik a folyadék, és a dobhártya ép marad. A gégész a fülvizsgálat során látja, hogy a folyamat milyen stádiumban van, mi lehet a legcélravezetőbb kezelés.

Ha sikerül olyan antibiotikumot választani, melynek hatására a kórokozó baktériumok elpusztulnak, akkor tíznapos kezelés a javasolt, amire a kis betegek 90 százaléka meggyógyul.

Ha évente négynél többször ismétlődik az otitis, akkor javasolt az orrmandulák kivétele, mert gyakran olyan góccá alakul, amiből minden vírusosan induló betegség esetén másodlagosan kialakul a fertőzés.

. Ma már van hatásos védőoltás az invazív haemophilusok ellen, amit a kötelező védőoltásokkal megkapnak a csecsemők. Nem kötelező, de az középfülgyulladásra hajlamosaknak javasolt a pneumococcus elleni oltás.

A fülfájás másik gyakori oka, főként a felnőttek körében a külső hallójárat gyulladása, az otitis externa. A külső hallójárat egy viszonylag szűk, mélyre nyúló, hámmal fedett, testmeleg üreg, ami a dobhártyáig tart, felületét a faggyúmirigyek váladékukkal zsírosan, nedvesen tartják, ezzel is megakadályozzák, hogy itt baktériumok szaporodjanak fel. Könnyen sérül, akár a tisztogatás során is.

Felesleges a tisztogatás, mivel az úgynevezett fülzsír kifelé sodródik, tehát öntisztuló a hallójárat. A kereskedelemben kapható fültisztítók csak a fülkagyló tisztítására szolgálnak, mert a legtöbb olyan, hogy inkább befelé nyomjuk vele a váladékot, ami, ha a dobhártyára szárad, fájdalmas és rontja a hallást is.

Akiknek kissé több a fülzsírjuk, vagy hajlamosak a „füldugók” kialakulására, azoknak javasolható, hogy hetente 2-3-szor csepegtessenek 1-2 csepp paraffinolajat a fülükbe, és a tisztítást bízzák szakemberre.
A felázott bőr ellenálló képessége csökken, kedvez a baktériumok, a gombák elszaporodásának. Ezt még fokozhatják a lúgos kozmetikai szerek, vagy az uszodavíz fertőtlenítésére használt szerek is. Akülső hallójárat védhető a fürdés, az úszás előtt alkalmazott paraffinolajjal, az egyéni lenyomat alapján készített füldugóval, valamint az uszoda után alkalmazott ötszázalékos ecetes vizes cseppel is.

A már kialakult hallójárat-gyulladást fül-orr-gégész kezelje, mert csak a szakember tudja eldönteni, hogy mi a kórokozó, mert más kezelés szükséges a baktériumok ellen, más a gombák ellen, vagy ekcéma esetén..


Ha a fülfájásnak nem találjuk az okát a fülben, akkor a fej és a nyak alapos vizsgálatára van szükség. Ki kell zárni fogbetegséget, arcüreg-gyulladást, fertőzést a garatban, a mandulákon, a nyelven, az állkapocsban, az álkapocs ízületében, a nyálmirigyekben. Lehet a betegnek herpes zostere, vagy daganat okozta nyomás is kiválthatja a fülfájdalmat. Légúti fertőzésekre utaló tüneteket keres először az orvos, de a körültekintő vizsgálat nem maradhat el akkor sem, ha ilyen tünetet talál, mert éppen egy vírusfertőzés kapcsán derülhet fény valamilyen más betegségre is.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése