Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. április 15., péntek

KISMAMA-BLOG-NAPOZÁS-UV SUGÁRZÁS

NAPOZÁS-U-V SUGÁRZÁS

A Nap az élet forrása, nélküle elképzelhetetlen az élet a Földön. A Nap jókedvre derít, örömet okoz és gyógyít. Nyáron azonban az erős napsugárzás — különösen az ózonréteg elvékonyodása óta — veszélyes is lehet az egészségünkre. Ezért fontos, hogy megismerjük a biztonságos napozás szabályait.

A gyermekek fokozott védelmet igényelnek, hiszen a felnőtteknél sokkal nagyobb a kockázatuk arra, hogy az UV sugárzástól sérülést szenvedjenek. A gyermekek bőre vékonyabb és érzékenyebb, kevésbé ellenálló, mint a felnőtteké. A pigmentképződés (a festékképződés) csak gyerekkorban alakul ki, ezért a napon való rövidebb idejű tartózkodás alatt is sokkal könnyebben és hamarabb égnek le. Tovább növeli a veszélyt az is, hogy a védekezőképességük még fejletlen, nincs meg az a biokémiai védelem, mely a felnőtt szervezetében képes a károsodott sejtetek korrigálni. Az immunrendszer csak körülbelül 12 éves korra alakult ki.

Számolnunk kell-e gyermekkorunkban szerzett leégések későbbi hatásával ?

Igen. A bőrünk nem felejt, "emlékszik" a korábban elszenvedett sugárterhelésekre. Az embert ért sugárzás mennyisége az élet során összeadódik. Kutatások azt mutatják, hogy gyerekkorban nap által okozott gyakori sérülés, leégés magasabb melanoma (bőrrák) előfordulást eredményez a későbbi élet során. A gyermekekre jutó UV sugárzás többszöröse a felnőtteket ért sugárzásnak. Ebben az életkorban kell leginkább figyelni a napon eltöltött időre. Becslések szerint életünk során az összes UV sugárzás körülbelül 80 százalékát 18 éves kora előtt kapjuk. A gyermekek szeretnek kint játszani, de általában nem ismerik az UV sugárzás káros hatásait. A krónikus napfényártalom hatásai gyermekkorban még nem mutatkoznak, csak később jelentkezik a bőr korai öregedése, ráncosodása, elvékonyodása. A kisgyermekek sokkal érzékenyebbek az ultraibolya sugárzásra és így sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint az iskoláskorúak.

Hogyan védjük gyermekeiket ?

Az UV sugárzás ártalmai ésszerű viselkedéssel elkerülhetőek. A szülők/gondviselők saját egészségükre vigyázva is példát mutathatnak a gyerekeknek és fontos, hogy figyeljenek arra is, hogy gyermekeik megfelelően védve legyenek a káros sugárzásokkal szemben. Már kiskoruktól kezdve oktassák gyermekeiket a napsugárzás veszélyeire és a helyes napozási szokásokra. Nagyobb korukban meg kell tanítani a napvédő szerek helyes használatára is őket. A következő szabályok is segítik a gyermekeink védelmét:

* 3 éves kor alatti gyermeket ne tegyünk ki közvetlen napsütésnek! Különös elővigyázatosságot igényelnek a 12 hónapos kor alatti gyerekeket, őket teljes mértékben óvjuk a naptól.

* A déli órákban, 11-15 óra között gyermekekkel együtt keressék az árnyékot. A homokozó gyermekek sem legyenek napon.

* Ruhával, sapkával és napszemüveggel is védjük a gyermekeinket a káros sugárzástól.

* Kenjük be a gyermekeink azon testrészeit, amelyek a ruházaton kívül a napsugárzásnak ki vannak téve (pl. kezek, arc).

*Kombinált, széles spektrumú (UV-B, UV-A elleni), magas faktorszámú, mikropigmentet tartalmazó, illatanyagmentes, vízálló napozószert használjunk.

* A nap elleni védelem nem csak a strandon vagy vízparton szükséges, hanem minden szabadtéri helyzetben.

* A napvédő krémet sohase használjon a napozás idejének meghosszabbítására.

* 1-1,5 óránként kenjük be újra őket. Fürdés, izzadás és törülközés után is.

* Ne felejtsük el, hogy sok felület, mint pl. a hó, a homok és a víz visszaveri a napsugarakat és növeli az UV sugárzás erősségét. Figyeljünk arra is, hogy borús időben is magas lehet az UV sugárzás szintje.

* Vigyük ki gyerekeinket sokszor a szabadba és mutassuk meg nekik is milyen szép a Nap különösen reggel és este.

* Mondjuk el nekik, hogy a Nap nélkül nem lenne élet a Földön, s mi se élhetnénk a Nap ereje és segítsége nélkül.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése