Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. április 24., vasárnap

ROVARCSIPÉSEK

ROVARCSIPÉSEK TAVASSZAL ÉS NYÁRON

A keletkező kis seb önmagában nem komolyabb sérülés, de a támadó rovar mérgének vagy kórokozok behatolásának lehet a helye. Abban az esetben ha a gyermek általános állapota a csipés után romlik-egyes lágyrészek megdagadnak,eszméletzavar,nehézlégzás,fulladás vagy bármilyen más tünetet /ami nem helyi vonatkozásu/észlelünk azonnal a kórházba kell vinni a gyermeket

Az embert is megtámadó, hazánkban élő rovarok kettős, fogószerű szájukkal marják meg, vagy potrohuk fullánkjával, illetve tőrszerű, szúró-szívó szájszervükkel szúrják meg az embert..

A rovaroktól származó csipések, marások fajtái:

- marás, méreganyag nélkül. Így már a futrinka, a csibor és annak lárvája.

- marás, méreggel. A pókok és a százlábúak a harapófogaikkal átvezetett méreggel teszik fájdalmassá a marásukat. szúrás, méreggel. A méhek és darazsak komoly veszélyt jelenthetnek az emberre. A méhek háromágú fullánkja végén visszahajló horgok vannak, ezért visszahúzásakor beleszakadnak a bőrbe. A fullánkban méregcsatorna található, azon kersztül ürül a valamelyest a csörgőkígyó mérgéhez hasonló, krotoxint tartalmazó méhméreg a sebbe. Kb 500 csípés az arra nem érzékenyeknél is halált okoz. Hasonló a darázs csípése, de ez esetben a fullánk nem szakad bele a sebbe. A lódarázs csípései halált is okozhatnak, különösen az arra érzékeny egyéneknél. Erős fájdalmat okozhatnak a rablópoloskák.

- vérszívás. A bökőlégy fájdalmas sebet ejt a bőrön melyből vér szivárog hosszabb időn keresztül. Gennyesztő kórokozókat és akár lépfenét is terjesztenek. A böglyök csak ritkán szívnak embervért. A leggyakrabban a szúnyogokkal gyűlik meg a bajunk. Valamennyi szúnyogfajra jellemző a vérszívás, de csak a nőstények táplálkoznak vérrel, a hímek növényi nedvekkel élnek. Ellenük szúnyogriasztó, szúnyogpusztító szereket használhatunk.

A mérges szúrást, marást helyi fájdalom, bőrpír és duzzanat kíséri. Alkalmanként létrejöhet távoli duzzanat is, sőt több csípés vagy túlérzékenység esetén bekövetkezhet hányás, hasmenés, izzadás, görcsök. Kezelésére általában elegendő a tüneti kezelés, melyhez használható fertőtlenítőszer, összehúzó szer, oxidálószer.

A méreg utólag már nem közömbösíthető, de hideg borogatás, hintőpor, kloroformos bedörzsölés enyhíti a fájdalmat. Napjainkban már kapható kifejezetten e célra kikísérletezett gyógyhatású készítmény is..

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése