Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. március 19., kedd

Hogyan segíts feldolgozni kisgyerekednek a csalódásokat?

Hogyan segíts feldolgozni kisgyerekednek a csalódásokat?


Nagyon rossz látni, mikor a gyermekünket csalódás éri. Mi anyukák, mindig azt szeretnénk, hogy boldog legyen, mindig minden sikerüljön neki, senki ne bántsa, soha ne fájjon neki semmi… De a világ nem ilyen.
Főleg a picik kezelik nehezen, ha valami nem úgy van, ahogy ők akarják, ha nem kaphatják meg azonnal, amit szeretnének.
A jó hír az, hogy lehet segíteni nekik, hogy megtanulják, hogyan tudják minél előbb és minél könnyebben túltenni magukat a csalódásokon. Ez a tudás nagyon fontos, hiszen felnőttként is tudnunk kell, hogy hogyan tegyük túl magunkat a minket ért katasztrófákon.


Hogyan is kell ezt csinálni?
  1. Tudasd vele, hogy megérted őt!

    Soha ne negáld a kisgyereked érzéseit.
    Ne mondd neki azt, hogy “Na, ez nem is olyan nagy baj. Nem kell emiatt szomorkodni.”
    Ha ő szomorú, akkor annak oka van. Mondd el neki, hogy megérted, hogy fáj neki és ez teljesen jogos és beszélgessetek arról, hogy hogyan lehetne ettől a rossz érzéstől mihamarabb megszabadulni. A gyerekek hálásak, ha megértő fülekre találnak.
    Kérdezd meg, hogy tehetsz-e valamit, hogy ne legyen ennyire bánatos. De soha ne kényszerítsd, hogy beszéljen az érzéseiről!
  2. Mondd el neki, hogy a kudarc ellenére ő egy értékes kis ember

    Manapság az dől a médiából és sok szülő is azt közvetíti a gyermekének, hogy csak a tökéletes az elfogadható. Tökéletes külső, csupa ötös jegy, aranyérmek a sportversenyeken. Az állandó jellegű  és túlzó dícséretekkel például éppen azt érhetjük el, hogy a legutóbb még szuperhősként kiemelt gyerek legközelebb, mikor nem ő nyer, már rosszul érzi magát.
    “Most akkor mégsem érek annyit?”
    A kudarcok után is tudassuk vele, hogy ő igenis teljes értékű ember, semmi probléma nincs vele, talán van egy-két terület, ahol javítani lehet, de ez kivel nincs így?
  3. Mutass példát

    Ez az univerzális mondat, amit minden cikkben leírhatnék.
    Ha a szüleitől azt látja, hogy nem tudják kezelni a kudarcokat, hogyan lehetne elvárni, hogy majd ő jól csinálja? Ha Ti csapkodtok és kiabáltok, mikor valami nem úgy sikerül, ahogyan a nagy könyvben meg van írva, ő ugyanezt fogja csinálni.
    Ami még rosszabb lehet: ha azt látja, hogy depresszívek lesztek egy-egy kudarc után, ő is hajlamosabb lesz erre.
    Nekünk, szülőknek össze kell szednünk magunkat. Jó példát kell mutatnunk minden területen. Amit mi csinálunk, ők is azt tanulják meg, követendő példaként használnak minket. A gyermekkori rossz beidegződéseket pedig nagyon nehéz később megváltoztatni. Persze mindig tökéletes példát mutatni is nagyon kemény munka, de megéri próbálkozni.
  4. Beszéljétek meg, hogy hogyan tudja feldolgozni, hogy egy kívánsága esetleg csak a jövőben fog teljesülni

    Arról már a “Hogyan tanítsam önuralomra” bejegyzésemnél is kitértem, hogy a jelenben elérhető jó dolog elhalasztása egy későbbi még jobb eredmény érdekében mennyire fontos jellemvonás. Pici dolgokról is lehet itt szó pl.: hogy most tanulni kell, annak érdekében, hogy jó jegyet kapj… Ha már elég érett hozzá a gyereked, akkor beszélgethettek ennek a dolognak a fontosságáról.  Azt is megpróbálhatjátok közösen kitalálni, hogy hozzávetőlegesen mikorra reális az adott cél elérése. Ez egy nagyon fontos dolog! Mindenkinek meg kell tanulnia, hogy hogyan egyeztetheti össze az álmait a valósággal!
  5. Önnyugtató módszerek

    Már a kisbabáknál is megfigyelhetőek az önnyugtatás különféle válfajai. Van, aki cumizik, van aki a fejét rázza, stb… A nagyobbaknál kicsit nehezebb kitalálni, hogy mit csináljon, de próbáljatok meg rájönni, hogy mi lehet esetleg az, ami használhat levezetéshez. Lehet ez kosárra dobálás, rollerezés, futkározás… A fizikai aktivitások ráadásul endorfint termelnek, így más úton is segítenek!
  6. Megoldás keresés

    Próbáljatok meg együtt találni megoldásokat a helyzetre. Itt is nagyon fontos, hogy fogadd el, hogy mit érezz.
    Ne azt mondd neki, hogy “Na azért nem olyan rossz a helyzet.”, hanem azt, hogy “Látom, hogy nagyon rosszul érzed magad. Nézzük meg, hogy mit tehetünk…”
  7. Feltétel nélküli szeretet

    Ez a másik pont, amit mindenhová odaírhatnék, de egyszerűen nem lehet eleget hangsúlyozni. Szeresd ha hibázik. Szeresd, ha rosszalkodik. Szeresd, ha szomorú. Szeresd, ha örül. Szeresd akkor is, ha máshogyan gondolkozik, mint te. Mindig szeresd. Persze nem a majomszeretetről van szó. Tanuld meg, hogyan kell jól szeretni…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése