Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. március 13., szerda

Megoldások nátha ellen kicsiknek, antibiotikumok nélkül


Megoldások nátha ellen kicsiknek, antibiotikumok nélkül
Szekér Szimonetta2010.11.23. 15:26
Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A hideg beköszöntével a leggyakoribb betegség a nátha, amely felnőttnél csupán kellemetlen, az orrlégző csecsemőknél, kisebb gyerekeknél viszont súlyossá is válhat. Ellenszerek, megelőzési tippek kicsiknek, nagyoknak.
"A nátha súlyossága a beteg korával fordítottan arányos" - mondja dr. Ablonczy Mária csecsemő- és gyermek fül-orr-gégész, a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikájának főorvosa. Míg felnőttnél, nagyobb gyermeknél a kellemetlen betegség magától gyógyul, a veleszületetten orrlégző csecsemőknél és kisgyerekeknél a nagy mennyiségű orrváladék komoly légzési nehézséget okozhat.
Nem csoda, hogy a náthás csecsemő nyugtalanná, nyűgössé válik, keveset eszik, a lenyelt váladéktól fáj a hasa, széklete nyákossá válik. "Ráadásul a pangó, fertőzött váladék nagyon könnyen a melléküregekbe, illetve a középfülbe jut, és gyulladást okozhat. A kicsiknél a nátha nagyon gyakran egyenlő az arcüreggyulladással" - mondja dr. Ablonczy.
Porszívós orrszívás - egy magyar találmány
"Mi a legfontosabb különbség egy apa és egy gyermektelen fiatalember között? Az utóbbi el sem tudná képzelni, hogy lefogjon egy védekezésképtelen kis újszülöttet, aztán feldugjon az orrába egy csövet, amely a porszívóra van csatlakoztatva, majd 1400 wattos lendülettel megpróbálja kiszippantani az agyvelejét, míg az előbbinek ez mindennapos rutinfeladat" - írja  Szily László Kitolás című, kispapáknak szóló könyvében (Konkrét Könyvek, 2003).
A fül-orr-gégészek ráadásul azt ajánlják a szülőknek, hogy e kívülről brutálisnak tűnő eljárást ismételjék meg minél gyakrabban, akár óránként, hiszen a fertőzés tovaterjedése csak ily módon akadályozható meg. A fertőzött orrváladék leszívásával az orrjáratok szabaddá válnak, sőt a baktériumok jó része is távozik.
"Tévhit, hogy az orrszívás kárt okoz a nyálkahártyában. Az orrváladék porszívós eltávolításának ötlete egyébként dr. Miriszlai Ernő fül-orr-gégész professzortól származik. A zseniális ötlet külföldön nem terjedt el, pedig hatékony alternatívája nem ismert" - mondja a fül-orr-gégész.
Miután megszabadultunk a váladéktól...
Szövődménymentes nátha esetén a főorvos szerint felesleges az antibiotikum kezelés, hiszen a náthát vírusok (Rhinovírusok) okozzák. Miután eltávolítottuk a váladékot, jöhetnek az orrdugulást megszüntető, nyálkahártya-duzzanatot lohasztó szerek (például Nasivin, ezt már csecsemő is kaphatja vagy hat éves kor felett a Rhinospray plusz),  majd a váladékoldás (például Paxirasollal). 
A három éves kortól adható Nasopax egyszerre csökkenti a nyálkahártya duzzanatát, illetve oldja a váladékot is. De a váladékoldás történhet Salvus orrsprayvel is, mely a kíméletes Salvus gyógyvízből készül, és kétéves kortól alkalmazható. Két- és hatéves kor között ajánlott a Nasic orrspray, amely az orrnyálkahártya duzzanatát lohasztja, valamint - panthenol tartalmának köszönhetően - a nyálkahártya gyulladását csökkenti. (Alkalmazásukat érdemes a gyermekorvossal egyeztetni.)
Egy megoldás nagyobbaknak: megelőzés orrtusolóval, tengervizes orrspray-vel
Aki jógázik, előbb-utóbb találkozik az orrtusoló kancsóval ("neti"), amellyel az orrjáratok kíméletesen, de hatékonyan tisztíthatók, és ezáltal az orrlégzés könnyebbé válik. "Az orrtisztítás 1 százalékos sóoldattal történik, azaz 1 gramm sót, lehetőleg Himalája sót, keverjünk össze tiszta vízzel" - ajánlja a Sóker Sócentrum munkatársa.
Az indiai jógik által évszázadok óta alkalmazott orrmosással eltávolíthatjuk az orrban lévő szennyeződéseket (allergéneket, port, gyulladásos váladékot), ily módon elkerülhetjük a felülfertőzödéseket, a sós oldat pedig segíti a nyálkahártya regenerálódását is. Ablonczy szerint azonban, ha náthásak vagyunk, az orrmosás előtt is érdemes nyálkahártya-lohasztó sprayt használni, így hatékonyabb lesz a tisztítás.
A nyugati orvoslás költséges válasza az indiai sós oldatos orrtusolásra a tengervizes orrspray. Olcsóbb alternatívája a gyógyszertárban vásárolható fiziológiás sóoldat.

Lokális antibiotikumok - a légúti betegségek kezdeti szakaszában
Dr. Ablonczy a felső légúti fertőzések kezdeti szakaszában ajánlja a Bioparox néven ismert lokális antibiotikumot, amely antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású is. A készítmény vény nélkül kapható, és két és fél éves kortól alkalmazható, felnőtteknek is ajánlott. Alkalmazása jótékonyan hat magára a betegségre és csökkenti a szövődmények kockázatát is.
A fül-orr-gégész szerint szisztémás, azaz az egész szervezetre ható antibiotikumhoz akkor forduljunk csak, ha a meghűlést, náthát vírusos és bakteriális felülfertőzések követik, valamint a gyulladás tovaterjedt a melléküregekre. Ilyen esetekben forduljunk mindig háziorvoshoz.

Proetz-kezelés - egy szelíd eljárás arcüreg-felszúrás ellen
Az orrmelléküreg-gyulladás, valamint az arcüreg-felszúrás megelőzésének és kezelésének viszonylag szelíd és hatékony gyógymódja a szakember által végzett ún. Proetz-kezelés.
Az Arthur W. Proetz amerikai fül-orr-gégész által az 1920-as években kifejlesztett eljárás során a páciens hanyatt fekszik, fejét kissé hátralógatja. Az egyik orrnyílásába fiziológiás sóoldatot adagolnak, amelyet a melléküregből ürülő váladékkal együtt a másik orrnyíláson keresztül visszaszívják egy tompa végű szívó segítségével. A kezelés lényege, hogy az ily módon felhígitott váladék könnyebben ürül a melléküregekből. Az orrnyílások cserélgetésével az öblögetés 5-6 percig tart, az eljárás teljesen fájdalommentes, bár kisgyermekek számára ijesztő lehet.
A náthát nem influenzavírusok okozzák
Amit egyszerű megfázásnak nevezünk, az nem más, mint a több száz náthavírus - tehát semmiképpen sem az influenzavírusok - egyike által okozott tünetegyüttes. Mivel nagyon nagyszámú kórokozó - kutatók szerint mintegy 200 - képes vírusos rhinitiszt (meghűlést) előidézni, a szervezet védekező rendszere képtelen mindegyik ellen hathatós, azonnal bevethető ellenszert tárolni. A betegséget okozó vírus ráadásul emberről emberre könnyedén tevődik át, gyakran a kéz közvetítésével, amelyre rákerülnek az orr vagy a légzőszerv nyálkahártyáján lévő kórokozók.
Ezek a vírusok akkor tudják megtámadni a szervezetet, ha az legyengül, vagy hirtelen sokkhatás éri, például amikor a nyári forróságban bemegyünk egy légkondícionált helyre. A vírusok szaporodása miatt a nyálkahártyák megduzzadnak, ami már ideális táptalaj a baktériumok számára is. A száraz levegő gyengíti a vírusok elleni első védelmi vonalat képező nyálkahártyákat, a téli ritkább szellőztetés és az összezártság pedig a fertőződés kockázatát tovább növeli.
Az orrváladék az orrnyálkahártya mirigyei által termelt folyadék. Feladata a beáramló levegő nedvesítése, valamint hogy kiszűrje és megkösse a bejutó szennyeződéseket, polleneket. Az orrváladék a benne megragadt szennyeződések körül megszilárdul. A váladék eredetileg színtelen, azonban a szennyeződések és az orrüregben is megtalálható baktériumok sárgásra, zöldesre színezhetik.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése