Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. március 21., csütörtök

Hat dolog amit minden óvodás szülőjének a felvilágosításról tudni kellene

Hat dolog amit minden óvodás szülőjének a felvilágosításról tudni kellene

Még alig indult el a tanév, máris több kétségbeesett, felháborodott, tanácstalan szülő keresett meg azzal kapcsolatosan, hogy gyermekük megdöbbentő információkkal tért haza az óvodából. Az történik ugyanis, hogy a porontyok felvilágosítják egymást, és valóban olykor meglepő az a részletekbe menő tájékozottság, amit a mai kölykök a szex technikai oldaláról tudnak. (néha persze tévesen) No de mit tehet a szülő annak érdekében, hogy gyermeke egészségesen viszonyuljon saját testéhez és a nemiséghez? És egyáltalán hogyan lehet válaszolni az óvodások szexszel kapcsolatos olykor rázós, kérdéseire? Nem túl korai még erről tudniuk?
1, A gyermek érdeklődése normális
Sok szülő megkönnyebbül, amikor megtudja, hogy egészen természetes óvodás gyermeke érdeklődése az emberi test és a szexualitás iránt. Sokan tartanak attól, ha már ilyen fiatalon ennyit foglalkozik a gyerek ezzel a témával, akkor mi lesz később: deviancia, nem kívánt terhesség, aberráció? Szó sincs róla! Fontos tudni, hogy a természetes fejlődés része, hogy az óvodások kitüntetett figyelmet szentelnek ennek a témának. 3-6 éves kora között nem csak a saját testével ismerkedik a gyermek, de felfedezi a különbséget fiúk és lányok között. Szívesen játszanak ebben a korban papás-mamást, orvososat, szülést. Előfordulhat, hogy levetkőztetik és megvizsgálják egymást, és nagyon fontos, ha ezen kapjuk őket, akkor se keltsünk bennük bűntudatot, vagy szégyent. Ugyanakkor lényeges az is, hogy senkit ne vetkőztessenek le, vagy vizsgálgassanak saját akarata ellenére. Jó volna, ha minden gyerek már óvodás korban jól ismerné a fehérnemű szabályt, vagyis hogy senki nem érhet a fehérneművel fedett testrészeihez akarata ellenére.
2, Óvodásként még elég azt tudnia, amire kíváncsi
Egy anyuka amikor gyermeke arról érdeklődött, hogy hogyan kerül ki a baba a mama hasából, egészen részletes felvilágosítást adott csemetéjének. Hosszú beszédében kitért a szexpózokra, az orális szexre, és a fogamzásgátlás lehetőségeire is. A gyermeket meglehetősen megterhelte ez a rengeteg információ, nem csoda, hogy folyton erről beszél az óvodában. Egy másik szülő ugyanerre a kérdésre csupán annyit válaszolt, hogy ezt még nem kell tudnia egy gyereknek, ráér majd ezzel foglalkozni ha nagyobb lesz. Mind a két kölyök szorong kissé, az egyik gyerek azért, mert túl sok információt kapott, a másik pedig azért mert túl keveset. Pont ezért a legjobb, ha őszintén, egyszerűen a gyermek életkorához igazodva válaszolunk az ilyen kérdésekre, például mondhatjuk azt, hogy a kisbabák, amikor már elég nagyok és erősek ahhoz, hogy kint folytassák a növekedést, akkor kibújnak egy kis lukon az anyuka lába között. Elképzelhető, hogy ez a válasz pont elég lesz a gyermek számára, de ha többet szeretne tudni, úgyis tovább kérdez. Bízhatunk abban, hogy csemeténk elég tapintatos önmagához, és azokra a kérdésekre keresi a választ amit már kész feldolgozni.
3, A felvilágosítás ne egy nagy beszélgetés, hanem folyamat legyen
Jó, ha olyan a légkör a családban, hogy bármiről őszintén kérdezhet a gyermek. A kicsiknek ugyanis érzékeny radarjaik vannak, megérzik, hogy mi az a téma, amit szorongás övez. Ilyenkor ők is átvehetik a szülők szorongását, és vagy nem mernek beszélni az őket nagyon is foglalkoztató kérdésekről, vagy pont ellenkezőleg, túlzottan rápörögnek a témára. Érdemes hát szülőként átgondolni saját viszonyunkat a szexualitáshoz, bizonyára jó oka van annak, ha szorongást, félelmet vagy felháborodást keltenek bennünk gyermekünk őszinte kérdései. Elképzelhető, hogy itt az idő, hogy akár egy szakember segítségével feldolgozzuk, helyre tegyük a minket ért negatív tapasztalatokat.
Amennyiben szabad a gyermek számára a kérdezés útja, szinte biztosan nem lesz szükség egy nagy felvilágosító beszélgetésre, hiszen mindig aktuálisan arról társaloghat velünk porontyunk, ami őt foglalkoztatja, amilyen hatások őt érték, vagy aminek megérett a megértésére.
4, Tanítsd testtudatosságra
Mire iskolába megy a gyerek, fontos, hogy ismerje a testrészeit, meg tudja nevezni például a jobb kezét, vagy a bal lábát, hiszen testének, külső kinézetének ismerete nélkül hiányosan alakulnak ki azok a készségei, melyek lehetővé teszik számára az írás, olvasás, számolás elsajátítását. De nem csak a sikeres iskolai teljesítményhez elengedhetetlen saját testének alapos ismerete beleértve a nemi szervek megnevezését is, hiszen az a gyerek, aki nem tudja megnevezni például cicijét, vagy a popsiját, sokkal inkább ki van téve az erőszak, vagy a szexuális zaklatás kockázatának, másrészt nehezebben tud elfogadóan együtt élni saját testével.

5, Ne hagyd egyedül a tévé és a számítógép előtt
Tudom, hogy ez a mondat már-már kegyetlenül hangzik a mai túlterhelt szülők számára. Hiszen sok családban a gyermek tévé vagy számítógép előtt töltött ideje jelenti az egyetlen lehetőséget a szülőnek, hogy gyorsan, hatékonyan végezzen a házimunkával, vagy ne adj isten pihenjen egy kicsit. A tapasztalat azonban azt mondatja velem, hogy a felügyelet nélküli tévézés, gépezés közben egészen könnyen, akár teljesen véletlenül olyan tartalmak, képek, videók jutnak el a kölyökhöz, ami romboló, megterhelő számára. És sajnos ez a mai gyerekekkel gyakrabban megtörténik, mint azt gondolnánk.

6, Kapcsolódj hozzá
Amikor mesét olvasol neki, vagy megöleled, amikor egymás szemébe nézve beszélgettek, amikor megdicséred, amikor puszit nyomsz az arcára, vagy gyengéden megdögönyözöd, vagy egyszerűen csak az öledbe veszed, ha arra van szüksége, ezekben a helyzetekben mind mind arra tanítod a gyermeked, hogy egymás megbecsülésén és szeretetén alapuló kapcsolatokban lenni jó. Ezekkel az apró hétköznapi gesztusokkal növeled az esélyét, hogy ne kerüljön gyermeked méltatlan, kiszolgáltatott helyzetekbe, és a későbbiekben majd egy igényes, szeretetteljes kapcsolatban tapasztalja meg a szexualitás örömét.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése