Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. március 12., kedd

Kábítószer-fogyasztásra utaló jelek Még idejében észre kell vennie a kamasz gyermeke viselkedésével kapcsolatos figyelmeztető jeleket. Nem szabad figyelmem kívül hagyni a legapróbb mozzanatot sem, mert a következmények súlyosak lehetnek. Főleg akkor, ha felmerül a gyanú, hogy a gyerek esetleg kábítószerezik. - hirdetések - Ha a lentebb található listán legalább 6 dolog előfordul, akkor érdemes elbeszélgetni a gyerekkel, valamint szakértő segítséghez fordulni. Minél hamarabb történik a beavatkozás, annál jobb. Azonban érdemes megjegyezni, hogy ha jelentkeznek is a figyelmeztető jelek, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy a tini drogozik. Ebben a korban a gyerekeknél rengeteg egyéb oka is lehet a problémás viselkedésnek. Otthoni jelek - Közös családi programokból való rendszeres kimaradás, azok hanyagolása. - Családi normák, szabályok felrúgása, tisztelet hiánya. - Kibújás a felelősségvállalás alól. - Erőszakos viselkedés, megnyilvánulása lehet szavakkal vagy tettekkel. - Étvágy hírtelen csökkenése vagy növekedése. - Otthon tartott pénz vagy értékes tárgyak megfogyatkozása. - Csavargás és kimaradás otthonról. - Nem mondja el hová megy, és mikor jön. - Folyamatosan kifogásokat és magyarázatot talál a viselkedésére vonatkozóan. - Túl sok időt tölt egyedül a szobájába zárkózva. - Hazudik rendszeresen, főleg a délutáni foglalkozásokról. - Szobájából, a dolgai közül a következők kerülnek elő: cigarettapapír, pipa, injekciós fecskendő és/vagy tű, műanyag zacskók, kábítószer maradványok, magvak stb. Jelek az iskolában - Hírtelen csökkenés a tanulmányi eredményekben. - Csavargás. - Tanulás érdektelenné válik. - Alvás óra alatt. - Gyenge teljesítmény a foglalkozások során. - Házi feladat hanyagolása. - Dacos viselkedés, lázadó magatartás. - Sport és fakultatív tevékenységek hanyagolása. - Csökkent memória és koncentrációra való képesség. - Szülői értekezletek, fogadóórák időpontjának eltitkolása. Fizikai és érzelmi jelek - Régi barátok hanyagolása ,új de kevésbé bizalomgerjesztő barátok szerzése. - Alkohol vagy marihuána szaga a ruhán vagy a leheletén. - Megmagyarázhatatlan hangulati és viselkedésbeli ingadozások. - Rosszindulatú, negatív, vitázó, paranoid, összezavarodott, romboló, ideges. - Túlzottan reagál a kritikára, lázadozó természetű. - Nem osztja meg a személyes problémáit másokkal. - Nem tűnik olyan boldognak, mint régebben. - vagy nagyon fáradt vagy igen hiperaktív és ezek váltakoznak. - Drasztikus súlycsökkenés vagy épp ellenkezőleg, elhízás következik be. - Szomorú és depressziós. - Csal és lop - Mindig pénzre van szüksége, gyanúsan túl sok pénz van nála. - Hanyag ruházat és tisztálkodás elmulasztása, rossz kinézet. Tehát ha több is jelentkezik a figyelmeztető jelek közül, akkor érdemes mihamarabb cselekedni, és utánanézni, hogy milyen utakon is jár a gyermeke. (N. L.)

Kábítószer fogyasztásra utaló jelek

Még idejében észre kell vennie a kamasz gyermeke viselkedésével kapcsolatos figyelmeztető jeleket. Nem szabad figyelmem kívül hagyni a legapróbb mozzanatot sem, mert a következmények súlyosak lehetnek. Főleg akkor, ha felmerül a gyanú, hogy a gyerek esetleg kábítószerezik.
- hirdetések -
Ha a lentebb található listán legalább 6 dolog előfordul, akkor érdemes elbeszélgetni a gyerekkel, valamint szakértő segítséghez fordulni. Minél hamarabb történik a beavatkozás, annál jobb.
Azonban érdemes megjegyezni, hogy ha jelentkeznek is a figyelmeztető jelek, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy a tini drogozik. Ebben a korban a gyerekeknél rengeteg egyéb oka is lehet a problémás viselkedésn
ek.

Otthoni jelek

- Közös családi programokból való rendszeres kimaradás, azok hanyagolása.
- Családi normák, szabályok felrúgása, tisztelet hiánya.
- Kibújás a felelősségvállalás alól.
- Erőszakos viselkedés, megnyilvánulása lehet szavakkal vagy tettekkel.
- Étvágy hírtelen csökkenése vagy növekedése.
- Otthon tartott pénz vagy értékes tárgyak megfogyatkozása.
- Csavargás és kimaradás otthonról.
- Nem mondja el hová megy, és mikor jön.
- Folyamatosan kifogásokat és magyarázatot talál a viselkedésére vonatkozóan.
- Túl sok időt tölt egyedül a szobájába zárkózva.
- Hazudik rendszeresen, főleg a délutáni foglalkozásokról.
- Szobájából, a dolgai közül a következők kerülnek elő: cigarettapapír, pipa, injekciós fecskendő és/vagy tű, műanyag zacskók, kábítószer maradványok, magvak stb.

Jelek az iskolában

- Hírtelen csökkenés a tanulmányi eredményekben.
- Csavargás.
- Tanulás érdektelenné válik.
- Alvás óra alatt.
- Gyenge teljesítmény a foglalkozások során.
- Házi feladat hanyagolása.
- Dacos viselkedés, lázadó magatartás.
- Sport és fakultatív tevékenységek hanyagolása.
- Csökkent memória és koncentrációra való képesség.
- Szülői értekezletek, fogadóórák időpontjának eltitkolása.

Fizikai és érzelmi jelek

- Régi barátok hanyagolása ,új de kevésbé bizalomgerjesztő barátok szerzése.
- Alkohol vagy marihuána szaga a ruhán vagy a leheletén.
- Megmagyarázhatatlan hangulati és viselkedésbeli ingadozások.
- Rosszindulatú, negatív, vitázó, paranoid, összezavarodott, romboló, ideges.
- Túlzottan reagál a kritikára, lázadozó természetű.
- Nem osztja meg a személyes problémáit másokkal.
- Nem tűnik olyan boldognak, mint régebben.
- vagy nagyon fáradt vagy igen hiperaktív és ezek váltakoznak.
- Drasztikus súlycsökkenés vagy épp ellenkezőleg, elhízás következik be.
- Szomorú és depressziós.
- Csal és lop
- Mindig pénzre van szüksége, gyanúsan túl sok pénz van nála.
- Hanyag ruházat és tisztálkodás elmulasztása, rossz kinézet.
Tehát ha több is jelentkezik a figyelmeztető jelek közül, akkor érdemes mihamarabb cselekedni, és utánanézni, hogy milyen utakon is jár a gyermeke.
(N. L.) #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése