Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. március 17., vasárnap

Örökre nyomot hagy a gyerek lelkében, ezt sose tedd vele

Örökre nyomot hagy a gyerek lelkében, ezt sose tedd vele! 5 jó szándékú szülői hiba a gyereknevelésben
Ne ejts a lelkén sebeket!


A gyereklélek olyan, akár a fényképezőgépbe fűzött film: érzékeny, és, ami rávetül, azt egy életre megőrzi.

Éppen ezért jó szülőként neked is mindennap oda kell arra figyelned, hogy minél inkább kerüld a gyermeked lelkét bármilyen szinten is megsértő mondatokat, illetve tetteket.
Korábbi cikkünkben olvashattál arról, milyen mondatokat ne mondj soha a gyermekednek, hogy lelki fejlődésén ne essen csorba, és sem önértékelését, sem veletek való kapcsolatát ne értékelje negatívan egy-egy meggondolatlan megnyilvánulás hatására.
Az alábbiakban olyan tettekről lesz szó, melyek a jó szándék ellenére is szarvashibák a nevelésben. Legalább olyan károsak ugyanis, mint az ártó mondatok. Kerüld őket, és védd meg gyermeked sérülékeny lelkét, hogy egészséges gondolkodású felnőtt válhasson belőle.

Pofon

Soha. Ez az egyetlen szó, ami az embernek először eszébe jut, ha szereti a gyermekét. Bármilyen csínyt követett el, bármilyen veszélybe sodorta magát, vagy bármilyen rossz jegyet hozott, soha ne bántsd a gyereket! Ha elmagyarázod neki, mit tett rosszul, többet érsz el. A bántalmazással lelki sérülést okozol, és persze fájdalmat.

Kirekesztés, kivételezés

Ha gyermeked rossz fát tett a tűzre, és meg akarod leckéztetni, nagy hiba őt kihagyni dolgokból, kizárni a játékból, illetve megfosztani akár egy finomságtól, amit minden más családtag vagy például a testvére megtehet vagy megkaphat. Ezzel egyáltalán nem biztos, hogy célt érsz, sőt, azt érezheti, ő rosszabb, kevésbé értékes, mint mások, ezért kevesebb szeretetet kap. Mindemellett akár örökre fennálló féltékenységet is kiépíthetsz ezzel a gyerekeid között.

Szobafogság

Rácsukni a szobaajtót, nem szólni hozzá és nem törődni vele. Ki nem jöhet, de hozzá sem megy be senki, csak, ha nagyon muszáj. Ugye, nem ez a legjobb megoldás, ha a gyerek valami rosszat tett, vagy rossz jegyet vitt haza? Természetesen egy rövid, de velős beszélgetés sokkal többet ér, így értheti ugyanis igazán meg, miért is hibázott. A gyerek, ha egyedül hagyod, szoronghat, sírhat, félhet - ne tedd ezt vele!

Felelőtlen szülők

Nekik nem való gyerek: csúnyán elbántak kisgyerekeikkel a szülők.

Túlzásba vitt büntetés

A probléma megértetése, annak megvilágítása, mi lett volna a helyes, illetve a megbocsátás - ez a jó út, ha a gyerek rossz fát tett a tűzre, utána pedig fátylat rá! Semmiképp nem szabad órákon át tiporni a gyerek lelkét, hogy rossz volt, hibázott, nem vagytok büszkék rá, sosem javul meg, pláne nem napokig felemlegetni vagy büntetni valamiért - fogjátok rövidre, de komolyra a beszélgetést, és ne mondjatok meggondolatlanságokat, máskülönben a gyerek önértékelése sérülhet.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése