Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. március 12., kedd

Mit tehet a szülő, ha kábítószerfüggő a gyerek?

Mit tehet a szülő, ha kábítószerfüggő a gyerek?

A drogfüggőség komoly probléma, melyet segítség nélkül szinte lehetetlen megoldani. Fontos időben felismerni a bajt, és tanácsos azonnal szakemberhez fordulni. Összeállításunkban a kábítószer-függőség kezelésével foglalkozunk.
Serdülőkorban a fiatalok könnyen kapcsolatba kerülhetnek valamilyen kábítószerrel, a tiltott szereket napjainkban egyre több fiatal próbálja ki. Szakemberek szerint a legveszélyeztetettebb és leginkább befolyásolható csoportot a középiskolások képezik. „Ennek több oka van, de főleg a szülőktől való egyfajta önállósodás, elvállás, hiszen sok fiatal kollégiumban lakik. A diszkók és szórakozóhelyek kitűnő alkalmat szolgáltatnak az ilyen szerek terjesztéséhez” – mutatott rá Dezider Koľaj pszichológus. A kábítószer javítja a hangulatot, a fiatalok számára vonzó, hogy hirtelen megszabadulhatnak gátlásaiktól, ellazulnak, és ezt a fajta mámort sokan el akarják érni. Mások azért nyúlnak a kábítószerhez, mert menekülnek a családi, az iskolai vagy egyéb problémáik elől. De vannak olyan is, akik egyszerűen csak kíváncsiak, és mindent ki akarnak próbálni. Ezenkívül van még egy csoport: a félénkek, a szégyenlősek, akik a drogoktól felbátorodnak, nyitottabbá és szórakoztatóvá válnak, s így a társaság középpontjába kerülnek, ami imponáló számukra.
Drogos a családban
Jellemzően azok a fiatalok válnak kábítószerfüggővé, akik kerülik az iskolát, mert ott csak kudarcokat élnek át, illetve problémás vagy olyan családból származnak, mely nem biztosítja számukra lehetővé a sikerélményt. „Nagyon rossz a helyzet azokban a családokban, ahol kiderül, a gyerek drogozik. Sokszor találkoztam kétségbeesett, tanácstalan szülőkkel, akik nem tudták, mihez kezdjenek kábítószerfüggő gyermekükkel. A gyerekre egy csomó probléma halmozódik: rájuk tapadnak a kábítószeres haverok, a dílerek, az adósságbehajtók, ezek a gyerekek gyakran bűncselekményekbe is keverednek. A szülő hiába próbál hatni szép szóval, rábeszéléssel, ilyenkor már csak a kemény, határozott fellépés segít: szakemberhez kell vinni a gyereket. Az egyetlen remény a specializált intézményben nyújtott gyógykezelés” – tette hozzá Koľaj.
Ne essünk pánikba
Ha a szülő észreveszi, hogy gyermeke kábítószert fogyasztott, nem szabad pánikba esnie, sem magát hibáztatnia a kialakult helyzetért. Az esetek többségében még nem alakult ki beteges függőség, sokszor csak kísérletezésről van szó: a tinédzserek körében egyszerűen divatos kipróbálni, és ha időben helyes útra terelik a gyereket, az egész csak egy különösebb következmények nélküli epizód marad az életében. A felmérések szerint például a marihuánát a szlovákiai 19 évesek több, mint a fele legalább egyszer életében kipróbálja. Mindenesetre a dolgot nem szabad alábecsülni, azonnal lépni kell. Meg kell próbálni megérteni az okokat, csemeténk miért nyúlt kábítószerhez. Ki kell deríteni, mennyire lehet együttműködni vele a probléma megoldása során, és miben kell szakemberek segítségét kérni. Mindenképpen tanácsos pszichológushoz vagy pszichiáterhez fordulni, aki a szülőtől eltérően higgadtan, objektíven, érzelmi kötődések nélkül képes feltárni a probléma igazi okát, ami a drogfogyasztáshoz vezetett. Fontos pontos diagnózist felállítani és meghatározni, a gyermek viselkedése jelen pillanatban menyire rizikós. Vagyis ki kell deríteni, hogy csak kísérletezésről és arról van-e szó, hogy kipróbálja az egyes szerek – alkohol, cigaretta, gyógyszerek, drogok – hatását, milyen alkalomból és környezetben nyúl kábítószerhez, vagy esetleg már kialakult-e függőség. Ha a gyereket nem lehet rávenni, hogy elmenjen pszichiáterhez, első lépésként a szülő egyedül is felkeresheti és tanácsot kérhet, a problémát azonban csak úgy lehet sikeresen orvosolni, ha a gyermek legalább részben együttműködik. „A szülőknek félre kell tenniük korábbi ideáljaikat és elképzeléseiket a társadalmi helyzetükről. Noha a gyerek csalódást okozott, éreznie kell, hogy mellette állnak. Az egyik legnagyobb nevelési kihívásról van szó” – magyarázta Koľaj.
Megelőzés
Szakemberek szerint a kábítószer-függőséget a legjobban úgy lehet megelőzni, hogy agyunk endorfinszintjét természetes úton növeljük. E célból kitűnő a sport vagy a zene, amikor a sok edzés, gyakorlás után megérdemelt elismerésben, sikerben van részünk, az elért eredmény jó érzéssel tölt el. Fontos, hogy a fiatalok a szabadidejükben olyasmivel foglalkozzanak, ami érdekli és kielégíti őket, legyen értelmes hobbijuk. Ráadásul sokan azt hiszik, kipróbálni a kábítószert olyan, mint elszívni egy cigit, egy adag után nem alakul ki függőség, és akinek erős az akarata, bármikor abbahagyhatja. Csakhogy a pszichoaktív szerektől gyorsabban függővé lehet válni, mint a nikotintól vagy az alkoholtól. Az utóbbiak ugyanis teljesen idegenek a testünknek, mérgek, a pszichoaktív szerek viszont hasonlítanak az endorfinekre, melyeket az agyunk saját magától is termel. Pszichológusok szerint ezt is el kellene magyarázni a fiataloknak, vagyis a megelőzésre és a gyerekek tájékoztatására már az alapiskolákban nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. (sza)
Drogfogyasztásra, függőségre utaló jelek
 problémák az iskolában – hiányzások, iskolakerülés, az előmenetel romlása
 változik a baráti kör, az öltözködési stílus
 titkolódzás, rejtegetés
 gyakran és rendszeresen jár diszkóba
 hirtelen nem érdekli a korábbi hobbija, már nem akar sportolni
 hullámzó hangulat – hirtelen jókedv, tettrekészség, szorongás, depresszió, szomorúság
 fáradtság, nappali aluszékonyság, éjjeli álmatlanság – csökken a teljesítőképesség, nem tud összpontosítani
 étvágytalanság, fogyás (főleg a pervitin esetében)
 pénz, értéktárgyak tűnnek el a lakásból
 gyógyszerek tűnnek el – főleg altatók és antidepresszívumok
 gyakran használ szemcseppeket, hogy álcázza a tág pupillákat és a véres szemet
 feltűnően gyakran használ légfrissítőt, aromalámpákat, hogy elnyomja a füstöt vagy a szagokat
 fecskendőket, tűket, drogokat találunk a gyereknél
 a kézen vagy a lábon tűszúrás jelei, karcolások vannak
 a vizeletből kimutatható a kábítószer-fogyasztás
Mi tegyen a szülő?
 Ha a gyerek éppen kábítószer hatása alatt van, eszméletlen, fennáll a mérgezés veszélye, hívjon orvosi segítséget.
 Ha beigazolódik a gyanú, hogy gyermekünk kábítószert fogyaszt, nem szabad pánikba esni. Lehet, hogy csak kísérletezésről, de lehet, hogy már függőségről van szó. Fontos tudatosítani: a probléma nem abban a pillanatban keletkezett, és megoldani sem lehet egy csapásra.
 Nincs értelme bűnbakot keresni, hirtelen mindent megtiltani, viszont határozott fellépésre van szükség.
 Tanuljon meg a kábítószerekről minél többet. Azok veszélyeiről beszéljen gyermekével is. Vegye fel a kapcsolatot olyan intézményekkel, melyek kábítószer-függősséggel foglalkoznak.
 Ne veszítse el a gyerekkel a kapcsolatot. Érdeklődjön a barátai, érdeklődési köre, az iskola iránt, és figyelmesen hallgassa meg. Legyen áttekintése arról, gyermeke napközben mit csinál, kivel találkozik. Olyan programot kell számára szervezni, hogy ne unatkozzon, s ne legyen ideje, se módja kábítószerhez jutni, drogot használni.
 Ne hagyja magát érzelmileg zsarolni (pl. szökéssel, öngyilkossággal fenyegetőzhet), és semmiképpen se finanszírozza a kábítószer-fogyasztást (ellenőrizze a zsebpénzét).
 Legyen következetes! Ha a saját olvasmányai vagy a szakemberekkel folytatott konzultáció alapján elhatározta, mit fog tenni, azt tartsa is be! Ne kezdjen bele olyasmibe, amit nem tud végigcsinálni! (sza)
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"249686","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"400","title":"Ľubomír Okruhlica","typeof":"foaf:Image","width":"355"}}]]
„Ha kábítószerfüggő a gyerek, a szülő mindenképpen kérje szakember segítségét!”
A galántai reszocializációs központ botránya után számos kérdés merült fel a drogfüggőségről, a gyógykezelés lehetőségeiről és a reszocializációs központok szerepéről. A témáról Ľubomír Okruhlicát, a pozsonyi drogelvonó központ vezetőjét kérdeztük.
Milyen intézmény a reszocializációs központ?
Nem egészségügyi intézményről van szó, ezért a munka-, szociális és családügyi minisztérium hatáskörébe tartozik. A kábítószer-függőségben szenvedőknek fenntartott reszocializációs központok a drogfüggők ellátási rendszerében lényegében az utolsó helyen vannak: a specializált pszichiátriai intézményben elvégzett hatékony gyógykezelés utáni gondozást jelentik. Azoknak találták ki, akik elfogadhatatlan szociális, családi körülmények között, vagy az utcán éltek. A reszocializációs központban az ügyfeleket igyekeznek felkészíteni a beilleszkedésre a normális életbe, a társadalomba úgy, hogy a visszaesés kockázata minimális legyen. Pótolják a tudásbeli hiányosságaikat, képzik őket, munkavégzési készségeket és szokásokat sajátítanak el, kiküszöbölik a nevelésbeli hiányosságokat, új szociális szokásokat sajátítanak el, hogy képesek legyenek alkalmazkodni.
Hogyan kerülhet valaki ilyen központba? Önként vagy bírósági ítélet alapján?
Mehet a kezelőorvosa ajánlására, önként, de a bíróság is elrendelheti a kezelést.
Ki választja ki a konkrét intézményt: az orvos, a szülő, a páciens vagy a bíróság?
Ha a reszocializációt bíróság rendeli el, a konkrét intézményt a bíróság jelöli ki. Önkéntes reszocializáció esetén a központot a szülő választhatja ki, ha kiskorú gyermekről van szó. Ha viszont a páciens már felnőtt, akkor ő maga dönt. Ha az illető előtte átesett gyógykezelésen valamilyen egészségügyi intézményben, akkor a kezelőorvos – pszichiáter – rendszerint ajánl valamilyen intézményt.
A reszocializációs központban már nem folyik gyógykezelés?
Nem, az már nem ezt a célt szolgálja. Oda már csak azoknak kellene menniük, akik előzőleg gyógykezelést abszolváltak. A reszocializációs központokban elhelyezettek csak egy töredékét képezik azoknak, akik kábítószer-fogyasztás miatt valamilyen egészségügyi intézményben kezeltetik magukat.
Maga a gyógykezelés miből áll?
Nagyon nehéz a megfelelő diagnózis felállítása, ugyanis az esetleges kábítószer-függőségen kívül gyakran több egészségügyi problémáról, rendszerint különböző lelki zavarról van szó. Az első szakaszban a legfontosabb, hogy elmúljanak a kábítószer-mérgezés tünetei. A méregtelenítés nem szokott 14 napnál tovább tartani. Itt előtérbe kerülhet a gyógyszeres terápia. Utána következik a középtávú gyógykezelés, amelyet elvonási tünetek kísérnek, és a kábítószer-fogyasztás beszüntetése után akár 3 hónapig is tarthat. Ekkor már egyre inkább a pszichoterápián van a hangsúly. Utána egy éven keresztül ambulánsan figyelik a beteget, esetleg pszichiáter vagy pszichoterapeuta kezeli őt. Ebben a szakaszban már párhuzamosan elkezdődhet a reszocializáció is, miközben a páciens ambulánsan továbbra is látogatja a kijelölt pszichiátert.
Mely intézményekben gyógyíthatják a kábítószerfüggőket?
Bármelyik pszichiátriai rendelő diagnosztizálhatja és gyógyíthatja a kábítószer-függőséget. Bonyolultabb esetekben ott vannak a drogelvonó központok, a pszichiátriai klinikák és akut esetekben az általános kórházak pszichiátriai osztályai.
Ha a szülők észreveszik, hogy gyermekük kábítószerezik, mit csináljanak?
Menjenek el vele szakorvoshoz – gyermekpszichiáterhez! Ha serdülőkorúról van szó, bármelyik felnőttpszichiáter is kivizsgálhatja és kezelheti.
A szülőknek van esélyük felismerni, hogy gyermekük drogozik?
Igen, de nem olyan egyszerű a dolog, mint például amikor a gyerek elkezd cigizni. Azt a szülők azonnal megérezhetik rajta. Kábítószer esetében szembetűnő jel például a tanulmányi előmenetel romlása, hiányzások, iskolakerülés, vagy ha olyan emberekkel találkozgat, akik kábítószert fogyasztanak.
Ha látjuk, hogy valakinek problémája van a drogokkal, és segítségre van szüksége, akarata ellenére is kezeltethetjük?
Igen, de csak akkor, ha a kábítószer-fogyasztásával összefüggésben bűncselekményt követ el. Elméletileg a gyerekek és a fiatalkorúak esetében a bíróság előzetes intézkedés keretében is elrendelheti, ilyenkor a kezelés helyszínét, egy konkrét egészségügyi intézményt is kijelölnek, de ez ritkán szokott előfordulni. A gyerekeket csak a törvényes képviselőjük, rendszerint a szülők beleegyezésével lehet gyógyítani. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése