Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. március 13., szerda

Miért veszélyes a szükségtelen antibiotikum-használat?

Miért veszélyes a szükségtelen antibiotikum-használat?

Webbeteg.hu
2016. május 26. 14:40    
nyomtatás

Az antibiotikumoknak egyre jobban ellenálló szuperbaktériumok 2050-re akár évente tízmillió ember halálát is okozhatják. Miért veszélyes a szükségtelen antibiotikum-használat? Csak az orvosok hibája? Összeállításunkból kiderül.

hirdetés

Az antibiotikumok egyre kevésbé hatékonyak, a világ pedig nem fejleszt ki elég újat ahhoz, hogy tartsa a lépést - olvasható az Index nemrég megjelent cikkében. Ha nem találunk megoldást, évente tízmillióan halhatnak meg a világon - jelenleg 700 ezer áldozat van évente.

A szuperbaktériumok legyőzéséhez csökkenteni kellene az antibiotikum-használatot, ami lelassítaná a rezisztencia kialakulását és így a jelenlegi gyógyszerek is tovább maradnának hatékonyak - írják a szakértők.


Miért veszélyes a szükségtelen antibiotikum szedés?


Amennyiben víruseredetű betegség esetén szedünk antibiotikumot, az nem csupán felesleges, de bizony káros szövődményeket is vonhat maga után. Sokszor megesik, hogy vírusos megbetegedés esetén "megelőzés" miatt, a súlyosabb tünetek megjelenését akarják megakadályozni, illetve a gyorsabb lefolyás érdekében kezdenek el szedni antibiotikumot - persze helytelenül.

A Webbeteg.hu szerint vírusfertőzés esetén, orvosi javaslat nélkül vagy annak ellenére szedett antibiotikum a vírusfertőzéssel szemben hatástalan, azonban hatásmechanizmusuknak köszönhetően a szervezetben a hasznos baktériumok elpusztulhatnak, helyüket pedig a veszélyesebb, az antibiotikumoknak jobban ellenálló (rezisztens) törzsek foglalhatják el, így az influenza súlyos szövődményeit az antibiotikum szedése elősegítheti.

Szakértők szerint anyagilag kellene támogatni, ösztönözni a gyógyszercégeket, hogy új antibiotikumokat fejlesszenek, az orvosoknak pedig kevesebb antibiotikumot kellene felírniuk a betegek számára.


Sok esetben a szülők, a betegek kérik


A rezisztencia gyógyszergyártási vonatkozása csak az egyik aspektusa a szükségtelen antibiotikumhasználatnak.

A Webbeteg.hu-nak nyilatkozó orvosok elmondása alapján nagyon sok esetben a beteg gyermekek szülei, illetve a "rámenősebb" betegek maguk kérik az orvost, hogy írjon fel antibiotikumot. Ha az érintett orvos nem írja fel a kívánt készítményt, továbbállnak, felíratják mással, máshová viszik a kartonjukat. Sok orvos tartván páciensei egy részének elvesztésétől inkább felírja a készítményt. Összességében tehát beszélhetünk az orvosokra nehezedő egyfajta "laikus nyomásról".

A felesleges antibiotikumhasználat ellen minden évben szót emelnek szakmai szervezetek is, az ÁNTSZ legutóbb a 2015/16-os influenzajárvány előtt hívta fel a figyelmet a veszélyekre.


Mire való az antibiotikum?


Az antibiotikumok olyan készítmények, amelyek fel tudják venni a harcot a szervezeten belül megtelepedett baktériumokkal szemben. Nagy szerepük van a baktérium okozta fertőzések kezelésében, ám hatástalanok a vírusfertőzésekkel szemben.

Miért ne szedj náthára antibiotikumot? A Webbeteg.hu-n választ kaphatsz a kérdésre.


Hogyan szedd helyesen az antibiotikumot?


Antibiotikumot mindig orvosi utasításra szedj! A baktériumok számos fajtája válthat ki betegséget, ezekre átgondoltan kell megválasztani a helyes kezelést. A pozitív antibiotikum-választáshoz figyelembe kell venni a fertőzés helyét, a kockázatot jelentő alapbetegségeket, a fertőzött egyén életkorát, testi adottságait, máj- és vesefunkcióját is.


Ne kísérletezz öngyógyítással!


A baktériumok elpusztításához az adott hatóanyagot tartalmazó gyógyszerkészítményt az előírt mennyiségben és az előírt ideig kell szedned. Nem teljesíted a gyógyuláshoz kellő feltételt, ha elköveted azt a hibát, hogy az előző betegségből megmaradt néhány szem gyógyszert veszed be. Mert bár így is elérhetsz némi javulást, az átmenetinek bizonyul majd, a betegség kiújulhat, akár súlyosbodhat is.

Minden, amit tudnod kell a helyes gyógyszerszedésről, korábbi cikkünkből megtudhatod:


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése