Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. március 17., vasárnap

Szülők, figyelem! A kivételezés visszaüthet!

Szülők, figyelem! A kivételezés visszaüthet!

Úgy tűnik, a kivételezés még az anyára is káros: a Cornell Egyetem kutatói szerint depressziósak is lehetnek azok az anyák, akikről később nem a kedvenc gyermekük gondoskodik.
"A legtöbb anyának van egy kedvenc gyermeke, akihez nehéz helyzetben nagyobb valószínűséggel fordul, és később ettől a gyermektől is várják el az időskori gondozást" - magyarázta Jill Suitor szociológus professzor, aki kollégáival 234 hatvanöt és hetvenöt, legalább két felnőtt gyermekekkel rendelkező idősödő anyát vizsgált meg. "Amikor pedig az anyák ezt az ellátást nem a kedvenc gyereküktől kapták meg, nagy arányú depressziós tünetekről számoltak be, mint például a szomorúság, alvászavar és a magány érzése". Bár az anyák értékelték bármely gyermekük által nyújtott gondoskodást, ez nem okozott pozitív változást a kapcsolatokban. A kutatók meglepő módon azt is megfigyelték, hogy a magukra hagyott anyák kevésbé reagáltak rosszul, mintha nem kedvenc gyermekük gondoskodott volna róluk.
A kutatók személyes interjúkat készítettek az édesanyákkal és kiderült, hogy a nem preferált gyermek segítsége stresszes állapotot okoz náluk. A szakember szerint azért lehetséges, mert válsághelyzetben érthető módon olyan személyekkel szeretnénk beszélgetni, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak és megértenek. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése