Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. augusztus 28., szerda

Makacs gyermek

Makacs gyermek

 Fáradtságos gyermek olyan gyermek, aki érzelmi és oktatási problémákat okoz (családban, óvodában, iskolában), mint például állandó viták és nézeteltérések komoly esetekben, kisebb apróságok, valaki más szemszögéből való hallgatás, valamint helyzetek , ami a gyermek életét veszélyezteti (az engedelmesség hiánya az úton, az otthoni biztonsági szabályok figyelmen kívül hagyása stb.).
A makacs gyermek felemelése a szülők idegrendszerének tesztjévé válik, de a sorsuk kicsit könnyebb lehet, tudva, hogy a makacsság első harangja két év múlva jelenik meg a három éves válság kíséretében. Ebben az időszakban a leggyakoribb dolog, amit egy korábban édes és engedelmes gyermek hallhat, a tiltakozások és a negatív válaszok. Hasonló viselkedés kapcsolódik a saját határai felfedezéséhez és a külvilágtól való különbségekhez, amely után meg akarjuk próbálni ezeket a határokat erõsségre és az elkülönülés megszilárdítására ellenzék és engedetlenség.
Ez a módja annak, hogy teszteljük a világot és a saját képességeit, valamint a képességét, hogy megvédjék a többi ellenzéket. A makacsság további erősödését a következő válság (az 5–7 év közötti időszakban) várja, ahol ugyanaz a vágy, hogy megerősítse pozícióját és értékét a világban, motivációként szolgál, de ha fiatalabb korban egy-egyszálú tiltakozások és elutasítások, akkor a gyermek most már az egész a mondatok, amelyek a logikájához tartoznak, ami gyakran nehezen vitatható, de a szeretteit meglehetősen sértő. A gyerekek még mindig nem tudják, hogyan kell szűrni a kijelentéseiket, előrejelezve a kedvesek fájdalmas reakcióját, miközben érezhetik saját győzelmüket egy felnőtt és mindenható nézet felett, látva, hogy a szülők gyengülnek vagy érzelmileg legyőzöttek.
Egy nagyon makacs 5 éves gyermek képes az egész családrendszer energiájával megfordítani, mert a legkevésbé a véleményének megsértése ellen szól, még akkor is, ha nem tervezték. Az önellátás bizonyításához bármilyen eszközt használnak, és még nincs értelme, hogy bármely autonómia nemcsak a vágyakban, hanem a felelősségben is tartósan kényezteti magát, vagyis a felelősséget, azaz a felelősséget. a félelem és a tiltakozó magatartás korlátozása gyakorlatilag hiányzik.
A következő szakaszban, amikor a szülők újra szembesülnek utódaik makacsságával, a serdülőkor, mint a leghíresebb és erősebb személyiségválság. A gyermek a világ egészében lázadni kezd, és jó, ha a szülőkkel való kapcsolat már régóta tisztázott, és megbízható hátsó és helybeli maradhatnak, különben az otthon történik, hogy a háborúhoz hasonlít, vagy a családi kötelékek szakadásához vezethet.

Hogyan emeljünk egy makacs gyermeket

Ahhoz, hogy kitaláljuk, hogyan lehet felnőni egy makacs gyermeket, érdemes belefutni egy ilyen vonal kialakulásának és fejlődésének mechanizmusaiba. A makacsság megnyilvánulásának előrejelzése olyan mértékben, hogy a környező felnőttek aggodalmasan kezdenek keresni a válaszokat, az a gyermek jellege, amely az oktatás folyamata és az idegrendszerének típusa, genetikailag lefektetett. A veleszületett tulajdonságok megnyilvánulásával nehéz megtenni valamit, a lehetőségek közül csak a meglévő funkciók adaptálása és megfontolása marad. Ezért a hangsúlyt a jellegzetes szempontokra kell összpontosítani, mert maguk a gyerekek nem indulnak makacsul - ez válasz a válság pillanataira, amikor felnőnek, és a jelentős felnőttek kapcsolatát.
A makacsság leggyakoribb oka a szülők azon vágya, hogy teljesen alárendeljék a gyermeket, így sem választási jogot, sem saját véleményét nem hagyja. Az ilyen kép a világról, hogy a gyermek nem tudja elvégezni a szükséges (például három év elteltével olvasni, vagy a saját cipőfűzőjüket két demonstráció után), vagy nem hajlandó végrehajtani (jogsértés, ruhák kiválasztása, amelyekre ugrál), az objektív okok és a gyermek szubjektív észlelése nélkül; és azonnal rosszindulatúnak tekintik. Hasonló szempontból csak egy megoldás van - a tiltakozás erővel történő megtörése, majd az ellenzék fokozódása. És a gyermek emlékszik arra, hogy hangosan kell védenie magát és minden lehetséges erőforrást felhasználnia, mert a szülő nem az oldalán van.
Az ilyen kapcsolatok hatással vannak a jövő sorsára. Általában az ilyen gyerekek meglehetősen kegyetlenek társaikhoz, nincsenek bizalmuk, és mindannyian traumatizáltak a hideg családi kapcsolatok, amelyek az erők ellenzékén, nem pedig a támogatáson és a melegen fejlődnek. A fejlődés két módja van, és mindkettő a szélsőséges pólusokon fekszik - vagy a gyermek megtanulja manipulálni és meglehetősen kemény diktátorrá válni a saját családjában, vagy elveszíti minden tevékenységét, és engedelmeskedik a külső igényeknek. Egy ilyen fiatalabb korban történő beadás erős válságperiódusgá alakul át, ahol minden szülői rendszer lebomlik, és az emberek a gyermekkorban elnyomják az összes felhalmozott romboló energiát.
Az obstinacy a normális fejlődési folyamat miatt jelentkezhet, így egy 5 évig tartó, makacs gyermek nem akar mindent megtenni, annak ellenére, hogy szülei ellenére, most már csak tudatában van függetlenségének és egyéniségének, megérti személyes vágyait, és elégedettségük túlértékelt feladat lesz a személyiség alakításában. És amikor az ilyen törekvések megfelelnek az ellenállásnak, a makacsság aránya nő.
A makacsság kialakulásának másik pontja a gyermek életében bekövetkező bármilyen változás (napi rutin, lakóhely, új emberek, sok benyomás) - ez alkalmazkodási mechanizmusként történik, és ha a gyermeket ismerős környezetbe viszi vissza, akkor a makacsság eltűnik, vagy időbe telik, hogy megszokjon. A rossz hangulat, a fáradtság, az éhség, az alváshiány miatt a baba nagyon érzékeny, szeszélyes és makacs, és nem engedelmeskedhet addig, amíg kielégíti az alapvető fizikai igényeit. Számos tiltás, különösen nem motiválva, makacsságot okoz a magyarázat nélkül, de a szülők figyelmének hiánya által okozott engedékenységet is okoz (itt a makacsság a figyelem felkeltésének egyik módja).
Szintén neurotikus makacsság van, amely a szülők és a gyermek közötti hosszú konfrontációból alakul ki, ahelyett, hogy a kód más módjait keresné, a szülő úgy dönt, hogy ugyanazt a taktikát alkalmazza, és a makacsság versenye kezdődik. Az egyetlen különbség az, hogy a gyermek pszichéje még nem erős, és véleményének fenntartása, amely most már a személyiséget képezi, ami kiderül, hogy lehetetlen. A gyermek neurózisai és a dadogás, az alaptalan félelem, az álmatlanság és a beszédproblémák, beleértve a beszélgetés megtagadását is, az ilyen nevelés következményeiből erednek.
A szülők magatartásának egyértelmű vonalának hiánya instabillá teszi a gyermeket. Amikor a szülők cselekedetei következetesek, a követelmények mindig azonosak, és a gyermek megérti, hogy mit várjon, tudja, hogy meghallgatja az igényeit, a makacsság kora sokkal könnyebb minden családtag számára.

Makacs gyermek - hogyan lehet a határokat beállítani

Az a gondolat, hogy a szülők leggyakrabban a gyermek makacsságának kialakulását okozzák, nem új és indokolt, ezért sürgősen szükség van olyan oktatási rendszer kifejlesztésére, amely segítene elkerülni az ilyen torzulásokat. A Mackenzie rendszer az egyik legnépszerűbb módszert ismeri fel egy makacs gyermek számára megengedett határok meghatározására. A szerző úgy véli, hogy a makacsság alapja a temperamentum, amely számos tudományos tanulmánynak felel meg a makacsság és az idegrendszer erőssége közötti összefüggésnek, és ennek megfelelően egyfajta veleszületett viselkedési stílus és a világ ismerete, amely mind a lágy, mind a láthatatlan környező formákat tartalmazhatja, és a tragédia mértékét is figyelembe veszi. a család.
Az első dolog, amit a szülőknek meg kell tennie, a saját szülői stílusuk felülvizsgálata, mivel némelyikük csak agresszív és makacs viselkedést vált ki az ilyen gyerekekben. Így az autoritárius stílus, ahol a hatalmat alapul véve, a gyermeket felvetik, és a félelem meglehetősen erős, de benne nincs tisztelet. A lágy és engedelmes gyerekek számára az ilyen hozzáállás túlságosan elviselhetetlen, és úgy döntenek, hogy engedelmeskednek azoknak, akik érzelmileg toleránsabbak az ilyen hozzáállásért, és lázadást szerveznek, és tiszteletben tartják a gonoszsággal és tiltakozással szembeni tiszteletlenséget és megfélemlítést.
Úgy tűnik, hogy a leghatékonyabb itt a tiszteletreméltó és nem szigorú nevelési stílus lesz, amikor a szülők azt várják, hogy a gyermek megértse saját szükségességét és lépéseit felé. A probléma az, hogy ez a magatartás közömbös, és nem ad a gyermeknek a világ határainak megértését, amelyet nem képes önállóan formálni, ez meglehetősen határozott hozzáállású felnőtteket igényel. Ennek eredményeképpen az ilyen szabadság a gyermek diktatúrájává, anarchiájává és bármilyen ellenőrzés hiányává válhat. Az ilyen megközelítések váltakozó váltakozása nem eredményez eredményt - csak összezavarja a gyereket, különböző szélsőségekbe dobja, és végül a talajt a lábai alól kopogja. A makacs emberekkel való együttműködés egyetlen lehetséges módja a demokratikus stílus, amikor a szülők elég erősek a hitükben és cselekedeteikben, ugyanakkor a gyermeknek lehetősége van döntéseket hozni, döntéseket hozni, megoldani a problémákat a számára hozzáférhető területeken. A hatalmat nem teljesen és az anarchikus sorrendnek adják, hanem egyértelműen jelöli a gyermek hatáskörét a helyzetre, a választásukért teljes felelősséggel.
A szülő pozíciójának keménységét a gyermek folyamatosan ellenőrzi, ezért szigorúan be kell tartania a saját szabályait (vagyis ha azt mondtad, hogy nem vásárolja meg ezt a játékot, akkor nem vásárolja meg, még akkor sem, ha bátorít, podlizyvayutsya, fenyegeti, tárgyalja vagy küzd a hisztérikusan emelet). Az első néhány alkalommal, amikor ellenállási támadásoknak ellenáll, nem lesz könnyű, de a jövőben kevesebb lesz, és javul a kommunikáció, és a gyermek maga is tisztábbá válik ahhoz, hogy navigáljon egy olyan világban, ahol az, amit már mondottak, törhetetlen.
Amikor egy kijelentés elégedetlenségét fejezi ki, akkor a lehető legpontosabbnak kell lennie, és akcióval kell kísérnie - olyan kijelentéseket, amelyeket dühösek vagy a gyermek este fognak büntetni, a gyerekek semmilyen módon nem érzékelik. A legjobb, ha jelezzük, hogy a gyermek milyen cselekedetei milyen következményekkel járnak (a parkban való engedetlenség - hazatérés, házi feladatok megtagadása - az esti játékok hiánya), és ami a legfontosabb, akkor hajtsa végre azt, amit mondott. Ne feledje, hogy a szavakat minden alkalommal pontossággal ellenőrzik. Nem szabad vitákat vagy megállapodásokat kötni, mivel mindez kétségbe vonja a határait, és azt eredményezi, hogy ha nem jó, akkor merevebb módszerekkel mozgathatók. Ugyanakkor, ha észrevette, hogy maga túl messzire ment az agresszió megnyilvánulásához, és valahol megsértette a gyermek határait, akkor bocsánatot kérjen, és érzelmi szempontból magyarázza el a viselkedését, mondja el, hogy nagyon ideges volt, de még mindig szereted őt. Hasonló példák segítik a gyermeket abban, hogy konstruktívabb interakciós módszereket találjanak.

Makacs gyermek - mi a teendő

A makacs gyermek felemelésének megértése a lényeg, hogy fenntartsuk az egyensúlyt a függetlenség és az erő fenntartása között, miközben elnyomjuk a bizalmat, hogy az egész világ minden szeszélyt engedelmeskedhet. A gyermek teljesen megváltoztatására irányuló vágy nem szerepelhet a feladatok listájában, mivel a makacsság nem az ő szeszélye, hanem egy veleszületett minőség, ami egyaránt pozitív és negatív oldala. A szülői feladat magában foglalja az erős és gyakorlati pontok kifejlesztését és a frusztráló hatás kiegyenlítését.
Az Ön feladata a határok szigorú betartása lesz, és a gyermeke számára hatáskörrel kell rendelkeznie. A makacsság nagy részét a választás hiánya okozza, így biztosítani tudja, de korlátozott mértékben. Ie nem kérdezed meg a gyereket, ahová el akar menni, majd csendben végzi a szeszélyeit, vagy tiltsa meg az Ön számára hozzáférhetetlen választást - mindez az erőszak területén van. Megadhatja neki, hogy mi lesz az Ön számára eredetileg. két konkrét hely közül választhat, amelyek közül Ön hajlandó meglátogatni. Hasonlóképpen, ruhákkal is meg kell történnie, ha megérti, hogy melegen kell öltöznie, akkor ne hagyja, hogy a kiválasztási folyamat lefolytassa, megadja a gyermeknek, és adjon neki lehetőséget arra, hogy magának döntsön - egy meleg kabátot kap, vagy egy kalapban. Ez a stílus partnerséget alkot, ahol a határok egyértelműen elsőbbséget élveznek, de a gyermek nem jár csendes engedelmes játékszerként.
A pillanatokban, amikor nem lehet gyorsan elérni a megértését, és a gyermek továbbra is makacs, erőszakos nyomás helyett (ami még nagyobb ellenállást fog okozni), hajtsa végre a sietségét, és kezdje hallgatni a gyermeket, az érveit és az érzelmi állapot leírását. Ez segít jobban megérteni őt, és talán talál egy újabb kiutat, mert vannak olyan idők, amikor a szülők tévednek, másrészt minél inkább a gyermek leírja az állapotát, annál agresszívabb makacsságot vált ki a tehetetlenség és az erőtelenség érzése. A legmerevebb formában makacssága, hogy a gyermek egyszerűen nem tudja, hogyan kell megváltoztatni a helyzetet, szüksége van a segítségére és támogatására, de nem tudja közvetlenül megkérdezni, mert a konfliktus idején nem vagy ugyanazon az oldalon. Gyermekének meghallgatása, feladata az, hogy megmutassa neki, hogy vannak szabályok és követelmények, de ez nem jelenti azt, hogy elhagyta őt, meg kell értenie, hogy mindig mögötte van.
Figyelje meg a viselkedését és az elutasítás gyakoriságát - a gyerekek a felnőtt viselkedésmintáit másolják, és ha a gyermek meghallgatja a legtöbb kérésük vagy javaslatuk megtagadását, akkor hamarosan elutasítja a visszautasításokat. A gyerek öntudatlanul megteszi, mert észleli ezt a választ a szokásos módon, ezért az ilyen észrevételek és büntetések aláássák a világ megítélését. Ilyen esetben önmagával kell kezdeni, és meg kell próbálnia pozitív válaszként megfogalmazni a választ, talán néhány korrekcióval, de sikertelenül. És mielőtt makacssággal küzdene, zárja ki a valódi tényeket (talán nem ellenzi az írást, de csak egy balkezes személy, talán ez nem egy lázadás a vacsora ellen, de a nagyanyja nemrég táplálta őt), mert makacssággal küzd, amikor messze van attól, és a szülők cselekednek kicsi zsarnokok, megszakíthatják mind a kapcsolatodat, mind a gyermek pszichéjét.

Hogyan kell emelni egy makacs gyermek 2 év

A makacsság megjelenése a növekedés és a személyiség átalakulásának egyik jele, ez a folyamat meglehetősen válságos, így a makacs viselkedés minden csúcsa szinkronban van a korfejlődés válságaival, amelyek közül az első két-három év alatt következik be. Ebben az életkorban megkezdődik az önbecsülés, az önbecsülés és sok más tulajdonság, ami magától az előtagtól kezdődik, ezért a vélemény megvédése annyira fontos a gyermek számára, és ha a felnőttek nem érzékelik a változásokat, és továbbra is a régi koncepcióban járnak el, ez jelentős nehézségeket okoz.
Emlékeztetni kell arra, hogy a 2 éves gyermek ellenállásának reakciója a túlzott szülői gondozásból származó védő viselkedés egyfajta formája, már sok mindent megtehet, maga örömét adja (ne feledje, a kétévesek fő tiltakozása az „én magamban”). Ebben a korban a gyermek elkezdi jobban megkülönböztetni vágyait és igényeit, ezért a felnőttek túlzott ellenőrzése és ellátása ellenállást okoz, de ha még mindig kénytelen megfelelni, akkor az agresszió halmozódik fel. A gyermek saját használhatatlanságának, depressziójának, mások számára lényegtelen vágyainak észlelése alapján hisztériával, makacssággal, durvasággal, figyelmen kívül hagyja a szülők kéréseit és tanácsát, beleértve az összes rendelkezésre álló negatív megnyilvánulást.
Az állandó tilalmak konfrontációhoz és tiltakozáshoz vezetnek a tiltakozás kedvéért, de a gyerekek vágyaihoz viszonyított engedmények szomorú következményeket okozhatnak nemcsak a despotikus jelleg kialakulásának szempontjából, hanem valóban életveszélyesek lehetnek. Ennek megfelelően a szülőknek újjáépíteniük kell magatartásukat, azt a felismerést, hogy ez most nem egy tehetetlen kis labda, hanem egy kis ember, aki már rendelkezik saját preferenciáival és képességével valamit tenni. Meg kell adni a gyermeknek egy megfelelő hatalmat a most rendelkezésre álló területeken (válasszuk ki az étkezések sorrendjét vagy egy ruhát, hogy találkozzanak a vendégekkel), ugyanakkor a szülőknek meg kell határozniuk a globális kérdéseket és közös szabályokat kell kialakítaniuk.
В этом возрасте дети начинают проверять устойчивость родительских установок, крепость их решений, таким образом, они пытаются исследовать мир и его границы. Границы детям необходимы для формирования своего восприятия и адекватного контактирования с миром, поэтому так опасно поддаваться детским истерикам или слезам - они дают ощущение, что точно также можно проломить весь остальной мир, что неизбежно приводит к психотравмам. Minden szülőnek meg kell tennie, hogy megtartsa a saját határait (ha nem, akkor azt jelenti, hogy nem, függetlenül attól, hogy a gyermek megpróbálja megváltoztatni a döntést), ami csak szavakkal egyszerű, de állandóan meg kell tenni. Ha többször is meggyőzi magát, akkor kétségbe vonja az egész álláspontodat, és okot adhat arra, hogy erősítse a nyomástechnikákat, természetesen öntudatlanul.
Mutasson figyelmet és türelmet, annál több helyzeteket fordíthat a konfrontációtól a pillanatokig, ahol megdicsérheted a gyermeket, annál inkább erősíti az együttműködési magatartás modelljét.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése