Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. augusztus 15., csütörtök

Fertőző mononukleózis - kihívás a gyermekek immunrendszeréhez

Fertőző mononukleózis - kihívás a gyermekek immunrendszeréhez

Megelőzés
A betegség kórokozója az Epstein-Barr vírus, rövidítve az EBV, részt vesz az autoimmun és rosszindulatú folyamatokban a szervezetben (ahogy azt a tudósok sugallják). Ha a fertőző mononukleózis a gyermekeknél akut, magas lázzal, a helyreállításra vonatkozó prognózis ebben az esetben is jó. A gyakori fertőzés komoly szövődményei ritkán fordulnak elő. A beteg gyermekek több napig panaszkodnak a torokfájástól, gyengeséggel, amikor a nyak nyaki nyirokcsomói látszottak.

A mononukleózis élénk tünetei - az immunitás gyengesége jele

Az Epstein-Barr vírusnak a fertőzés jeleinek megjelenése előtt a gyermek testébe történő bejuttatásától 7-14 nap eltelik. A serdülők inkubációs ideje átlagosan 28-30 nap. A megnyilvánulások súlyossága és a klinikai tünetek időtartama megkülönbözteti az akut fertőző mononukleózist gyermekekben, amelyekben az első naptól kezdve egészen a gyógyulásig nem több, mint három hónap. A krónikus formája a betegség hosszabb időtartamú szakaszához kapcsolódik, és több mint 3 hónapig tart.
A tünetek fényessége - amint azt a legutóbbi tudósok is mutatják - kevéssé függ a vírus aktivitásától. Mindaz, ami a páciensnél történik, az immunrendszerének a fertőző ágensek bejuttatására adott válasz erőssége. Kiemeli a betegség fő és másodlagos tüneteit. A gyermek akut irányában, a teljes egészség jólétének hátterében a hőmérséklet hirtelen 38-40 ° C-ra emelkedik. A nyakon lévő nyirokcsomók kibővültek, a mandulákon göbös bevonat van.
A gyermekek fertőző mononukleózisának további tünetei:
  • orrdugulás, tüsszögés, orrfolyás;
  • sárgaság (ritkán);
  • duzzanat a szemhéjak, arc,
  • kiütés;
  • hasmenés (ritkán).
Más esetekben a testhőmérséklet emelkedik, de nem a betegség kezdetén. A gyermek panaszkodhat a szájüregben fellépő fáradtságról, égő és gyenge fájdalmáról. Az immunválasz csúcspontja hirtelen megemeli a hőmérsékletet, növeli a csaló tüneteket. Fájdalom, duzzanat a nyirokcsomók és a környező szövetek területén. Ha a fertőzés terjedése a testben befolyásolja a májat, akkor van sárgaság a bőr és sclera. A serdülők panaszkodhatnak a térdízületek fájdalmairól.

A betegség lefolyása

A régi iskola fertőző mononucleosis szakemberei, "mirigy láz". Ezt a betegséget lymphadenopathia, tonsillitis, megnagyobbodott lép jellemzi. Krónikusan a szakemberek észreveszik a hemogrammban bekövetkezett változásokat.
A gyermekek akut vírusos mononukleózisának "klasszikus" megjelenése influenzaszerű tünetek. A hőmérséklet 39-40 ° C-ra emelkedik, fejfájás, torokzavar, testinger és fáradtság. Beteg és duzzadt nyirokcsomók - főként a nyakon, az alsó állkapocson. Zavarhatja a nyirokcsomókat a hónalj vagy az ágyék alatt.
A tünetek időtartama és a betegség kezelése változó:
    1. Az akut mononucleosis átlagosan körülbelül 2 hétig tart.
    2. A gyermekek 20-50% -a 10-14 napon belül felépül, vissza tud térni az óvodába, vagy visszatérhet az iskolába.
    3. A kisméretű betegek 1-2% -a több héten vagy hónapokon át beteg.
    4. Körülbelül 1% halálos.
A fertőző mononukleózist a fecsérülés fájdalma jellemzi, általános rossz közérzet, mint bakteriális torok. Az esetek kb. Felében a gyermekek duzzadt mandulái karmazsinvörös színűek és fehéres szürke bevonattal vannak bevonva. Kisméretű vérzések jelentkezhetnek a kemény palatában, a bőr vörössége, viszkető bőrkiütés.

A fertőző mononukleózis szövődményei

Körülbelül egy tíz gyermeknél fertőző mononucleosis bakteriális szövődményei vannak. A megnövekedett lép gyakrabban fordul elő az idősebb gyermekeknél. Súlyos, de ritka szövődmények közé tartozik a meningitis vagy meningoencephalitis, myocarditis és légúti obstrukció.
A tünetek súlyossága gyakorlatilag nincs hatással a szövődmények gyakoriságára és természetére. A legtöbb gyermek teljesen felépül a betegség akut formája után. Az a személy, aki túlélte a fertőző mononukleózist, továbbra is az Epstein-Barr vírus élethosszig tartó hordozója.
A felnőtt betegek krónikus fáradtság szindrómát írnak le a fertőzés aktiválása esetén. Panaszkodik a palpitációról, a nyak és a vállak feszültségeiről, izom- és ízületi fájdalmairól, szédülésről. A metabolikus rendellenességek hányinger vagy folyamatos éhség társulnak.

Vizsgálat és kezelés

Fertőzés közvetlen érintezés esetén lehetséges, nyál és cseppecskék cseppkőzése esetén köhögés és tüsszentés esetén (légi cseppecskék esetén). A fertőző mononukleózis a legtöbb esetben a gyermekeket és serdülőket érinti, sokkal kevésbé 50 évnél idősebb embereket. A vírus akut betegségben való izolálása több hónapig is fennállhat. Azonban tünetmentes szállítással az egészséges emberek 15-20% -a is nagyszámú vírusos részecskét talált a nyálban. Az inkubálási idő körülbelül 14-50 nap.
A fertőzés gyakorisága a világon eléri a 90% -ot vagy annál többet. A betegség gyakrabban érinti a gyermekeket - a csecsemőkről az iskolásokra. A csúcs, vagyis a klinikai képi esetek 30-60% -a, 15-20 éves korukra esik.
A szülők úgy találhatják, hogy a gyermeknek közös a hideg vagy fájdalmas torokfájása. Kezdetben a laboratóriumi diagnosztika gyulladás, leukocitózis tipikus jeleit, az ESR növekedését mutatja. A fehérvérsejtek száma rendszerint normális szinten marad. A gyermekek fertőző mononukleózisára vonatkozó általános vérvizsgálat csak az első hét végén atípusos limfocitákat mutat fel. A laboratóriumi diagnosztika lehetővé teszi a herpeszvírusok különböző genotípusainak ellenanyagainak meghatározását. Keresse meg és határozza meg a vírus DNS-ét a vérben, a nyálban és a vizeletben.
Fontos, hogy a gyermek fenntartson egy megmentő rendszert. Adj a betegnek étrendet, elegendő mennyiségű folyadékot.
A gyermekek fekvőbetegségét a fertőző osztályon végzik. A nem súlyos esetek járóbeteg-kezelést tesznek lehetővé. A lép elváltozásának elkerülése érdekében korlátozza a gyermek részvételét bizonyos sportágakban a gyógyulás után egy hónappal. A fertőző mononucleosisban szenvedő gyermekek fizikai aktivitási határértékeket akár 3 hónapig is meghosszabbíthatnak.

Akut mononukleózis kezelése

Méregtelenítő terápiát folytatnak, a gyermeket deszenzitizáló és helyreállító gyógyszereket adnak. A gyermekek fertőző mononukleózisának tüneti kezelése magában foglalja a lázcsillapító lázat. nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (ibuprofen).
Távolítsa el a helyi antiszeptikumok, különösen a "Geksoral", a "Bioparox" fájdalmát és gyulladását. A legjobb megoldások etanol nélküli megoldások - kamilla, furacilin, jodinol infúzió. Adjunk diétát lázas betegek (No.13), 5. táblázat a hepatitis esetén. A gyereknek sokat kell inni - tea, természetes gyümölcslevek, gyümölcsitalok.
Amikor a betegség szövődményeit mutatják "Viferon", "Acyclovir" vagy "Ganciclovir". A vírusellenes szerek nephrotoxikusak, és befolyásolják a csontvelőt. Fontos megjegyezni, hogy a probléma nem annyira a mononucleosis vírus gyermekeknél, mint az immunrendszer akut reakciójában a fertőzéshez. Mindkét hatóanyag egymáshoz kapcsolódik: az immunitás erősödése a vírus gyengüléséhez vezet, és fordítva.
Az antibiotikumok nem segítenek a vírusos fertőzés elleni küzdelemben, gyakran mellékhatásokat okoznak. Az antibiotikum terápia a szövődményekre - a bakteriális angina, tüdőgyulladás, ödéma, agyhártyagyulladás - szerepel. Előnyös új generációs gyógyszerek a makrolidok osztályából, a cefalosporinokból. Az ampicillin, az amoxicillin, a levomicetin és a szulfonamidok ellenjavallt.
A hormonális terápia rövid, csak súlyos szövődmények esetén. Bár a kortikoszteroidok csökkentik a gyulladásos folyamatok intenzitását és enyhítik a torokgyulladás tüneteit, de immunszuppresszív hatásuk van. A fertőző mononukleózis kezelésére alternatív szerek megtalálhatók a homeopátiás gyógyszerek között, amelyeket a herpesz terápiájára szántak.

A mirigyhormon az egyik leggyakoribb vírusfertőzés

Gyermekgyógyász Emil Pfeiffer 1889-ben először ismertette ezt a betegséget. A "fertőző mononukleózis" kifejezést 1920-ban javasolták, 1932-ben pedig a mononukleózisra jellemző heterofil antitesteket. A vírust az angol Epstein és Barr tanulmányozta 1964-ben az elektronmikroszkópos vizsgálatnak köszönhetően.
Az EBV kórokozóját levegőben lévő cseppek és közvetlenül a nyálon keresztül továbbítják. Van egy másik neve a fertőzésnek - "Kiss betegség". A fertőzés kevésbé gyakori módja a szexuális kapcsolat. 40 év után az emberek mindegyike 90-98% -a EBV hordozója. A vírus a szájüregi hólyagban és a nazofarynxben a B-limfocitákra hat, majd a fertőzés a nyirokcsomók, a lép és a máj szövetébe kerül.
A mononukleózis tünetmentes lefolyásában az EBV a fertőzés után is fennmarad a célsejtekben.
Fontos, hogy komolyan vesszük a mantra-szerű hívások megszólalását az immunitás erősítésére. A kutatók úgy vélik, hogy a fertőző mononukleózis súlyossága gyermekeknél és felnőtteknél elsősorban a T-limfocitáknak a kórokozó bejuttatásának erőssége miatt következett be. Amikor a reakció gyors és hatásos, az elsődleges fertőzést elnyomják, a vírus látensre válik. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése