Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. augusztus 23., péntek

Tőled tanulja meg a gyerek, mi az, amit nem kell eltűrnie – A gyerekek közötti erőszak kezelése


Mivel a gyerekek közötti erőszak és bántalmazás egyre égetőbb probléma mostanság, nem lehet eleget beszélni róla. Nem gondolom, hogy létezik egyetlen egyetemes megoldás, ami mindenütt segíthet megszüntetni a jelenséget, azt viszont igen, hogy minél többet beszélünk és gondolkodunk róla hangosan, és minél több nézőpontot próbálunk megvilágítani, megérteni, annál inkább közelebb kerülünk a megoldáshoz. Sebestyén Eszter pszichológus írása.
Társadalmi szinten egyre inkább programozva vagyunk a kirekesztésre, a gyűlölködésre, a bűnbakképzésre, és ez sajnos természetes módon csapódik le a gyerekek világában is. Ahogy másra, úgy erre a problémára sem érdemes egyetlen felelős bűnbakot keresnünk, mert nem fogunk találni. De még ha találnánk, az sem vinne bennünket előrébb. A probléma ugyanis sokrétű, szerteágazó gyökérzetű, éppen ezért olyan nehéz a megoldás is.
Ám mégsem lehet a gyerekek közötti erőszak problémájára az a válasz, hogy „mivel túl nehéz, egy ember úgysem tudja megoldani, ezért inkább meg se próbáljuk, félrenézünk, nem foglalkozunk vele. Oldják meg a gyerekek, ahogy akarják. Vagy, ahogy tudják. Ja, hogy nem tudják? Hát, akkor tanulják meg!” De mégis honnan, kitől, ha nem tőlünk, szülőktől, felnőttektől?
Ha nekünk is túl nehéznek tűnik a megoldás, akkor nem gondolhatjuk komolyan, hogy „majd a gyerekek megbirkóznak vele”…
Bár egyetlen szülő vagy pedagógus, sőt, még egy pszichológus sem oldhatja meg egyedül egy egész generáció problémáit, mindenkinek el kell gondolkodnia azon, hogy ő maga mit tehetne. Mert a gyerekekért mindannyian felelősséggel tartozunk, és ha csak icipici lépéseket tennénk, a végén mégis hegyek mozdulnának meg. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése