Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. augusztus 25., vasárnap

Fogápolás csecsemő és gyermekkorban

Fogápolás csecsemő és gyermekkorban

Nagy kérdés, mikor kezdjük el a fogápolást?

A fogmosást az első tejfogak megjelenésekor el kell kezdeni. Kezdetben ujjunkra csavart vizes gézlappal, vagy ujjunkra húzható bébi fogkefével törölgessük meg a csecsemő fogacskáit, ínyét.
Később használhatunk kifejezetten babafogkefét, amely gumiszerű anyagból van, pici gumitüskékkel, amelyet a gyermek rágcsál, így bő nyál képződik, amely tisztító hatású.
Úgy a legkényelmesebb elvégezni, hogy ölbe vesszük a kicsit a baba hátát a mellkasunknak támasztjuk, a fejét hátrafele billentjük vagy ölbe vesszük és ő a mellkasunkra hajtja a fejét.
Kb. 18 hónapos kortól kezdjünk el fogkrémet használni. Fontos gyermekfogkrémet használni, mivel alacsony a fluortartalma, nem probléma, ha a gyermekek le is nyelnek belőle.
2 éves korig naponta egy alkalommal, használjunk fogkémet, és filmszerű mennyiséget kenjük a fogkefére.
2-6 éves korban már használhatunk naponta kétszer fogkrémet, amely borsónyi mennyiségnél ne legyen több.

Hogyan szoktassuk fogmosásra a gyermeket.
Természetesen játékos formában. Először tanítsuk meg hogyan kell öblíteni vízzel, utána a fogkefe használatára, még fogkrém nélkül. Ha a gyermek lenyeli a fogkrémet, vagy játszik a fogkefével, nem probléma, mert ebben a korban nem a fogmosás, hanem rendszerességre nevelés a fontos. A reggeli és esti tisztálkodás része legyen a fogmosás. Jó ötletnek tartom, hogy közösen mossunk fogat, ennek időtartama 4-5 perc legyen. Segítsünk a gyermeknek, mutassunk meg egyes kézmozdulatokat, de figyeljünk arra is, hogy az ő akarata ne sérüljön, csak addig segítsünk, amíg nem vált ki ellenkezést. A gyermekekben ösztönszerűen él az utánzási vágy, szinte észrevétlenül szokik hozzá a fogmosáshoz. A kézügyesség folyamatos fejlődésével egyre tökéletesedik a fogmosás és a fogkefe használata. Kb. 10 éves korára sajátítja el a helyes fogmosást.

Milyen legyen a helyes technika?
Az elülső metsző fogaknál kezdjük. Helyezzük a fog és az íny határára a fogkefét és apró körkörös mozdulatokkal távolítsuk el a lepedéket. Ilyen apró mozdulatokkal haladjunk tovább a fogak külső felszínén a hátsó fogak felé, majd a belső oldalt is hasonlóan tisztítsuk meg. Majd apró körkörös mozdulatokkal a rágófelszínről is távolítsuk el a lepedéket. Végül figyeljünk arra, hogy alaposan öblítse ki vízzel a száját.

Mi a teendő, ha kiütötte a fogát?
A kiesett fogat azonnal meg kell keresni, vízzel leöblíteni, majd vízbe helyezni. Ha ez nem lehetséges, akkor tiszta nedves papírzsebkendőbe helyezni. Rögtön vigyük a gyermeket fogorvoshoz, mivel rövid időn beleül visszahelyezhető a fog, de a gyógyulás esélye az első 20 perc letelte után fokozatosan romlik.
Ha csak egy kis darab törik le a fogból, akkor vízzel tisztítsuk meg a sérült fogat, és vigyük a fogorvoshoz, hogy megfelelő kezelést kapjon.

Az első fogorvosi vizit.
A tejfogak áttörése után, kb. kétéves korban vigyük el a gyermeket az első fogorvosi vizitre. Könnyebben megbarátkozik a gyermek a fogorvossal, ha már korábban is elvisszük magunkkal saját, hat havonta esedékes fogorvosi szűrővizsgálatra.
 
© Dr. Rusznák Mária
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése