Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. augusztus 24., szombat


Lyme-kór tünetei gyerekeknél


A Lyme-kór a legismertebb kullancs által terjesztett betegség. Kezeletlen esetben komolyabb gondokat is okoz, ezért érdemes ismerni a betegség tüneteit és megelőzését.

Mi a Lyme-kór?

Kullancs által terjesztett bakteriális fertőzés, amely először bőrtüneteket, majd gyakran idegrendszeri elváltozásokat okoz, később, kezeletlen esetekben pedig ízületi és izomfájdalmakkal jár.

A Lyme-kór tünetei

A legelső tünet általában a csípés körül megjelenő, legalább 5 centiméteresre megnövő, többnyire ovális alakú bőrpír (Lyme-folt). Ez többnyire alig viszket, nem fájdalmas. A folt legalább egy hétig, néha azonban egy évig is látható, és előbb-utóbb elmúlik magától is. Többszörös Lyme-folt úgy keletkezik, hogy a kórokozó a vérárammal szóródik, majd a bőrben több gócban indul szaporodásnak.
Kifejezetten a gyermekekre jellemző Lyme-kór tünet a fülcimpán megjelenő, cseresznye méretű, lilásvörös csomó, ami fájdalommentes, és kezelés hiányában csak hónapokkal később tűnik el. Szintén jellegzetes tünet gyermekeknél a fáradtság: a korábban mozgékony gyerkőc enervált, nem bír felkelni az ágyból. Kialakulhat hőemelkedés, amely hetekig eltarthat, és éjszakai izzadással, valamint hidegrázással párosulhat.
A központi idegrendszer érintettségére utaló tünetek is fellépnek: fejfájás, beilleszkedési zavar, koncentrációs problémák, valamint a növekedési és szellemi fejlődésben való visszamaradás. A Lyme-kórral fertőzött gyermek ingerlékenyebb, fény- és zajérzékeny, alvása nem pihentető. A későbbiekben különböző intenzitású, több ízületet (ujj, csukló, térd, boka) is érintő fájdalom, illetve izomlázszerű izomfájdalom is jelentkezhet.

A Lyme-kór diagnózisa, kezelése

A folt megjelenése eldönti a diagnózist. Tapasztalt szakember számára általában nem okoz gondot a felismerése. A fertőzés okozta tünetek néha spontán gyógyulnak. Valószínűbb azonban, hogy a betegség kezelés nélkül kifejlődne. Az egyre súlyosbodó tüneteket okozó kórt csak idejében megkezdett antibiotikum kezeléssel lehet megállítani és gyógyítani.

A Lyme-kór jellegzetes tünete a vörös folt

A Lyme-kór megelőzése

A Lyme-kór ellen még nem rendelkezünk oltóanyaggal, így a megelőzésnek fontos szerepe van. Kerüljétek a sűrű, bozótos helyeket! Fűbe csak úgy üljetek le, ha pokrócot terítetek le! Kirándulások során adj a gyermekre világos, teljes testet fedő ruházatot, nadrágját gyűrd be a zokni alá, és a trikót is tűrd be a nadrágjába!
A gyermekeket gyakrabban támadja meg a kullancs a fejen és a nyakon. Praktikus a fehér vászonsapka és kendő, mert ezeken könnyebben észrevehető a kullancs. A kislányok hosszú haját érdemes összefogni és befonni.
A kullancsriasztó szerek közül olyat vásárolj, amire a gyártó legalább 6-8 órás hatékonyságot szavatol. A gyermekeket csak a szabadon hagyott bőrfelületen kezeld, és vékony rétegben alkalmazd a szert! Nagyobb mennyiségben ugyanis a bőrről is felszívódik, és fejfájást okozhat, néha allergizál. A kirándulások, szabadtéri programok után vizsgáld át alaposan a gyermeket!
Ha kullancsot találtál a gyerekben, könnyen elbizonytalanodhatsz, hogy kell kiszedni. A hidelmekkel ellentétben, nem szabad semmilyen anyaggal - zsírral, olajjal, tejföllel - bekenni az állatot, hogy megfulladjon. Olvasd el a tennivalókat, tippeket a kullancskiszedésről.
Ha kullancsot találsz, azonnal távolítsd el! A feji végéhez, tehát a bőrhöz közel fogd meg csipesszel az élősködőt úgy, hogy a potrohát ne nyomd össze, mert ebben tanyázik a Lyme-baktérium! Nem kell aggódnod amiatt, ha a kullancs feje beszakad a bőrbe, hiszen ez már nem tartalmaz fertőző forrást.

Hasznos tudnivaló a Lyme-kórról

Célszerű a befúródott kullancs helyét és eltávolításának idejét feljegyezni a naptárba, hogy az esetleges betegségtünetek megjelenésekor tájékoztathasd az orvost a kullancscsípés időpontjáról. Hatékony védőoltás jelenleg a szintén kullancs által terjesztett vírusos agyhártyagyulladás ellen létezik, ezt érdemes beadatni!
Ezek is érdekelhetnek:
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése