Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. augusztus 17., szombat



Lassabb mozgásfejlodés vagy idegrendszeri eltérés
Kedves Szülõk!
Válaszaim értékelésénél kérem, vegyék figyelembe, hogy az csak az Önök által közölt adatok alapján, és a kórelõzmény valamint a gyermek vizsgálata nélkül kialakított vélemény.
Dr. Péter György


Kérdés:
A kislányunk 8-hónapra született 2,85kg-al, egészséges kisbabaként. Anyatejet kapott egészen 6 hónapos koráig. Az orvosok azt mondták minden rendben, de felülvizsgálatra vissza kellett menjünk havonta. A baba normálisan fejlõdött, de azt mondták hogy a csipõcskéjével probléma van, és ezért röntgenvizsgálatot készítettek. Azt mondták hogy a "nucleus" késõn jelent meg (4.5-5 hónaposan), és ezért ne mozgassuk sokat, ne tegyük járókába,csak majd ha annyira erõsödik.
Most a baba 10 hónapos, és amikor visszamentünk az orvoshoz azt állapították meg, hogy a baba nem fejlõdött rendesen mivel hogy még nem áll meg a lábán, ülni csak úgy ül ha tartjuk hátulról. Egyik orvostól a másikig járunk kétségbeesetten, mert mindenik más diagnózist állit fel (idegrendszeri, ortopediai), de senki sem mond semmi konkrétumot.
KÉRDÉS: normális e ha késõbb kezd el állni és ülni, és ez mennyire befolyásolja további fejlõdését.
Lehet hogy sokat feküdt a hátán és ezért nem áll még, mivel nem volt állítgatva
Mit jelent a hipotonia?

Válasz:
Elmondása szerint gyermeke 8 hónapra, egészséges babaként született. A terhesség és szülés zavartalan volt? Rögtön felsírt?
A mozgásfejlõdésben nagyok az egyéni variációk. Tehát önmagában abból, hogy gyermeke nem ül, pláne nem áll, abból még nem vonnék le komoly következtetést.
Azonban a hypotonia már érdekes - ha valóban az észlelhetõ. Ehhez így hozzátenni természetese nem tudok, azonban a neurológiai/ fejlõdésneurológiai vizsgálat ezt meg ki kell mutassa.
A csecsemõket nem kell állítgatni, hogy azzal a mozgását fejlesszük, siettessük, hiszen mindez fordítva van: a gyermek a mozgásfejlõdését önmaga "irányítja", külsõ "erõszakkal" ezt gyorsítani nem lehet és nem is kell. A mozgásfejlõdés bonyolult összefüggések rendszere, a normális irányú és léptékû fejlõdés szakaszai - melyek természeten élesen nem különülnek el egymástól - egymásra épülnek, egymásból következnek.
Az orvosi vizsgálatnak az a szerepe, hogy - ez esetekben szûrõ jelleggel -, vagy esetleges klinikai tünet, gyanú esetén kimutassa, észlelje az eltérést, hogy azután lehetõség nyíljon a különbözõ terápiás beavatkozásokra. (Így van ez a banális betegségek, de fejlõdés-neurológiai eltérések esetén is.) A fejlõdés-neurológia eltérések terápiája a sajátos gyakorlatokkal történõ tornáztatás.
Abból, hogy a "gyermek a sokat feküdt a hátán" még nem következik az, hogy késõbb áll vagy ül. Egyébként - ha a standardokat figyeljük - gyermeke még nincs elkésve, nagyjából ebben az életkorban várható az ülés illetve állás.
Tehát így a levele alapján még nem gondolnék kórosra, azonban a hypotonia figyelemre méltó lehet. Természeten csak akkor, ha azt nem abból következtetik, hogy még nem áll és csak támasztva ül. A hypotonia ugyanis az izmok tónusára utal, és ez önmagában vizsgálandó és értékelendõ. Azonban az is igaz, hogy a hypotoniás gyermek fejlõdése késhet, vagy kóros irányt vehet.
A kezelésrõl mindezek alapján nem lehet véleményem. Nem tudom, mire és milyen jellegû kezelést javasoltak.
Összefoglalva: gyermekorvosi és gyermek-neurológiai vizsgálatot tartok indokoltnak. A leírt konkrét adatok önmagukban még nem utalnak betegségre.
Dr. Péter György
Kérdés:
Az én picilányom nem forog, pedig már 8 hónapos lesz áprilisban. Inkább felad mindenféle játékot, ha látja, hogy elérhetetlen a számára. Nálunk minden rendben volt a szülés körül, már 4 hónaposan más okból elvittem a fejlõdésneurológiára a Mártonhegyi útra, ahol akkor mindent rendben találtak. (Már akkor is a többi babához képest mindent lassabban csinált) Lehet, hogy újra meg kellene mutatnom nekik? Mi számít "duci"nak? (A tündérkém nem duci, de iszonyú hurkásak a combjai).
Válasz:
Mivel 8 hónapos kislánya még nem forog, érdemes lenne elõször is neurológus szakorvosnak megmutatnia, aki, ha indokoltnak tartja - és az valószínûleg így lesz - gyógytornát javasol. Kislánya mozgásfejlõdése lassú, ennek ki kell deríteni az okát, és a baba mozgásfejlõdését a megfelelõ módon segíteni, gyorsítani kell. A forgás, kúszás megjelenésének a hiánya, késése hátterében gyakran nem más, mint a megfelelõ izmok csökkent, vagy fokozott tónusa áll, amely rendszeresen végzett, megfelelõ gyakorlatokkal megszüntethetõ. Ducisággal ez tehát nem magyarázható, meglehetõsen gömbölyû, jó mozgásfejlõdésû babák súlyukat és hurkáikat leküzdve is az átlagosnál akár jobb mozgásúak is lehetnek.
Dr. Gömöri Ágnes
Kérdés:
Peti fiam 8 hónapos és még nem fordul a hasára. Bár az elsõ két gyermekem is mindent jóval késõbb csinált, mint "illett" volna. Õk is csak 16-17 hónapos koruk körül indultak el, azóta is lassú, nyugodt gyerekek, de hálistennek az iskolában kitûnõk.
Petike egy vékony, keveset evõ csecsemõ, a kezét szépen használja, értelmével semmi baj, mozgásában sem látni semmi kivetni valót. Már pici korától hason fekve csak rövid ideig tartotta magát utána bömbölt. Most már ügyesen tartja magát hason, de nem szeret így maradni és hamarosan visszalendíti magát, ha nem engedjük, sír. Voltunk vizsgálatokon: koponya ultrahang negatív, izombetegséget célzó vérvételek: negatív.
A doktornõ napi 6xfélóra tornát írt elõ, amit én túlzásnak érzek egy csecsemõnek. Játékosan meg-megforgatjuk pár percig etetések elõtt, de semmi több.
Valóban szükséges ez a sok torna? Ha nem, akkor mit tegyek?
Válasz:
Leveledbõl az tûnik ki, hogy minden vizsgálatot végigjártatok, és nem találtak rendellenességet kisfiatoknál. Mint ahogy azt írod is, minden bizonnyal a "lustaság" nálatok családi vonás. Mégis azt gondolnám, hogy a tornát, amit a doktornõ elõírt végezzétek el a babával, hidd el, nem fogod
agyon terhelni vele a gyereket. Az igaz, hogy számotokra ez nem kis igénybevétel, hiszen ez kemény három óra naponta, de valószínû meg lesz az eredménye. Ha mégis nagyon soknak érzed, akkor beszéld meg a doktornõvel, hogy mennyi az a legkevesebb minimum, amit õ még elfogadhatónak tart. Õ nyilván azért írta elõ a tornát, mert Te segítségért fordultál hozzá. Én láttam nem egy csecsemõt, akinek a mozgása látványosan javult tornával és nem vette
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése