Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. augusztus 24., szombat

Nem azért lesz problémás a gyerek, mert egy szülő neveli

Nem azért lesz problémás a gyerek, mert egy szülő neveli


Nem minden családban van két szülő, sőt a KSH adatai szerint az egyszülős családok aránya 20 százalék. Ezek az egyszülős családok is sokfélék,sokféleképpen nevelik a gyerekeiket.

Nem azért lesz problémás egy gyerek, mert egy szülővel él együtt, hanem mert konfliktusos a környezete.
Nehéz megmondani, hogy önmagában az egyszülős család jó vagy rossz a benne élő gyereknek. Nyilván sokkal jobb, ha a szülei elválnak és csak az egyik szülővel él tovább együtt, ha egyébként a szülők együttélése csupa konfliktussal, boldogtalansággal jár. Cziglán Karolina pszichológus szerint a gyerek nem azért lesz problémás, mert egy szülő neveli, hanem a konfliktusos környezet, az érzelmileg labilis szülő teszi azzá.
A pszichológus arra is felhívja a figyelmet, hogy a családok is nagyon sokfélék lehetnek. Szeretünk arra gondolni, hogy a család anya-apa-gyerekek felállást jelent, miközben nemhogy nem mindenhol van kétszülős család, hanem ahol van, ott is sokféle lehet, például nem biztos, hogy vérszerinti szülő(k)ről beszélünk, lehet, hogy azonos nemű szülők nevelik a gyereket. És az utóbbi évtizedben egyre többen vállalnak gyereket egyedül. Így meglehetősen nehéz mindenkire egyformán érvényes választ adni gyerekneveléssel, családi működéssel kapcsolatban.
Sok kutatás foglalkozik azzal, hogy problémásabbak-e azok a gyerekek, akiket egy szülő nevel. A téma iránti érdeklődés jogos, hiszen a magyar családok 20 százaléka egyszülős. A kutatások ellentmondásos eredményre jutnak: általában elmondható, hogy igen, vannak bizonyos problémák, amelyek gyakoribbak, pl. iskolakerülés, szorongás, depresszió, droghasználat, öngyilkosság. A kutatók ugyanakkor arra jutottak, hogy nem az áll a problémák hátterében, hogy egy szülő neveli a gyereket, sokkal inkább az, hogy a válás körül konfliktusok vannak amiben sérülnek a gyerekek.
Ezek a problémák ugyanakkor nem jelennek meg ott, ahol a szülő saját döntéséből vállalt egyedül gyereket. A statisztikák szerint ezek a - többségében - nők az átlagosnál magasabban képzettek, és mivel szabad vállalásról van szó, előre fel tudják mérni a helyzet financiális oldalát - írja a pszichológus.
Mivel válás sincs, ezért az érzelmi nehézségek, a stressz sem jelenik meg a család életében. Ráadásul azok, akik szabadon vállalnak egyedül gyereket, jobban megtervezik a jövőt, kiépíti előre azokat a segítő csatornákat (barátokat, rokonokat), akik majd támogatni tudják őket, tehát sokkal kevésbé érzik magukat egyedül. Ez persze azt is jelenti, hogy előre számol azokkal a nehézségekkel, amelyek felmerülnek akkor, amikor valaki egyedül neveli a gyerekét. Nincs érzelmi gyász, nincs önértékelés megingása és nincs küzdelem, hogy valamit újra fel kell építeni és stabilitást adni a gyereknek - ezek mind jelentkeznek válás vagy haláleset kapcsán.
Persze egy válás mindig nehéz élethelyzet, de nem kell feltétlenül tragikusnak lennie, soha nem fájdalommentes, de ha békében és felelősségteljesen lesz vége egy kapcsolatnak, és mindkét fél szem előtt tartja a gyerek érdekeit és igényeit, akkor megkönnyebbüléssel is járhat a válás. Nem lehet tehát egyértelmű választ adni arra, hogy mi történik akkor, ha egyszülős a család.
Azt viszont tudjuk, hogy mi a jó gyereknek: ha érzelmileg önazonosak a szülei, nem játsszák el a boldog családot, miközben nem azok, ha kiegyensúlyozottak. Ha a gyerek számára átlátható a valóság, ha tudja, hogy mik a korlátok. Ha például csak az egyik szülőre számíthat, akkor nem szabad azzal hitegetni, hogy ha majd a másik szülő is jelen lesz az életében, ha pontosan tudjuk, hogy nem lesz. Ami a legfontosabb, hogy a gyerek tudja, nem az ő hibája a válás, nem ő tehet róla, hogy nem élnek együtt a szülei. Az átlátható viszonyok, még ha nehezek is, de kiszámíthatóvá teszik a gyereknek is a helyzetet.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése