Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. augusztus 25., szombat

A BŐR SZTAFILOKOKKUSZOS FERTŐZÉSEI GYERMEKKORBAN


A BŐR SZTAFILOKOKKUSZOS FERTŐZÉSEI                                   GYERMEKKORBAN



E fertőzéseket a kerek, elterjedt Gram-pozitív Staphylococcus-fajok okozzák.
A gyermekgyógyászati gyakorlatban a legelterjedtebb,legagresszivabb és klinikai formáit tekintve a legváltozatosabb kórképeknek az okozói.
A sztafilokokkuszok természetes körülmények között az egészséges felnőttek 20-30%-ának orrában és bőrén tenyésznek (kevésbé gyakran a szájban, az emlőben, a húgyutakban, a belekben és a légutakban).
E baktériumok az esetek többségében semmiféle betegséget nem okoznak; azonban a bőr károsodása, égés vagy más sérülés alkalmával áttörhetik a szervezet védekezését, és fertőzést idézhetnek elő.
A sztafilokokkusz-fertőzést leginkább gennygyülemek, tályogok jellemzik (abszcesszus), melyek nem csak a bőrön mutatkoznak, de a belső szervekben is. A sztafilokokkusz-fertőzés súlyossága lehet enyhe, de akár életveszélyes is.
JELLEMZŐ HOGY A SZTAFILOKOKKUSZ INKÁBB A MÉLY SZÖVETEKBEN MIG A SZTREPTOKOKKUSZ A FELLSZINES BŐRFELÜLETEKEN OKOZ KÓROS ELVÁLTOZÁSOKAT
Sztafilokokkusz-fertőzésre hajlamosak az újszülöttek; az injekciós kábítószer-élvezők; a szoptató anyák; a bőrbetegségben szenvedők, illetve akik friss műtéti heget viselnek, immunrendszerük károsodott, vagy tartós betegségük van (elsősorban cukorbetegség, tüdőbetegség, a vénákat vagy artériákat érintő betegség, rák). A vénás katéterek, főleg ha 1-2 napnál tovább maradnak a testben, gyakran szennyeződhetnek sztafilokokkuszokkal, és ilyenkor a kórokozó a véráramba kerül (bakteriémia). A posztoperatív sztafilokokkusz-fertőzések általában néhány nappal vagy több héttel műtét után lépnek fel, de néha lassabban, ha a beavatkozás idején antibiotikum-kezelés történt.
A sztafilokokkuszok leginkább a bőrön okoznak fertőzést, de a vérkeringéssel eljuthatnak a test szinte bármely szervéhez, elsősorban a szívhez és a csontokhoz. A sztafilokokkusz-okozta szívbelhártyagyulladás (endokarditisz ) gyakoribb injekciós kábítószer-élvezőkben.
JELLEGZETES KLINIKAI KÉPEK

-SZŐRTÜSZŐGYULLADÁS-FOLLICULITIS




-KELÉS-FURUNCULUS-



-DARÁZSFÉSZEK-KARBUNKULUS



-CELLULITIS-



-ÓTVAR

-


-KÖRÖMHÁZGYULLADÁS






-SZTAFILOKOKKUSSZAL FERTŐZÖTT  ÉGÉSI  SEB







#1 Dr.BauerBela

2 megjegyzés:

  1. Tisztelt Doktor Ur! Belgiumban elunk, es 4 eves kislanyomnak kb december ota van a felso kepen lathatohoz hasonlo koromhazgyulladasa (mar ha ez tenyleg az). Voltunk haziorvosnal es borgyogyasznal is, kaptunk szajon at szedheto antibiotikumot (december ota mar haromszor, egyeb betegseg miatt is) - ennek hatasara javultak a tunetek es a fertozes szinte teljesen elmult. Miota viszont nincs antibiotikum, ujra elojott, es mar nem csak a koromagynal, hanem az ujj belso reszen, a kozepso ujjpercnel is lathato ez a furcsa, erdes, megvastagodott bor. Raadasul a heten az arcan is tobb helyen apro, "szuros" kiutesek jottek ki. Jelenleg az arcara is, az ujjara is Advantan kremet hasznalunk es ez segit, de nem tudom, meddig hasznalhatjuk es hogy valoban ez-e a megfelelo gyogyszer. Sajnos ugy tunik, az orvosok nem igazan tudjak, mi ez. Nem lehet esetleg vervetellel kideriteni, mi okozhatja a problemat? Ha kapnek egy email cimet, kuldenek egy fotot a kislanyom ujjarol, bar tudom, az alapjan nehez lehet felallitani a diagnozist. Koszonettel, Andrea Belgiumbol

    VálaszTörlés
  2. Kedves Andrea!
    Kérdezni szeretnék,ha lehet,vegye már fe velem a kapcsolatot legyen szives,dudaskata1968@gmail.com

    VálaszTörlés