Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. szeptember 17., hétfő

-GYERMEKKORI JÓDHIÁNYOS STRUMA


GYERMEKKORI  JÓDHIÁNYOS STRUMA

VELESZŐLETETT,ELHANYAGOLT,HATALMAS MÉRETÜ GOLYVA


A betegség meghatározása

A struma, vagy golyva a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti csupán, ami már a gyermekkorban is észlelhető lehet.
Nagyságának megítélése a WHO beosztása szerint történik. Eszerint 1. fokú strumáról beszélünk tapintható pajzsmirigy esetén: 1/a fokozatról akkor van szó, ha a struma hátrahajtott fejjel sem látható, 1/b fokozat fennállásakor a tapintható pajzsmirigy hátrahajtott fejjel már látható, de normális fejtarás mellet nem. A 2. fokozatú struma jól látható normális fejtartás esetén is. Az ennél nagyobb strumát a 3. fokozatba soroljuk.
Osztályozás, típusok
A gyermekkori struma számos szempont szerint: a megjelenés időpontja, a patogenetikai tényezők és a patomechanizmusok, a pajzsmirigyfunkciók alakulása alapján egyaránt osztályozható.
-Gyakorlati szempontból a gyermekkori strumaformák közül a pajzsmirigy hormonszintézisének veleszületett zavarai, a gyermekkori jódhiányos struma, a juvenilis lymphocytás thyreoiditis, a Graves-Basedow-betegség gyermekkori formája és a nodosus struma gyermekkori esetei emelhetők ki.
- A jódhiányos struma: a pajzsmirigynek a nem kielégítő jódbevitel következményeként kialakuló megnagyobbodását jelenti.
- A jódhiányos struma a jódhiánybetegség egyik megnyilvánulási formája. Ha a jódbevitel a szükséglettől rendszeresen elmarad, már a gyermekkorban jódhiányos struma alakul ki.

A betegség kialakulása

A jódhiányos struma adaptációs betegségnek tekinthető: az elégtelen jódbevitel (vagy a jódanyagcsere zavarát okozó egyéb tényező) következtében kialakuló válaszreakció. A hormonszintézishez rendelkezésre álló jódmennyiség csökkenése a pajzsmirigy működésének jelentős változását idézi elő, ami a csökkent jódkínálat ellenére a kielégítő pajzsmirigyhormon-szintézis biztosítását szolgálja

Tünetek

A gyermekkori jódhiányos strumát a pajzsmirigy mindkét lebenyének általában szimmetrikus, fájdalmatlan megnagyobbodása jellemzi.
-A tapintás során egyenetlenség, vagy göb nem észlelhető. Az ultrahangvizsgálat homogén szerkezetet és a normális méretet meghaladó pajzsmirigyvolument mutat..

Célzott vizsgálatok

A diagnózis a jódhiány lehetőségét felvető anamnesztikus adat, a jellemző tapintási- és ultrahangos lelet, az euthyreosis fennállását és a T3-képződés preferenciáját igazoló pajzsmirigyhormon-vizsgálati eredmények, valamint a csökkent jódürítés bizonyítása alapján állítható fel..    
Epidemiológia

Jódhiányos területeken, ahol a talaj és az ivóvíz jódszegénysége folytán a jódfelvétel elégtelen, a jódhiányos struma megjelenése endémiás mértékű.
- Az elégtelen jódbevitel a WHO adatai szerint a leggyakoribb hiányállapotok közé tartozik, s a jódhiányos strumások száma százmilliókra tehető.
-Hazánk területének négyötöde is enyhén jódhiányosnak minősül! A gyermekkori jódhiányos struma az elégtelen jódbevitellel jellemezhető területeken a struma leggyakoribb formája.
- Lányok esetében gyakrabban észlelhető, mint a fiúk esetében, gyakorisága iskoláskorban kezd emelkedni, a pubertáskorban pedig lényegesen megnő.
- A veleszületett forma súlyos jódhiány esetén látható.

Terápia

Életmód, Diéta,Megelőzés
Mérsékelt jódhiány esetén ugyan a pajzsmirigy a strumával történő adaptáció révén általában biztosítani tudja a megfelelő müködést, a golyvaképződés prevenciója mégis fontos feladat.
-Jódhiányos területen 10-20 mg KJ 1 kg konyhasóhoz történő adása lényegesen csökkenti a golyvafrekvenciát.
- A primer prevenciónak egyéb módszerei is ismeretesek (pl. a kenyér és az ivóvíz jódozása).
-Az iskoláskorban végzett golyvaszűrő vizsgálat és a strumás gyermekek kezelésbe-gondozásba vétele a szekunder prevenció hatékony módszerét jelenti.

Gyógyszeres kezelés

A jódhiányos struma terápiáját a gyermekkorban is a csökkent jódbevitelt kiegészítő jódkezelés vagy az L-thyroxin adása, esetleg a kettő kombinálása jelenti. -A rendelkezésre álló hazai jódkészítmény (Jodid 100, 200) KJ-t tartalmaz, gyermekkorban 50-100 ug/nap dózisban alkalmazható.
- A pajzsmirigyhormon-készítmény nemcsak a hormonszükséglet biztosítását szolgálja, a TSH-szint csökkentésével a golyvaképződés csökkentéséhez járul hozzá. -A szintetikus L-thyroxin készítmények széles köre érhető el, az alkalmazandó dózis 25-100 ug/nap.
- Lehetséges a jód és a pajzsmirigyhormon kombinálása a gyermekkorban is.        
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése