Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. szeptember 24., hétfő

BŐRGOMBA

Bőrgomba

A bőrfelületet érő gombás fertőzésekért a Trichophyton, Microsporium, illetve az Epidermophyton gombák a felelősek. Ezek a gombák egy enzim segítségével képesek áthatolni a bőr rétegein, és ott fertőzést okozni. A gombák meleg és nedves közegben azonnal szaporodni kezdenek, ezért a leggyakrabban a lábon, a körmökön és a testhajlatokban fordulnak elő.

A betegség tünetei:

A bőrgomba általában fél és öt centiméter közötti nagyságú, hámló, viszkető, jól elkülöníthető, vöröses színű folt formájában jelentkezik. A gombás fertőzések leggyakrabban a hajlatokban, valamint bőrredőkben alakulnak ki.
A gombás fertőzés általában enyhe bőrpírral és viszketéssel kezdődik, esetenként enyhe hámlás is előfordulhat. Később a bőrfelület fájdalmas berepedezése és hólyagosodása is kialakulhat. A körmök érintettsége esetén a körömlemez megvastagodik és deformálódik, színe pedig sárgásra változik.

Kezelés, terápia:

A bőrgomba kezelése mindenképp szakorvosi felügyeletet igényel. A gombaölő szerek manapság már a legváltozatosabb formában (kenőcs, ecsetelő, oldat) állnak rendelkezésünkre. Bakteriális felülfertőződés esetén antibiotikumos kezelésre is szükség lehet.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése