Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. szeptember 24., hétfő

AZ IZZADÁS JELLEMZŐI GYERMEKEKNÉL


Az izzadás,jellemzői gyermekeknél


Mikor beszélünk babák esetén fokozott verejtékezésről?
Már jelentkezhet kisgyermekkorban, pubertás korban fokozódik, előfordulhat a hónaljban, tenyéren, talpon, nyakon, a hát bőrén, ritkán az arcon, de még a végbéltájon is.
Kisgyermekek esetén előfordul melegben, mivel a verejtékezés még nem tökéletes, hogy a bőrön előbb víztiszta hólyagocskák jelennek meg, melyek néhány nap után enyhén gyulladttá válnak.
Sajátos jelenség a gyermekek elalvás után fellépő fokozott izzadás: a mély alváshoz alacsonyabb testhőmérséklet tartozik, a verejtékezés a hőmérséklet csökkenését jelzi és tovább hőmérsékletesést okoz.
Minél gyorsabban zuhan mély álomba a cseprentyű, annál bőségesebbn izzad. Fokozza ezt a fajtaverejtékezést, ha a szoba (nyár, túlfűtés, túlöltöztetés miatt) túlságosan meleg van.
Babák esetén fokozott vererjtékezés labilis idegrendszeri működésre is utalhat.

Miért káros?
A fokozott izzadás talaján kialakulhat mind bakteriális, mind gombás fertőzés. Ez gyerekkorban különösen veszélyes, mert a bőrük még nem úgy védekeznek , mint a miénk.
Hogyan védekezhetünk?

Fontos a ruházat anyaga: Tiszta pamut legyen lehetőleg, a műszál kerülendő. Talpi izzadás esetén bőrcipő ajánlott, a gumi és fatalpú lábbelik nem javasoltak.
A fokozott izzadást kezelni igen nehezen lehet: az ingerület átvivő anyagok gyógyszeres gátlásával, tenyér-talp esetén helyileg csapvíz iontoforézissel, vagy mechanikai úton elzárni a verejtékmirigyek kivezetését. Erre például fémsók, aldehidek, vagy savak alkalmasak, de a felületet lemosva, folyékony hintőpor is használható.
Folyadék, sók, ionok pótlásával: fokozott izzadással járó panaszok esetén nem elhanyagolható a megnövelt folyadék és az elveszített sók és ionok pótlása.
Gyermekünk esetében különös figyelmet érdemel, hogy az izzadság gátlók hosszú ideig való alkalmazása összeadódhat, toxikus és allergiás bőrreakciókat válthatnak ki.
- Ennek elkerülése érdekében hatékony és bőrkímélő megoldás lehet a folyékony babahintőpor, mely vékony védőréteget képezve felszívja a nedvességet a bőr felszínéről és elszigeteli a bőrt az irritáló tényezőktől, emellett krémes állagú, hűsít és hidratálja a bőrt.
- Különösen jó szolgálatot tehet gyermekünk sérülékeny bőrén, mert náluk az izzadás gátlók még szóba sem jöhetnek. Az ilyen készítmény ágyhoz kötött betegek, idős leromlott állapotú felnőtteknek is ajánlott, valamint az összefekvő könnyen bepálló testfelszínen ( például mellek alatt, lágyékhajlatban, farvágányban) is kimondottan kellemes, hűsítő érzést okoz a használata.
Bármi az izzadás oka, minden esetben fokozhatja a túl meleg ruházat vagy takaró, ezért gondoskodni kell könnyebb takaróról és öltözetről!
Az izzadó gyermek folyadékigénye fokozott, de ne tejjel itassuk, hanem teával vagy vízzel.
 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése