Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. szeptember 30., vasárnap

SZOPTATÁS KÖRÜLI TÉVHITEK


Szoptatás körüli tévhitek

Főleg a szoptatni vágyó édesanyák részére írtam ezt a cikket, hogy eloszlassak pár tévhitet a szoptatás körül és sikeresen tudjanak szoptatni, ha úgy kívánják. Most a téma főleg az anyatej nem megfelelő mennyisége, csökkenése és ezek megelőzése, okok feltárása.
 Elkötelezett híve vagyok a kötődésre nevelésnek és a szoptatásnak. Sokat olvasok, kutatok, mennyire elterjedt a szoptatás, mi áll az útjában, mik a leggyakoribb problémák, és úgy látom, mostanában is még sok a tévhit a szoptatás körül, és ez képes elbizonytalanítani az amúgy szoptatni vágyó édesanyákat.
A legtöbb probléma a tej mennyisége miatti aggodalom miatt alakul ki, és ennek megoldásában sajnos sok esetben sem az orvos, sem a védőnő nem nyújt megfelelő segítséget.
-Az alábbiakban ismertetem a 4 legfőbb hibát, ami a helytelen információáramlás miatt valóban vezethet a tejmennyiség csökkenéséhez, de ezek kiküszöbölésével helyreállhat a mennyiség és hosszú, boldog szoptatás folytatható.

1. hiba: Túl hamar pótlás adása, attól való félelemben, hogy nem elég a tej
Sajnos az egyik leggyakoribb dolog, hogy bármilyen probléma esetén azt gondolja édesanya, orvos, védőnő, hogy nem elég a tej, ezért pótláshoz, tápszerhez nyúlnak. Természetesen vannak esetek, mikor bizony szükséges a pótlás, de ez nem zárja ki azt, hogy a későbbiekben visszatérhetünk a kizárólagos szoptatáshoz.
-Vegyük sorra azokat a jeleket, amelyeket általában tévesen szoktak a nem elegendő tejmennyiségnek titulálni!
a./ a baba sír már szoptatás előtt, bekapni sem hajlandó a mellet: ezt a jelenséget okozhatja cumizavar (ha a baba használ szopás mellett cumit, cumisüveget, bimbóvédőt, előfordulhat, hogy a mellet már nem fogja tudni a jó technikával szívni
b./ a baba sír szoptatás közben: ez sokszor jelentheti, hogy a babát szélgörcs kínozza; ilyenkor próbáljuk megbüfiztetni, kicsit masszírozni a pocakját, majd folytatni a szoptatást
c./
a baba sír szoptatás után: ez nagyon sokszor jelenti, hogy a baba ugyan már jóllakott, de még folytatná a cumizást a mellen, ezért engedjük bátran komfortszopizni, neki erre még szüksége van! (ezért van az, hogy az első időkben akár egy órát is igénybe vehet a szoptatás, ne aggódjunk, idővel rövidülni fog a szoptatás időtartama)
d
./ lelassult a súlygyarapodás: a kezdeti nagy hízások után jönnek olyan időszakok is, amikor picit lassul a hízás folyamata, főleg, ha már tud forogni, kúszni-mászni a baba, tehát már nem egy helyben van, hanem aktívan mozog.
-Ha naponta van – pisis pelenka, a baba jól fejlődik, kiegyensúlyozott, akkor nagy valószínűséggel elég tejhez jut!
- Viszont az elégtelen gyarapodás hátterében állhat helytelen mellrehelyezési gyakorlat, ezért nagyon figyeljünk, hogy a baba jól kapja be a bimbót és hatékonyan tudjon szívni!
e./
éjjel sokszor ébred a baba, biztos éhes maradt: az első időkben biztos, hogy az éhség miatt ébred fel a baba, hiszen nagyon kicsi a gyomra és az anyatej gyorsan és könnyen emészthető táplálék.
-Viszont kb. a harmadik hónaptól már képesek hosszabb időszakokat is végigaludni, és ha a baba mégis újra ébredezni kezd, a szülők azt gondolják, éhes maradt. Pedig ettől az időtől kezdve a napközbeni túl sok inger, majd később a mozgásfejlődés, a szeparációs szorongás és a fogzás az, ami miatt számíthatunk kevésbé nyugodt éjszakákra.
-Van olyan gyerek, aki 2 éves koráig nem alszik át szinte egy éjszakát sem és van, aki pár hónapos koráig tartósan alszik éjjel (utóbbit tekintsük inkább ajándéknak, nem ez a gyakoribb), nagy az egyéni eltérés.
- Ami fontos, hogy ezekben az időszakokban nem az éhség csillapítása a cél, hanem a testközelség igényének kielégítése, a fájdalomcsillapítás, a megnyugtatás.
-Ezt mindet nyújtja az anyatej, hiszen tele van fájdalomcsillapító és álmosító anyagokkal.
-Soha ne hagyjuk sírni a babát abban a reményben, hogy megtanul egyedül el- és visszaaludni!
- Ha már megérett rá, meg fogja tenni önmagától, nincs szükség könnyes alvástréningre! Ezzel csak ártunk hosszútávon! Nem tesz jót sem a gyerek éppen alakuló bizalmának, sem az agyi fejlődésének, és az éjszakai szopiszünet nem tesz jó a tejtermelésnek sem.
f
./nem elég már egy mell, kettőből szeretne szopni a baba: a tejtermelés szempontjából szinte mindegy, hány mellből szoptat az anya.
-Az a fontos, hogy túl hamar ne kerüljön át egyik mellről a másikra a baba, jusson hozzá a sűrűbb, zsírdúsabb hátsó tejhez is, hiszen ha túl hamar átkerül, akkor csak a hígabb első tejhez jut, és ez is lehet oka nem megfelelő gyarapodásnak. Bármikor előfordulhat a fejlődés során ún. növekedési ugrás, mikor pár napig tényleg úgy tűnhet, nem elég a tej, viszont gyakoribb szoptatással a szervezet pár nap alatt alkalmazkodik a megnövekedett igényhez, és újra a megfelelő mennyiség áll rendelkezésre. Nyugodtan kínáljuk meg a másik mellel, ha az adott oldalon megfelelően kiürítette a mellet, ha elfogadja, jó, ha nem, az sem baj.
g./ nem tud fejni az anya: ez általában technikai kérdés. Gyakorlással, elsajátítva a helyes technikát, a fejés is sikerrel szokott járni

Miből vesszük észre, hogy VALÓBAN kevés a tej?
Szülés után elmarad a tejbelövellés, a mellek mérete nem változik, a helyes szopási gyakorlat ellenére nem gyarapodik a baba, nincs napi 5–6 pisis pelenka.

Mi az oka, ha VALÓBAN kevés a tej?
- nem jó a mellrehelyezési gyakorlat
- nem kerül az újszülött 10-12 alkalommal mellre 24 óra alatt
- nincs éjszakai szoptatás
- nem igény szerint, hanem menetrend szerint szoptat az anya
- használnak cumit, cumisüveget, bimbóvédőt
- túl korai hozzátáplálás
- anya vagy a baba betegsége
- anya dohányzása vagy alkoholfogyasztása

Hogyan növelhetjük a tej mennyiségét?
A legegyszerűbb módszerrel: gyakoribb mellretétellel, illetve, ha valami okból a baba nem szopik, akkor fejéssel egy ideig fenntartható a termelés. Nagyon fontos, hogy a baba helyesen legyen a mellre téve!

2. hiba: Menetrend szerinti szoptatás
Az a tény hogy a baba csak három vagy négy óránként szoptassunk és egy mellből max. 20 percig, különben a baba hasfájós lesz, elhízik és el lesz kényeztetve nagy valószinüséggel már nem helytálló.
-A hasfájást enyhíteni szokta a gyakori szoptatás, anyatejtől elhízni nem lehet és nem lesz elkényeztetett egy baba, akinek természetes igényei vannak kielégítve.
-A tejtermelés is csak addig működik tökéletesen, amíg nem próbálunk beavatkozni. Ebben a kérdésben is nyugodtan hagyatkozhatunk kisbabánkra, ő pontosan tudja, mikor és mennyit kell ennie ahhoz, hogy jól érezze magát. és ha így teszünk, a későbbiekben is meg fog bízni a saját testi érzéseiben, hiszen akkor kap enni, mikor éhes, akkor kap megnyugtatást, amikor valami baja van és nem akkor eszik,amikor a felnőttek úgy gondolják, hogy neki éhesnek kell lennie.
- Nagy különbség! Minden kisbaba más! Van, aki pár perc alatt jóllakik, és van, akinek jóval több idő kell, nem követhetünk az etetésben egy szabályt, hogy meddig legyen mellen.
- Az első időkben nyugodtan tegyük az első megnyikkanásra mellre a babát, nem fog visszaélni vele!
-Idővel természetes módon fog csökkenni a szoptatás időtartama is és a köztük lévő távolság is.
-Fontos tudni, hogy a szoptatás nemcsak a csecsemő táplálását jelenti, jóval több annál! A jóllakottságon kívül a megnyugvást, biztonságot jelenti! Sokszor fordul elő, hogy nem éhes a baba, mégis szoptassuk meg bátran, mert az anyatej éppen egy másik igényét elégíti ki!

3. hiba: Túl korai hozzátáplálás
Az első hat hónapban semmi másra nincs szüksége a babának, csak az anyatejre.
- Ha túl korán próbálkozunk gyümölccsel, főzelékkel, teával vagy akár vízzel, az csökkenteni fogja a tejtermelődést és nem tesz jót sem a baba emésztőrendszerének, bélflórájának sem. 6 hónapos kor után is csak fokozatosan adjunk szilárd táplálékot, és ha szeretnénk továbbra is fenntartani a szoptatást, akkor szopi után próbálkozzunk.
- Az egész első évben az anyatej a fő táplálék, ne aggódjunk, ha babánk még nem áll készen félévesen! Ne erőltessük, pár hét múlva próbálkozzunk újra! Itt is vegyük figyelembe a babák saját személyiségét, van, aki könnyen alkalmazkodik új ízekhez, van, aki lassabban érik meg rá!
4.hiba: túl vizes, nem tápláló a tej:
Az anyatej mindig a baba életkorának és szükségleteinek megfelelő!
-A tej első része valóban vizes, mert az csillapítja a baba szomját, utána ürül a zsírdúsabb, tápláló tej, ez csillapítja az éhséget.
- Bízzunk a testünkben, mindig pontosan olyan tejünk, amire a babánknak éppen akkor szüksége van! Kimutatták kutatások, hogy aki koraszülött babát hoz a világra, annak a teje pontosan igazodott ahhoz a szükséglethez és több immunanyagot tartalmazott a teje, mint annak, aki érett babát szült.


http://www.anyalettem.h #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése