Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. szeptember 15., szombat

-A CUKORBETEG GYERMEKEK GONDOZÁSA


Cukorbeteg gyermekek gondozása

A diabetes mellitus a leggyakoribb gyermekkori anyagcserezavar. A betegség lényege az inzulinszekréció hiánya, s ennek következtében súlyos szénhidrát, zsír és fehérje-anyagcsere zavar kialakulása. A kezelés során törekedni kell a vércukorszint lehetô legjobb beállítására, a hypoglykaemiás állapotok elkerülésére, a gyermek korának megfelelô testi-lelki fejlôdés biztosítására, a szövôdmények megelôzésére. Már a kezelés elején meg kell kezdeni a családdal való foglalkozást. Amint a szülôk és a gyermek átesnek a súlyos állapottal járó megrázkódtatáson, megkezdôdhet a felkészítés a hosszas kezelésre, gondozásra. A diabeteses beteg körüli teendôk csapatmunkát igényelnek. Orvos, nôvér, dietetikus, psychológus összehangolt tevékenysége nélkül nem érthetünk el jó eredményt.
A gyermekkorban jelentkezô diabetes szinte kivétel nélkül I. típusú, inzulin dependens diabetes mellitus
-Erre a típusra jellemzô az inzulinhiány, a ketózisra való hajlam.
-Minden korcsoportban találkozunk ezzel a betegséggel, de a manifestatio leggyakoribb 5-7 éves korban és a pubertás alatt. A betegek kezelése és gondozása összetett feladat, kiterjed a gyermek egész életvitelére.

Diagnózis, terápia az akut szakban

-A diagnózist általában több héttel elôzik meg a típusos tünetek: polyuria, polydypsia, fogyás, fáradékonyság.
-Az esetek egy részében gyermekek súlyos állapotban, ketoacidosisban kerülnek kórházi felvételre.
-Az akut teendôk ellátása után késlekedés nélkül el kell kezdenünk a szülôk és a gyermek tájékoztatását, a betegség hosszú távú kezelésére való felkészítést. Amint a gyermek általános állapota engedi, az inzulin vénás adásáról áttérünk a gyors hatású inzulin subcutan adására, naponta 3-4-szer. A napi inzulin igény megállapítása és megfelelô vércukorértékek mellett beállíthatjuk az elhúzódó hatású inzulinkészítményt is.

Hosszú távú kezelés

A gyermekek számára is legmegfelelôbbnek az intenzifikált inzulinterápia tûnik. Ennek lényege, hogy
  • naponta egyszer vagy kétszer adott elhúzódó hatású inzulinnal biztosítunk egy alap vérszintet és emellett
  • a fôétkezésekhez kapcsolódva háromszor adunk gyors hatású inzulint.
A napi inzulinigény kb. 40%-át adhatjuk elhúzódó inzulin formájában. Természetesen a gyermekek kezelése kizárólag humán inzulinnal, pennel történik.
- A kezelés célja a normálishoz hasonló szénhidrát-anyagcsere állapot beállítása, ezáltal a korai és késôi szövôdményektôl való védelem, emellett pedig a normális, életkornak megfelelô életvitel lehetôségének biztosítása.

A kezelés alapelemei

  • vércukor monitorozás, saját vércukormérôvel, naponta többször,
  • a tervezett inzulinadag módosítása szükség szerint,
  • a diéta, az inzulinadagok és a fizikai aktivitás összhangja,
  • betegoktatás, edukáció.

Nevelés

Jó edukáció esetén a szülôk és a gyermek is – bizonyos életkor felett – tisztában vannak a betegség lényegével, a kezelés céljával, a jó beállítás fontosságával. Ismerik az inzulin hatásait, a hyper- és hypoglykaemia tüneteit. A gyermeknek bizonyos határok között az életmódjától, napi programjától függôen tudnia kell változtatni az inzulin adagját, illetve az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét.
-Minden gyermeket ellátunk otthoni vércukormérô készülékkel, amelynek használatát a kezelés kezdetekor a kórházban megtanulja a család.
-Az éhgyomri vércukorérték 4,5-7,5 mmol/l, az evés utáni pedig 8-9 mmol/l alatti érték legyen.
-Az inzulin beadást is a kórházban, a kezelés bevezetésekor kell megtanítani, felhívva a figyelmet a beadási hely folyamatos változtatására, a hibalehetôségekre.
-A pen használata egyszerû, biztonságos, könnyen elsajátítható.
-Fontos, hogy az elhúzódó és a gyors hatású inzulint tartalmazó pen eltérô színû, jól megkülönböztethetô legyen. A beteget lássuk el Glukagonnal és tanítsuk meg a használatára.

Diéta

A diétát a gyermek életkorának és életmódjának megfelelôen állítsuk be. Az összkalória kb. 50%-a lehet szénhidrát, 20%-a fehérje és 30%-a zsír. -Az étrend tartalmazzon sok rostot, zsír helyett olajat, a koleszterin bevitel ne legyen több 300 mg-nál.
- Sportoló gyermek étrendjét különös gondossággal kell megtervezni, gyakorlott dietetikus segítségével.

„Honeymoon" periódus

A kezelés beállítása után az esetek 75%-ában a napi inzulinadag jelentôs csökkentése szükséges, visszatérô hypoglykaemiák miatt.
-Néhány héttôl néhány hónapig tarthat ez az idôszak, de elôfordulhat egy-két éves idôtartam is.

Gondozás

Amennyiben sikerül a gyermek szénhidrát anyagcseréjét otthoni körülmények között is egyensúlyban tartani, 2 havonta hívjuk ellenôrzô vizsgálatra.
  • Ilyenkor 24 órás, 3 frakcióban gyûjtött vizeletbôl szükséges a cukor ürítés mennyiségi vizsgálata, fizikális vizsgálat, az inzulin beadási helyek áttekintése, testméretek ellenôrzése.
  • Rögzítsük a pubertás stádiumát, a vérnyomást.
  • Nézzük át az elôzô napok otthoni vércukorméréseinek eredményeit, különös figyelemmel a potenciális hypoglykaemiás idôszakokban mért értékeket.
  • A HgbAlc vizsgálata a megelôzô 2 hónap átlagos vércukorszintjérôl ad igen fontos információt. Jó beállítás esetén 6-9% közötti értéket kapunk, 12% feletti érték igen rossz beállítást jelent.
  • Évente végeztessünk szemészeti vizsgálatot.
  • Ellenôrizzük a szérum lipid szinteket.
  • Fontos az ismeretek idônkénti felfrissítése, kibôvítése, az étrend megbeszélése.
A kezelés, gondozás során igen sok nehézséggel találkozunk, amelyek leginkább életkori sajátosságokból adódnak.
- A kisgyermekkorra jellemzô anyagcsere labilitás, a hypoglykaemiás állapotok megítélésének problémái, étrendi gondok és a viszonylag gyakori, akut infectiók nehezítik a dolgunkat.
-Serdülôkorban újabb problémákkal találkozunk, a pubertással járó gyors testi és psychés fejlôdés, a szexuális éréssel járó hormonális változások okoznak leginkább gondot.
-A kamaszkorral együttjáró kísértések – a disco, dohányzás, alkohol – a diabeteses gyermekre különös veszélyt jelentenek.
- Mi lehet a segítségünkre a problémák leküzdésében?
Elsôsorban a betegségrôl való alapos ismeret, a szülô, a gyermek és a gondozó team-orvos, a dietetikus, gyakorlott, jól képzett nôvér közötti jó kapcsolat.
- Szükség esetén vegyük igénybe psychológus segítségét is.
A beteg gondozásakor mindig gondoljunk arra, hogy a diagnózis felállításától a felnôtt korig kell kísérnünk betegeinket, úgy, hogy egyensúlyban lévô szénhidrát-anyagcserével, szövôdmények nélkül adhassuk át ôket a felnôtt belgyógyászoknak. A feladat óriási, hiszen a gyermekkorban a folyamatos somatikus és psychés változások mellett kell a diabetest kezelni, s a gyermek bizalmát megôrizve idônként szigorúnak lenni.
http://sunrise.sote.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése