Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. szeptember 21., péntek

A KÖLDÖK KÖRÜLI FERTŐZÉS ÚJSZÜLÖTTEKNÉL


A köldök körüli fertőzés újszülötteknél


Csecsemők és újszülöttek

A köldök körüli fertőzés újszülötteknél jelentkező, bakteriális fertőzés a köldökcsonk körül.


Mi a köldök körüli fertőzés?

Ez a megbetegedés, orvosi nevén köldök-sepsis, újszülötteknél jelentkező, bakteriális fertőzés a köldökcsonk körül. Köldök körüli fertőzés megjelenhet szülés közben vagy a szülés után, az újszülött élete első napjaiban.

Melyek a tünetei a köldök körüli fertőzésnek?

• gyulladás, duzzanat vagy érzékenység a köldök tövénél
• a köldök bűzös szaga
• gennyesedés a köldök tövénél.

Ezek a tünetek 2-3 nappal a születés után jelentkeznek.

Milyen baktériumok okozzák a köldök körüli fertőzést az újszülötteknél?

• sztafilokokkusz aureus
• E.coli
• B-csoportú sztafilokokkusz
• sztafilokokkusz pyogenes

Milyen tényezők váltják ki a köldök körüli fertőzést az újszülötteknél?

A kórokozók általában az orvosi személyzet által végzett helytelen beavatkozás következtében, vagy egyszerűen olyan személyektől terjednek át, akik sztafilokukkusz baktérium tünetmentes hordozói, és érintkezésbe jönnek a babával (szülők, testvérek, rokonok). Ezért kiemelten fontos az alapos kézmosás, ha valaki belép egy újszülött osztályra, függetlenül attól, hogy orvosi személyzetről vagy szülőkről van szó.

Bárki, aki belép egy szülészet újszülött osztályára, alaposan meg kell mossa a kezét vízzel és fertőtlenítő szappannal. Ugyanígy kell eljárjon az anya is, akárhányszor megérinti az újszülöttet.

Hogyan kezeljük a köldök körüli fertőzést az újszülötteknél?

A kezelést a fertőzést kiváltó kórokozó és az antibiogramm függvényében választja ki az orvos. Normális esetben ezek a fertőzések a kezelés megkezdése után öt nappal megszűnnek, de vannak olyan fertőzések is, melyek hosszabb antibiotikumos kezelést igényelnek, akár 21 naposat is. Ha a betegség kiújul 2-3 kezelés után is, immunrendszer-gyengeségről beszélhetünk.

Ha egy egészséges, időre született gyermeknél folyamatosan fertőzések jelennek meg, arra kell gondolni, hogy a gyermek immunrendszere le van gyengülve, vagyis egy immunrendszer-erősítő terápiát kell alkalmazni. Általában a tápszeres baba jobban ki van téve bármilyen fertőzésnek, mert nem jut hozzá azokhoz az antitestekhez és ellenanyagokhoz, amiket az anyatej igen, de a tápszer nem tartalmaz.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése