Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. szeptember 11., kedd

SZTREPTOKOKKUSZ FERTŐZÉSEK--INJEKCIÓS PENICILLIN KEZELÉS


Sztreptokokkusz-fertőzések –Ne mondjunk le a biztos hatásu injekciós penicillin  kezelésről.-
A Gram-pozitív Streptococcusok által keltett fertőzések.
A sztreptokokkuszok különböző betegség-keltő alakjait viselkedésük, vegyi tulajdonságaik és küllemük szerint osztályozzuk.
- Mindegyik csoport rá jellemző fertőzést és tüneteket okoz.
- A sztreptokokkuszok sok fajtája él a testben vagy annak felszínén anélkül, hogy betegséget okozna.
-Néha viszont egészséges embereken is találhatók betegséget okozó sztreptokokkuszok (hordozó állapot). így ha a laboratórium betegekben mutatja ki e baktériumok jelenlétét, nehezen dönthető el, hogy azokkal összefügg-e a kórkép, vagy nem.
-A sztreptokokkuszok egyes típusai által előidézett fertőzések autoimmun jelenségek forrásai lehetnek, amikor a védekezőrendszer a szervezet saját szövetei ellen támad.  Ilyen autoimmun reakció például a sztreptokokkusz-okozta torokgyulladást követő reumás láz és vesekárosodás (glomerulonefritisz).

Panaszok, tünetek

A sztreptokokkuszok jellemzően a torokban és a bőrön keltenek fertőzést, de a szervezetben más helyütt is, különösen a szívben (endokarditisz). Ami a bőr fertőzéseit illeti, ide tartozik a cellulitisz, az orbánc (erizipelász), az ótvar (impetigó), és a nekrotizáló izomhüvely-gyulladás (faszcitisz nekrotizánsz). 
A sztreptokokkusz-okozta torokgyulladás (tonzillitisz follikulárisz)
- a leggyakoribb sztreptokokkusz-fertőzés.
-A panaszok hirtelen kezdődnek torokfájdalommal, olykor hidegrázással, lázzal, fejfájással, hányingerrel, hányással, szapora szívveréssel és általános elesettség-érzéssel. A torok haragosvörös, a mandulák megnagyobbodnak, a nyaki nyirokcsomók is nagyobbak és érzékenyek lehetnek. Köhögés, gégegyulladásra (laringitisz) jellemző krupp-szerű tünetek és orrdugulás nem jellemzőek sztreptokokkusz-fertőzésben; ezek fennállásakor más eredetre kell gyanakodni, például megfázásra vagy allergiára.
-Ugyanakkor 4 évnél fiatalabb gyermekekben az egyetlen panasz az orrfolyás lehet.
Skarlátot (szkarlatina) akkor látunk, amikor a fertőzést - többnyire a torokban - okozó sztreptokokkuszok méreganyagot (toxin) termelnek.
- E méreganyag szerte a testfelszínen rózsaszín-vörös kiütéseket kelt, melyek legkönnyebben a hason, a mellkas oldalán és a bőrredőkben láthatók. A kiütések nem viszketnek és nem fájnak.
- További tünetek lehetnek a száj körüli sápadtság, az arcpír, és sötétvörös vonalak a bőrredőkben.
-A nyelven fehér lepedék képződik vörös hólyagokkal (fehér epernyelv). Néhány nap elteltével a lepedék eltűnik, és a nyelv haragos vörös színt ölt.
- A vörös bőrfelszín külső rétege gyakran hámlani kezd a láz múlása után.

Kórisme

Jellegzetes tüneteinél fogva sok sztreptokokkusz-fertőzés (például a cellulitisz és az impetigo) rendszerint kiegészítő vizsgálatok nélkül felismerhető.
- Mások, ezek közé tartozik a sztreptokokkusz-okozta torokgyulladás is, egyéb baktériumok és vírusok okozta kórképekhez hasonlítanak.
- Ilyen esetekben az orvos a feltételezés megerősítése céljából mintát vesz a fertőzött területről tenyésztéshez. Sajnos sok esetben a tenyésztés nehéz, különösen a bőrfertőzések vonatkozásában, hiszen számos baktérium él a bőrfelszínen, így ha azok kitenyésznek, még nem biztos, hogy felelősek a fertőzésért
Kezelés

A sztreptokokkusz-okozta torokgyulladás és a skarlát 2 héten belül kezelés nélkül is javulást mutat.
-Antibiotikumok a panaszok fennállásának idejét megrövidítik, és segítenek a súlyos szövődmények (pl. a reumás láz) kivédésében. Ugyancsak segítenek megelőzni, hogy az infekció a középfülre, az arcüregekre, valamint a csecsnyúlványra, vagy éppen más személyekre terjedjen.
-Az antibiotikum kezelést a tünetek jelentkezését követően azonnal megkezdik, Penicillin injekcióval kezelik hatásosan legalább 4-5 napig  és ezután szájon keresztól  adagolnak még 5 napig valamilyen penicillin alapanyagu tablettát
6o év elteltével a penicilin még mindig szuverén antibiotikum egyes megbetegedések kezelésében.
-Az orvosi rendelőkben szinte napi megbetegedés a tüszős mandula gyulladás.Ennek egyedülálló megbizható gyógyszere a penicilin-/ha tüszős mandulagyulladás nincs kellőképpen kikezelve bekövetkezhetnek a szövődmények.a helyi vagy általános szövődmények,a második betegsé-vesegyulladás,rheumás láz stb.
Egységes álláspont a tüszős mandulagyulladás kezelésében mindmáig az hogy a penicilin a betegség –elektiv-gyógyszere és ezt az álláspontot az orvosnak,valamint a szülőnek is el kell fogadnia.
Ha ettől eltérünk a következő következményekkel számolhatunk-
-bekövetkezhet a második betegség ami a mandulagyulladás következménye,ez lehet vesegyulladás,vagy heveny reumás láz.
-a kórokozó a vérbe hatol és szeptikémiát okoz
-meg kell emliteni a következő szomszédos limfás szervek szövődményeit-
-mandula körüli tályog-a hátsó garatfali tályog-vagy az életveszélyt okozó mély nyaki tályog,ezek a lehetőségek ma már sokkal ritkábbak,de előfordulnak a helytelen kezelések következtében.
A gyakoribb változat az amikor az injekciós kezelés elkerülése végett,főként a szülők befolyására széles hatókörü antibiotikumokat adogolnak, szájon keresztül jó borsos árat fizetve érte..
Ezek nem specifikus kezelések-a kórképet ideig-óráig elaltatják,a gyermek állapota javul,lassan leláztalanodik-de sápadtabb,kedvetlenettebb marad,étvágytalanabb egyszóval sokkal elhuzódóbb és bizonytalanabb a gyermek gyógyulása.Zavaró körülmény az orvosnak az is hogy a garat kóros elváltozásai gyógyultnak látszanak,de az áll-alatti nyirokcsomók megnagyobbodása és fájdalmassága –árulkodó tünetek lehetnek egy lezajlott és nem kellőképpen kikezelt gyennyes mandulagyulladásra.
Ilyen esetekben a gyermek 2-3 napos penicilin kezelés után szinte kivirul-
Máskor a helytelen kezelés egy gyennyes góc állapotát tartósitja,krónikussá válhat aminek a mandula műtéti eltávolitása a következmény-Mindezek vonatkoznak a garat és torok mandula gyennyes gyulladásaira is.
Egyébként a penicilin szuverén gyógyszer a skárlát,ótvar /impetigó/gócos vesegyulladás,a tüdőgyulladások és agyhártya gyulladások egyes formáinál.
Tehát ne bacsüljük le a penicilint a számos iparilag túlreklámozott széles hatáskörü,drága,ugymond –csodatevő-antibiotiotikumokkal szemben.Használjuk a érzékenység kizárása után szakszerüen és bizalommal a penicillint.
A nagyon súlyos sztreptokokkusz-fertőzéseket (így a cellulitiszt, nekrotizáló izomhüvelygyulladást és a szívbelhártya-gyulladást) intravénásan adott penicillinnel kell kezelni, olykor más antibiotikumokkal kiegészítve.
Nekrotizáló izomhüvelygyulladás (faszcitisz nekrotizánsz) esetén halaszthatatlan az elhalt, fertőzött szövet sebészi eltávolítása. A penicillin hatékony a legtöbb sztreptokokkusz ellen, de vannak a penicillinre és sok más antibiotikumra érzéketlen (rezisztens) törzsek.
A láznak, a fejfájásnak és a torokfájdalomnak megvannak a saját tüneti szerei (például acetaminofen vagy a nem-szteroid gyulladásgátlók), melyek a fájdalom és a láz csillapítására alkalmasak. ágynyugalom vagy elkülönítés nem szükséges, de megelőző kezelésben részesüljenek azon családtagok és ismerősök, akiknek hasonló tüneteik vannak, vagy akiknek korábbi sztreptokokkusz-fertőzések kapcsán szövődményük volt.

http://www.egeszsegvilag.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése