Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. szeptember 6., csütörtök

-MIT ADJUNK A TOTYOGÓ LÁBÁRA ??


Mit adjunk a totyogó lábára? Melyik az egészséges babacipő?

Hatalmas öröm, amikor az addig csak kúszó-mászó kisbabánk elindul, hogy két lábon fedezze fel a világot. Édesen tipegve teszi meg az első lépéseket. De nem mindegy, hogy miben!

Az egészséges babacipő, a bőr tutyi

A puha talpú cipők (a bőr tutyik) a lehető legegészségesebbek és legtermészetesebbek, a fejlődő gyermeki láb számára, mivel ez áll a legközelebb a természetes állapotokhoz.
A bőr tutyiban úgy tanul meg járni, hogy használja a lábujjait, amit egy merev talpas cipőben nem tud. Ez sokban hozzájárul az egyensúly és koordináció kifejlődéséhez és erősíti a lábat.


A merev talpú cipők árthatnak a baba lábának!

A tutyi talpa egy vékony bőr,ami könnyedén követi a láb gördülését. A lábizmok a merev cipőben elsatnyulnak és a boltozatok lesüllyednek.
A tutyinak nem csak a talpa csúszásmentes hanem az oldala és a teteje is, így minden nagymozgásnál (kúszás, mászás, járás) biztonságos. Az első cipőt akkor kapja meg a gyermek nem tudja megmondani , hogy szorít, esetleg kényelmetlen,a bőr tutyiban ezt kiválóan és könnyen tudjuk ellenőrizni és a tutyit tovább tudja használni, mint a keménytalpú cipőket.


A divatos cipő nem biztos, hogy egészséges is!

Mint minden, az egészséges gyermekcipő-trend is változik. Nemrég még az volt a "divat" hogy beépített betétes cipőket ajánlottak és készítettek. Tudományos kutatások bebizonyították, hogy a természetes a legegészségesebb.


Otthon lehetőleg mezítláb legyen a baba!

Az egészséges láb fejlődéséhez szükség van arra, hogy a gyerek (1-3 évesen) lehetőség szerint többet járjon mezítláb, mint cipőben.
-Az úgynevezett lúdtalp 2-3 éves korig nem jelenhető ki (babák lába "telitalpas", talpi zsírpárnák töltik ki), csak a lúdtalpra való hajlam.

A változatos talaj segíti az izmok fejlődését

A járás következtében a rövid talpizmok aktív munkája eredményeként folyamatosan alakul ki a láb hosszanti- és harántboltozata.
- A talpizmok annál többet dolgoznak, minél változatosabb terepen járnak a babák. Napjainkban, elég nehéz ilyen terepeket találni, ezért a lúdtalpra hajlamos babáknál " talpizom-erősítő" gyógytorna gyakorlatokat kell betanítni a szülőknek, amit otthon játék közben elvégeznek.
Szakértők egyetértenek abban, hogy a nagyon sok felnőttkori lábbetegség oka a láb kisgyermekkori helytelen fejlődésére vezethető vissza.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése