Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. szeptember 13., csütörtök

-NE ESSENEK PÁNIKBA, HA GYERMEKÜK LÁZAS.


Ne essenek pánikba, ha gyermekük lázas
- A szülők javarésze profi a kisebb megfázások, taknyos orrok és ugató köhögés kezelésében, de még a legtapasztaltabbak is aggódni kezdenek, ha gyermekük lázas és levert lesz. A legtöbben ilyenkor azonnal az orvoshoz rohannak. A sürgősségi osztályok felvételeinek közel 50 százalékát a lázas esetek teszik ki. Ez az arány a téli hónapokban, amikor a gyermekek fogékonyabbak a megfázásra és az influenzára, akár a 70 százalékot is elérheti.
A lázas gyereket meglátva a szülők "általában pánikba esnek, félelem lesz úrrá rajtuk.
- Ez a reakció pedig azonnali cselekvésre ösztönzi őket. Azt szeretnének elérni, hogy pontosan tudják, mi ilyenkor a teendő."
Bár a szülők gyakran úgy vélik, a legjobb ilyenkor gyorsan orvoshoz vinni a gyermeket, ez utóbbiak szerint a legjobb, ha a szülő megnyugszik, és otthon marad a gyermekkel. Ennek több előnye is van: a gyerekek nem kerülnek be a zsúfolt várókba, ahol más betegségeket szedhetnek össze, a sürgősségi osztályok dolgozói a valóban súlyos betegekkel és sérültekkel foglalkozhatnak, és a szülők felesleges költségektől kímélik meg magukat.
Ezért az Associaton for the Care of Children's Health egy négylépcsős útmutatót dolgozott ki szülők számára, amennyiben gyermekük lázas lenne. A módszer neve CALM (azaz NYUGI).
- 1. lépés: Mérjük meg a gyermek lázát.
"A 0-12 hónapos gyermekeknél ennek a legjobb módszere, ha a testhőt a végbélnyílásban mérjük meg,".
-Természetesen ha a szülő elképzelhetetlennek tartja, hogy a lázmérőt bedugja oda, akkor a hónaljban vagy a fülkagylóban is meg lehet mérni a lázat. "A fülkagylóba helyezhető lázmérővel az a gond, hogy a helyes hőmérséklet méréséhez egy apró, pontosan meghatározott területe kell helyezni,".
- "Én mindig azt javasolom a szülőknek, hogy a pontosság kedvéért mérjék meg a végbélben vagy a szájban is a hőmérsékletet."
- Az orvosok javarésze nem javasolja a szájban hőmérőzést 3 éves kor alatt, mivel előfordulhat, hogy a gyermekek nem tartják elég hosszan csukva a szájukat, ezért nem a pontos érték olvasható le.
- Hozzátesszük azt is, hogy ha egy 3 hónaposnál kisebb gyermeknek láza van, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ez ebben a korban egy bakteriális fertőzés nagyon veszélyes lehet.
Egyesek azt hiszik, hogy bármilyen hőemelkedés veszélyes a gyermekre nézve.
- Ezzel szemben az orvosok szerint a kisgyermekek nincsenek veszélyben addig, amíg a lázuk 40,5°C alatt marad. "
-A leggyakoribb tévhit, amivel találkozunk, az, hogy a magas láz agykárosodást vagy halált okoz,".
 "Ehhez legalább 42,2°C-os láznak kell fellépnie, ami igen ritkán fordul elő."
- 2. lépés: Győződjünk meg arról, hogy a lázat kísérik-e más tünetek is, például fülfájás, étvágytalanság, hasi érzékenység, hányinger vagy hasmenés.
-Ha a gyermek nagyon betegnek tűnik, légzési zavarai vagy rohamai vannak, folyamatosan sír, , azonnal orvoshoz kell fordulni.
- 3. lépés: Csökkentsük a gyermek testhőmérsékletét úgy, hogy a szoba hőmérsékletét lehűtjük 18-21°C-ra.
- Emellett vegyünk le a betegről minden felesleges réteg ruhát, és adjunk lázcsillapítót.
-A hideg vagy langyos borogatást (priznic) is hasznos, a homlokon, karokon. Nagyon fontos, hogy a beteg bőségesen kapjon folyadékot.
-Ne próbáljuk jeges vízzel itatni vagy borogatni a gyermeket. 30-45 percen belül a recept nélkül is kapható lázcsillapítók elkezdik kifejteni hatásukat.
- 4. lépés: Ellenőrizzük a gyermek állapotát és hőmérsékletét.
- Ha ismét felmegy a láza, kezdjük az egészet újra az 1. lépéstől.
- Abban az esetben, ha a láz 24 óra múlva visszatér, vagy 72 órán át folyamatosan lázas a gyermek, hívjunk orvost.
- Ne feledjük, a láz a test védekezése a fertőzésekkel szemben, különösen a betegség korai szakaszában.
-A láz elmúlása általában azt jelzi, hogy a szervezet úrrá lett a fertőzésen.
- Ez alól kivétel a fogazó kisgyermek, akinek gyakran lehet hőemelkedése, míg foga kibújik az ínyből.
Ha egy gyermeknek lázas, maradjon otthon, mert fertőzhet.
-A bölcsődékben, óvodákban sem szokták fogadni a lázas gyermekeket. Emellett a gyermekek az otthoni körülmények között jobb kedvűek és hamarabb gyógyulnak.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése