Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. szeptember 21., péntek

ÚJSZÜLÖTTKORI FURCSASÁGOK,ELVÁLTOZÁSOK


Az újszülöttkori furcsaságok,elváltozások

Eljött a várva várt pillanat megszületett a gyermek. Az első perceket öröm, fáradtság, izgalom hatja át.  Egészséges, mindene megvan, ha netán még nem tudtátok, kisfiú vagy kislány?
- Nagyon sok szülészetei intézményben az anya hasára illetve mellkasára helyezik az újszülöttet. Az újszülött szempontjából nagyon fontos, hogy biztonságban érzi magát, könnyebben szokja meg a méhen kívüli életet, ha hagyják a bőrkontaktust. A szülést követően megvizsgálják, mennyire zavartalanul sikerül az átállás a magzati életből a méhen kívüli életre.
- Az is kiderül ilyenkor van-e valamilyen fejlődési rendellenesség és szükséges-e valamilyen azonnali beavatkozás illetve kezelés.
- Ekkor történik az Apgar érték megállapítása is. Öt testi tünetet (pulzusszám, légzés, izomtónus, bőrszín, reflexválasz) pontoznak 0, 1 vagy 2-es érékkel, tehát a maximum 10 lehet. Ezeket az értékeket a szülést követő 1. és 5. percben nézik, vizsgálják.
- Az időre született újszülöttek átlagos súlya 3000-3500 g, míg a hossza 48-52 cm. Ez természetesen függ a családi adottságoktól, a várandósság idejétől, az anya életmódjától, a várandósságot megelőző vagy a várandóssággal összefüggő anyai betegségektől.
- Ha a baba a várandósság 37. hete előtt érkezik, koraszülöttségről beszélünk. Ez nagy figyelmet és körültekintést igényel a gondozás szempontjából, hiszen a koraszülött baba még nem elég érett a méhen kívüli életre.

A gyermekorvos fontos és sok információhoz jut az újszülött megfigyelésével.
 • bőrszín
Megszületéskor a bőr színe általában rózsaszín, az első néhány napban a kezek és a lábak kékes színűek illetve hidegek lehetnek.
- Meg kell jegyezni, hogy a legtöbb újszülöttet megszületéskor szürkésfehér krémes anyag, a magzatmáz borítja, ami a szülést követően hamarosan felszívódik. A magzatmáz egy zsíros, faggyúszerű anyag, ami sok értékes anyagot, hormont tartalmaz. A magzati életben védi a magzat bőrét a felázástól. Amennyiben a baba a 41-42. héten születik, gyakori, hogy ez az anyag már fel is szívódott és gyakori, hogy az újszülött bőre száraz és ráncos, de aggodalomra semmi ok, hamarosan kisimul a baba bőre.
 • testtartás
Rendszerint ellazult állapotban fekszik. A könyöke, csípője, térde behajlítottan, törzse egyenes, a fejét pedig az egyik oldalra fordítja. Kezét feje mellett tartja.
 • turgor
Ezen a bőr ráncolhatósága értendő, függ a bőr alatti kötőszövet zsír- és folyadéktartalmától.
-Ha a csecsemő bőre kissé ráncolható, alapjáról kissé elemelhető és elengedést követően az elemelés és rajta található ráncok hamar kisimulnak, a turgor megfelelő. A vizsgálatot a comb belső felületén szokták végezni.
 • légzés
Az újszülött inkább rekeszizommal lélegzik, mint mellkassal. A baba nyugodtan lélegzik, de az is megtörténhet, hogy felváltva lihegő illetve felületes a légzése.
Fontos, ha a gyermek légzése szapora, percenként meghaladja a 60-t, kapkodó, bőre színe ugyanakkor sápadt, vagy szürke, haladéktalanul meg kell mutatni orvosnak!

 • vérkeringés
Szülést követően az újszülött keringésében lényeges változások zajlanak. Az első légvétel kitágítja a tüdőt, a tüdőhöz áramló vérmennyiség jelentősen megnövekszik, az Oxigén felvétel beindul a tüdőn keresztül.
- A köldökerek elvesztik funkciójukat, és teljesen összehúzódnak. Megváltozik a szívben a vér áramlási iránya, emiatt a foramen ovale bezáródik. A teljes záródás 4-8 hét. Az újszülött szíve  a felnőtt pulzusához képest még mindig többet, percenként 100-120-at ver.
·         széklet
Az újszülött első széklete a mecónium, ami egy sötétzöldes, feketés, ragacsos, sűrű széklet. Ennek összetevői bélnedv, bélnyálka, lenyelt magzatvíz. Ahogy szopni kezd az újszülött úgy változik a széklete.
- Amennyiben igény szerint és kizárólag szoptat az édesanya, az újszülött széklete a 3-4 naptól aranysárga színű, kenőcsös anyatejes lesz. 4 hetes korig az igényszerint és kizárólag szoptatott csecsemőknek naponta 3-4 székletes pelenkája szokott lenni. Nagyon ritkán előfordul, hogy nincs széklete az újszülöttnek. Az is előfordul, hogy minden pelenkában van. A későbbiekben akár 6-7 napig is kimaradhat a széklet.
 • kutacs
Sok szülőt rémiszt a fejtetőn a lüktető kutacs, ami egy újszülöttnél általában 3x3 ujjnyi.
- Mi is a kutacs? Ez egy össze nem csontosodott lágy rész, a koponyacsontok összeilleszkedésének a helye. A lüktetése normális.
-Fontos jelzést ad viszont a besüppedése illetve kidomborodása a szülők számára. Besüppedés az elégtelen folyadék bevitelt jelezheti, ilyenkor az anyának meg kell szoptatnia, vagy etetnie a gyermekét. Amennyiben kidomborodást észlel, fontos orvoshoz fordulni, mivel az agyban zajló kóros folyamatra utalhat.
Az újszülöttnek gyakran van „furcsa” kinézete. Ez sokszor aggasztja a szülőket. Ezek az eltérések furcsaságok teljesen normálisak, és előbb-utóbb eltűnnek.
 • szemhéjak
Gyakori, hogy az újszülött szemhéja duzzadt, ami a szülés alatti nyomás következménye lehet, és néhány nap alatt meg is szűnik.
 • kancsalság
Megemlíteném még itt a kancsalságot. Időnként előfordulhat, nincs ok az aggodalomra, hacsak nem állandó a kancsalság, bandzsaság.
 • köldök
A köldökzsinórt a születést követően 1-2 perccel steril csattal lefogják és elvágják.
- A köldökcsonk megfelelő kezelés mellett 5-10. napon leesik. Előfordulhat néha, hogy tovább tart kicsit.
- Ha bizonytalan benne, mutassa meg védőnőjének, vagy gyermeke orvosának.
 • nemiszervek
Megnagyobbodott nemi szervek, a lányoknál a szeméremtest duzzadtabb, vörösebb, mint később.
-Mind az érett, mind a koraszülötteknél előfordulhat, hogy a kisajkak kitüremkednek a nagyajkak közt.
-A méhlepény hormonok serkentő hatásának a következtében előfordulhat rózsaszínes folyás, esetleg vérzés a lány gyermekeknél. Ezeknek nincs különösebb jelentőségük.
Mind a fiú, mind a lány gyermekeknél előfordulhat az anyai hormonok következtében, hogy megduzzad az emlőjük. Előfordul, hogy tejszerű anyag ürül belőlük
. Ezt szokták boszorkánytejnek nevezni.
 • lábak
A kék lábakról és kezekről korábban már volt szó.
- De meg kell említeni a görbe lábakat és a befele forduló lábfejet. A méhben elfoglalt helyzet a magyarázata mindkettőnek. Amennyiben a lábfejeket megfelelő szögbe lehet állítani a lábszárakhoz képest, egyenes talpakkal, akkor a boka ízület rendben van.
 • miliaria
Sokszor látunk az újszülött arcán, orrán és állán fehér pontocskákat, miliariát. Ezek nem mások mint megduzzadt izzadtság mirigyek Az első néhány hét után eltűnnek.
 • tűzfolt
A legtöbb újszülöttnél találkozunk a szemhéjon, orrnyergen vagy tarkón vörös, lapos foltokkal. „Gólyacsípésként” is nevezik. Az arcon lévők 1 éves kor előtt eltűnnek.
 • érdaganat
Beszélni kell még az érdaganatokról is, ezek világos cseresznyepiros, kiemelkedő, eperszerű foltok. Méretük a gyermek 8 hónapos koráig növekedhet.
 • mongolfolt
A csecsemő farpofáján illetve annak környékén találkozhatunk, szabálytalan alakú, kékesen elszíneződött foltokkal, az úgy nevezett „mongolfoltokkal”. Az első életévekben a legtöbb esetben elhalványodik.
A szülés következtében kialakulhat a fejen véraláfutás vagy duzzanat illetve a szülőcsatorna okozta összenyomás következtében deformálódott fej.

Mindezek a furcsaságok, elváltozások ellenére mindenkinek a saját gyermeke legszebb, legaranyosabb.
http://www.babamappa.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése