Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. szeptember 13., csütörtök

-KÖLDÖK GOMBA-KÖLDÖK GRANULÓMA


Újszülöttkori ártalmatlan bőrelváltozások

KÖLDÖKGOMBA-KÖLDÖK GRANULÓMA
Az újszülöttek 2/3-ának van bőrgyógyászati eltérése, melyeknek csupán egy része a szó szoros értelmében vett betegség.
A pici fehér vagy sárga fejű kiütések, az újszülött életének első három hetében jelenhet meg az orrán és az arcán.
- Azért keletkezik, mert a csecsemő verejtékmirigyei még nem működnek rendesen. -A kiütések nem viszketnek, és kb. 2-3 hónapos korra elmúlnak.
- Ezen apró kiütések teendőt nem igényelnek, nagyon fontos hogy ne nyomkodjuk őket, mert akkor felülfertőződés következik be.
-A serdülőkorihoz hasonló pattanások előfordulhatnak az újszülöttek arcán, csaknem mindig fiúknál. Sárga, tűszúrásnyi pontok (faggyúmirigy túlműködés) lehetnek láthatóak az újszülött arcán. Anyai hormonhatásra alakulnak ki, és néhány hét, esetleg hónap alatt fertőtlenítő-szárító kezelés mellett meggyógyulnak.

Melegkiütés:

Láz, párás, meleg környezet hatására a mirigyek kivezető nyílásában a szaru megduzzad, és akadályozza a váladék elfolyását.
- Fentiek eredményeképpen vörös udvarú, néhány mm-es hólyagcsák keletkeznek, főként az újszülött arcán, hátán, esetleg popsiján néha nagy számban.
-Ártatlan, de mégis ijesztő betegség, különösen, ha azt is tekintetbe vesszük, hogy ezekből a jelenségekből gennyes csomók, furunkulusszerű göbök keletkezhetnek. Kezdeti időszakban hintőpor, szellős ruházat, valamint a babaszoba túlfűtésének, túlpárásításának megszüntetése megoldja a problémát. Amennyiben a melegkiütés elfertőződik, akkor antibiotikum kezelés is szükségessé válhat.
Bőrhámlás:

A túlhordott csecsemőknél természetes jelenség a felületi bőrhámlás.
- A hámlás legkifejezettebb a csuklókon, a kezeken a bokán, a lábakon.
- A terhesség 40. hete után született csecsemőknél a hámlás mértéke a túlhordási idővel arányosan nő, és az egész testen megfigyelhető.
-Ez a hámlás két hetes korra általában megszűnik. A túlhordással kapcsolatban egyéb bőrjelenségek is megfigyelhetők, mint pl. a hosszú körmök és haj, valamint a kevesebb bőralatti zsír.
Köldökzsinór, köldökcsonk:

 Mikor az újszülött világra jön a köldökzsinór még lüktet a vér a nagy köldökvénában és a két ütőérben még nagy sebességgel áramlik, oxigént és tápanyagokat juttatva a magzatnak. Kb. 4-5 perc telik el amíg a lüktetés abbamarad, ekkor a köldökzsinórt két helyen elszorítják és átmetszik. A csecsemőtestén 3-4 cm -es csonk marad, erre kerül a köldökcsatt, a testfelülettől kb. 1-2 centiméterre. Születéskor a köldökzsinór, fehéres, tömeges, kocsonyás anyag, amikor száradni kezd, sötétebb lesz, majd megbarnul, elszürkül. Ez a folyamat néhány órán belül végbemegy. Általában 5-10 nap, míg a köldökcsonk leesik. A csonk leesése után egy sebfelület marad hátra. Ezt a „köldöksebet tisztán és mindenekelőtt szárazon kell tartani. Ne érje fürdővíz, és vigyázzunk, hogy a pelenka se dörzsölje. Ha nedvesség éri, akkor a természetes leszáradás  akadályozódik.

Köldökgyulladás:

A köldökcsonk gennykeltő bacillusok okozta gyulladása a születés után néhány nappal fordulhat elő.
- A köldökcsonk nedvedzik, a környező bőr vörös, duzzadt. A fertőzés terjedéséhez a nedvesség és a meleg kedvező feltételeket biztosít, köldökgyulladás alakulhat ki. Ha a gennykeltő bacillusok a mélyebb rétegekbe is bejutnak, akkor általános, a szervezetet érintő gyulladásos tünetek jelentkeznek. Az újszülött leggyakrabban lázas, étvágytalan, hasa puffadt.Észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni,mert az elhanyagolt és nem időben kezelt eseteknél súlyos következményekkel számolhatunk

Köldök sarjszövetes burjánzása- köldökgomba
A gombás eredetű fertőzéshez semmi köze sincs, az elváltozás gomba alakú alkjáról kapta ezt a nevet - a köldök granuloma, ami egyszerű vadhús -, nem ritka elváltozás.
-A seb ebben az esetben az a 2-3 mm-es terület, ahol a köldökzsinór lógott, felszíne bársonyos, vöröses, időnként nedvedzik.  A kezelés abból áll, hogy az orvos lápiszos pálcával megecseteli, vagy nyelénél fogva leköti.

Emlőduzzanat

Az újszülötteknél az anyai hormonok méhlepénnyel keresztül történő átjutása miatt az emlők mirigyes duzzanata gyakran megfigyelhető.
- Ez lehet nagyon feltűnő, diónyi vagy egész pici amely csak tapintással észlelhető
-. A két oldal között is lehet különbség. Néha a mirigyekből tejszerű váladék is ürül. Kislányoknál a szülés utáni hetekben még akár véres nyákürítés is előfordulhat a hüvelyből. Az emlők duzzanata fokozatosan csökken és megszűnik. Ez általában 4-6 hét alatt következik be.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése