Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. szeptember 18., kedd

GYERMEKKORI MIGRÉN


Gyermekkori migrén

Tünet: 0,5-72 óráig tartó féloldali, lüktető jellegű fejfájás, mely a gyermeket akadályozza a szokványos tevékenységének elvégzésében. A fejfájás lépcsőn járáskor fokozódik, gyakran kíséri valamilyen bevezető tünet ún. aura, hányinger, hányás, fény- és hangkerülés. Az aurát 1 órán belül követi a fejfájás megjelenése.
Bevezető tünet lehet: látási élmény (szikralátás, fényjelenségek látása), látótér kiesés, átmeneti bénulás, torzuló testformák észlelése, melyek átmeneti és nyom nélkül múló jelenségek, melyek hátterében nincsen semmiféle kóros szervi eltérés, betegség.
A migrént megelőző illetve kísérő idegrendszeri tünetek rendkívül rémisztőek tudnak lenni, ugyanakkor közel sem ritkák.
-Nem nehéz elképzelni, hogy mekkora riadalmat okoz mind a gyermeknek, mind a környezetének a látóterének átmeneti kiesése, vagy az időleges bénultság érzése!
Sajátos formája a gyermekkori migrénnek az úgynevezett gyermekkori periodikus szindróma jelensége, a hirtelen jelentkező, átmeneti jóindulatú szédülés.
Szülői teendő:
-Gyermek-ideggyógyászati vizsgálatra kell a migrénre gyanús gyermeket vinni.
-Gyakran jelentkező migrénes rohamok esetében megelőző gyógyszeres kezelés mellett dönthet az ideggyógyász.
-Többfajta gyógyszercsoportba sorolható készítményt lehet ilyen célzattal adni. -Akkor tekinthető eredményesnek ez a típusú kezelés, ha a rohamok száma legalább 50%-kal csökken.
-Fontos, hogy a gyermek és a szülők lehetőség szerint kerüljék a tapasztalatuk szerint migrénes rohamot provokáló tényezőket.
-Ilyenek lehetnek
-a megszokottnál több vagy kevesebb alvás, bizonyos ételek fogyasztása (kínai fűszerek, zsíros sajtok, csokoládé, mogyoró, kóla), vakító, változó intenzitású fények (TV nézés, mozi, disco).
-Vannak kikerülhetetlen provokáló tényezők is, mint például az időjárási frontok, menstruáció, esetükben a rohamra való felkészülés, az időben elkezdett rohamoldás jelenthet segítséget.
A migrénes roham jelentkezésekor fektessük le a gyermeket elsötétített, csendes szobában. Adjunk neki fájdalomcsillapítót, szükség esetén hányingercsillapítót is. Koffein adása (kávé itatása, koffein tartalmú fájdalomcsillapító) előnyös hatású a fájdalom mérséklésében.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése