Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. november 19., hétfő

16 TIPP-HOGYAN KERÜLJÜK EL A KARÁCSONYI TULEVÉST


16 tipp, hogyan kerüljük el a karácsonyi túlevést



A karácsony a finom, különleges ételek és sütemények ünnepe. Ilyenkor háttérbe szorulnak az egészségesebb ételek, és több a zsíros, szénhidrát dús étel, sütemény és édesség. Ilyenkor valahogy hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a gyomrunk nem ünnepel, nem érzi, hogy többet bírna befogadni, vagy zsírosabbat, mint a hétköznapokon. Jönnek az ünnepi "túlevések", aminek következtében fájó gyomorral feszengjük végig a vendégséget, vagy kénytelenek vagyunk mellékhelyiségbe szaladgálni. Az ünnepek után rémülten nézzük a némileg többet mutató mérleg mutatóját. A túlzásokba vitt finom falatoknak ez is lehet a következménye.



Mindez elkerülhető, ha ezt a néhány jó tanácsot megfontoljuk:


  • Talán a legfontosabb a mértékletesség. Ne együk pukkadásig magunkat. Egyrészt igen kellemetlen a feszítő érzés, másrészt könnyen lehet, hogy amit megettünk hamarosan viszont látjuk. Ha minden finomságot végig akarunk kóstolni, akkor csak kicsi adagokat együnk, és figyeljünk arra, hogy ne keverjük! Nem biztos, hogy a gyomrunk jól tolerálja a töltött káposztára elfogyasztott madártejet. Válasszunk ki melyiket szeretnénk jobban elfogyasztani.
  • Együnk lassan és komótosan! A gyomrunknak időt kell adni, hogy elegendő mennyiségű gyomornedvet termeljen. A jó emésztéshez ez elengedhetetlen, így a gyomorrontás veszélyét is csökkenthetjük. Amíg van étel a tányérunkon, elkerülhetjük a háziasszony kényszeres törekvését, hogy újra és újra telepakolja.
  • Figyeljünk az esetleges ételallergiánkra vagy érzékenységünkre. Még az ünnepi alkalom sem mentség arra, hogy olyan ételt fogyasszunk, amitől tudjuk, hogy bajunk lehet. Ünnepek alatt is be kell tartani a speciális étrendi diétát!
  • Az alkoholfogyasztásnak is vannak szabályai. Itt is a mértékletességen van a hangsúly. Igaz, hogy az alkohol némileg könnyíti az emésztést, de a túl sok alkohol hatása már cseppet sem kedvező hatású. Ha már alkoholt fogyasztunk, figyeljünk arra, hogy ne keverjük az alkohol fajtákat. Nem ajánlott végigkóstolni a házigazda alkoholkészletét!
  • Ha mi vagyunk a vendéglátók és kíméletesebb lakomát szeretnénk tartani, akkor válasszuk a soványabb alapanyagokat, zsírszegényebb húsfajtákat és tejtermékeket. Használjunk teljes kiőrlésű gabonát is a sütemények készítéséhez.
  • Készítsünk gyümölcsös desszerteket, használjuk ki a gyümölcsök természetes édesítőerejét. • Az ételek elkészítésénél a zsírszegény konyhatechnológiai eljárásokat részesítsük előnyben, mint pl. sütőzacskóban/sütőpapírban sütés, párolás, zsírmentes ételkészítéshez ajánlott bevonatos (pl. kerámia bevonatos) edények használata.
  • Azokat az étkezéseket, amelyek nem a nagy eszem-iszom jegyében telnek el, próbáljuk minél egészségesebb ételekkel megoldani!
  • Reggelire fogyasszunk natúr joghurtot gyümölcsökkel és zabpehellyel, vagy készítsünk gyümölcsös túrót, vagy együnk pirítóst sajttal és zöldségekkel.
  • Amikor nassolunk, válasszunk pár szem aszalt gyümölcsöt, mandulát, diót.
  • A vacsorát pedig oldjuk meg egy könnyű levessel vagy salátával.
  • A desszertet a fő étkezés (ebéd) befejezéseként fogyasszunk. Igyekezzünk inkább a gyümölcsös és tejalapú süteményeket előnyben részesíteni, ezek kevesebb zsírt és energiát tartalmaznak, mint a vajkrémes társaik.
  • Ha úgy érezzük elég volt a traktából, mert a "túlevéstől" nem érezzük magunkat jól a bőrünkben, ne tartsunk koplalós napot vagy napokat!!! Iktassunk be egy gyümölcsnapot. Ezen a napon csak gyümölcsöket fogyasszunk 1-2 db zabkeksszel kísérve.
  • Az ünnepek alatt a mozgásról se feledkezzünk el. Ha nem is a sportolunk, de egy egy nagyobb sétát tehetünk a friss levegőn. Ez főleg egy bőséges ebéd/vacsora után javasolt mivel a mozgás serkenti a bélműködést, így a szokatlanul nagyobb mennyiségű emészteni valót is könnyebben dolgozza fel a szervezetünk.
  • Ha el akarjuk kerülni az álmatlan, forgolódós éjszakákat, lefekvés és elalvás előtt 3 órával már ne fogyasszunk semmit!
  • A vendégségek és a készülődés forgatagában nagyon fontos, hogy időt szakítsunk egy-egy délutáni alvásra, lehetőséget találjunk a korábban fekvésre. Így feltöltődve és kipihenten várhatjuk az új év kihívásait!


A féktelen evészet jutalma nemcsak a kellemetlen teltségérzet, gyomorfájás vagy puffadás lehet, komolyabb problémákat is okozhat (pl. epegörcs). Ha nem akarjuk a karácsonyi és az újévi ünnepeket betegen, ágyban és diétázva tölteni, figyeljünk oda! Ne tegyük tönkre az év legünnepibb napjait a mértéktelen evészet következményeivel.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése