Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. november 29., csütörtök

HALLÓJÁRAT GYULLADÁS


Hallójárat-gyulladás

A hallójárat gyulladása leggyakrabban nyáron, a strandszezonban fordul elő. Ennek magyarázata, hogy kialakulásának szinte mindig a víz az oka.
A hallójárat egy viszonylag mély és szűk, a dobhártyáig haladó csőszerű nyílás, melyet faggyúmirigyekkel bőven ellátott bőr borít.
-A bőr épségének alapvető feltétele a szárazon tartás. Ahogy hosszabban nedvesség éri, felázik, védő szerepe sérül. A felázott bőr pedig ideális talaj a baktériumok elterjedésének, szaporodásának.
A hallójárat épségét sokszor saját magunk veszélyeztetjük a helytelen tisztítás folyamán.
Tisztálkodás során víz maradhat benne, a tisztító pálcikával felsérthetjük a bőrt, kórokozókat vihetünk be, elfertőzhetjük.
Tünetek:
-A külső hallójárat gyulladása fáj, viszket, a fülből gennyes váladék ürül, halláscsökkenés alakul ki. A gyulladás miatt a hallójáratban a szövetek megduzzadnak, a hallójárat tovább szűkül, ami a tüneteket tovább rontja.
A hallójárat gyulladásának kezelése elsősorban a sérült, levált hámsejtek, felgyülemlett váladék eltávolításából áll (általában szívó segítségével). Ezt követi a gyulladás megszüntetése, a fertőzés leküzdése. Ez általában napokig tartó folyamat, rendszeres orvosi ellenőrzéssel.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése