Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. november 25., vasárnap

MELEG OKOZTA BŐRKIÜTÉSEK GYERMEKEKNÉL


Meleg okozta bőrkiütések gyemekeknél

Betegségek - tünetek és kezelések

A melegkiütés nyáron jelentkezik és inkább csecsemőknél, kisgyermekeknél fordul elő. Ezek a kiütések ártalmatlanok, de ha nagyon kifejezettek, nyugtalanná tehetik a babát

A duzzadások pirosak és általában fehér bőrön jelentkeznek. Ezek a meleg okozta kiütések minden gyermeknél jelen vannak, de leggyakrabban a kisgyerekeknél mutatkoznak.

A melegkiütések legtöbbször olyan helyeken jelennek meg ahol a ruha szorosabb, mint például a mellkas, has, nyak, lábak vagy popsi. Ha a gyermek sapkát hord, akkor a homlokán is megjelenhetnek.

Mi okozza és melyek a melegkiütés tünetei?

A kisgyermek izzad, hogy csökkentse testének hőmérsékletét, de ha túl sokat izzad, pórusai elzáródnak és kiütések keletkeznek. (Legjobban a babák és a kisgyermekek vannak a meleg miatti bőrkiütés veszélyének kitéve, ugyanis nekik vannak a legkisebb pórusaik).

Amikor kint forró és nedves az idő, ezek a melegkiütések gyakoribbak
, de ugyanakkor előállhatnak téli napokon is, amikor a kisgyerek nagyon fel van öltözve vagy lázas. Egyes babák esetében akkor is előfordulhat, amikor köhögés elleni kenőccsel bekenik a mellkasát.

Mennyire súlyos a melegbőrkiütés?

Nem súlyos, de azt jelzi, hogy a gyermek teste túlságosan fel van melegedve. A túlhevülés rohamokhoz vagy szélhűdéshez vezethet.
Mennyire fájdalmasak ezek a kiütések?
A melegkiütés többnyire nem fájdalmas, a foltok inkább viszketnek és tapintásra érzékenyek.

A melegkiütés kezelése

Elsősorban próbáljuk meg lehűteni a kisgyerek testét, lazább ruhába öltöztetjük, szellőztetett szobába visszük, ahova a napsugarak nem hatolnak be.

Tehetünk a gyermek alá egy pamutkendőt, ami felszívja az izzadságot, vagy a kiütéses részekre helyezhetünk hideg borogatást.

- Egy frissítő fürdő is jót tehet számára. Hagyjuk inkább megszáradni, ne töröljük a törölközővel és a kiütésekre ne vigyünk fel krémeket.

Ha éjjel meleg van, használjuk a gyerekszobában légkondicionálót vagy egy ventillátort.

-Ha ventillátort használunk, úgy állítsuk be, hogy a hideg levegő eljusson a gyermekhez, de ne érje közvetlenül, mert megbetegedhet.

Fontos, hogy vágjuk le a baba körmeit, hogy ne tudjon vakarózni, ha a kiütések viszketni kezdenek. Zoknit is húzhatunk a kezeire, hogy biztosak legyünk benne, hogy álmában sem vakarózik.

Hogyan előzhető meg a kiütések kialakulása?

• próbáljunk meg optimális hőmérsékletet tartani a gyerekszobában, öltöztessük laza ruhákba, főleg ha meleg és nedves az idő. A természetes anyagok, mint például a pamut, jobban felszívja az izzadtságot, mint a műszálas ruhák.
• ne használjunk púdert a gyermek bőrén, mert az nem engedni lélegezni a bőrt
• amikor a gyermekkel érintkezésben vagyunk, ne vegyünk magunkra olyan ruhákat, ami irritációt okozhat, mint például a gyapjú

• amikor kint nagyon meleg van, próbáljuk a gyermeket bent tartani egy hűvös, szellős helyen, ahol védve van naptól. Vigyázzunk arra, hogy jól hidratálva legyen a szoptatás vagy a tej által, amit adunk neki
• vizsgáljuk meg, a gyermek nincs-e túlmelegedve, tegyük kezünket a bőrére, hogy lássuk, meleg-e vagy esetleg izzadt

Szükséges a gyermeket orvoshoz vinni az ilyen bőrkiütések miatt?
Ha ezek nem tűnnek el néhány nap alatt, vagy a gyermek lázas lesz, akkor ajánlott meglátogatni az orvost.
http://www.csaladivilag.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése