Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. november 17., szombat

KÖLDÖKSÉRV FELNŐTTNÉL ÉS GYERMEKNÉL


Köldöksérv felnőtt- és gyermekkorban

 

 

Köldöksérv. Ijesztő az elnevezés, de pánikra semmi ok, mivel többnyire magától begyógyul. Felnőttkorban veszélyesebb. Miért?

A has köldököt lezáró része nem befele mélyed, hanem kidomborodik, melyet a nyitva maradt köldökkapu okoz.
- A köldöksérv mind a leírása, mind a kinézete alapján könnyen megijeszti a szülőket, annak ellenére, hogy ez rendkívül gyakori betegség gyermekkorban.
-A szülői aggodalmat fokozhatja, hogy a síró gyermek sérve még inkább kitüremkedik a hasban megnövekedett nyomás következtében.
Miért alakul ki?
Az anya pocakjában a köldökzsinóron keresztül táplálkozik a magzat, ezért a köldök ekkor még szélesen nyitva van.
- Mire megszületi a család legújabb tagja, a köldök többnyire bezáródik.
- Ha ez addigra nem is következik be, akkor sem kell aggódni, mivel az esetek döntő többségében önmagától bezáródik.

Kell-e műteni?
A köldöksérv pici gyerekeknél gyakran előfordul és látványa aggaszthatja a szülőket, de a műtéti beavatkozás általában nem javasolt.
- A legtöbb esetben összenő és magától elmúlik a sérv. Éppen ezért érdemesebb várni, és ha nem gyógyul, 5-6 éves korban is megejthető a beavatkozás.
-Ha túl nagy a sérv, vagy esetlegesen szövődmény jelentkezik, akkor valóban szükség van operációra. A rutinműtétnek számító beavatkozás altatás alatt történik és rendkívül hamar, nyomtalanul gyógyul.
A ragasztás segíti-e a gyógyulást?
Ezzel kapcsolatban teljesen megoszlanak a vélemények.
 Legalább annyi érv szól mellette, mint ellene.
- Viszont valóban nem bizonyított, hogy elő lehet-e segíteni a köldöksérv gyorsabb gyógyulását ragasztással.
-Másrészt a baba érzékeny bőre könnyen kipirosodhat ettől, így ha csak nem túl nagy a sérv, ragasztás nélkül is meg tud gyógyulni.

Felnőttkorban muszáj műteni
Mivel a sérvkapu záródási hajlama az újszülötteknél és gyermekkorban megvan, nincs szükség azonnali beavatkozásra. A felnőtteknél viszont nincs esély arra, hogy önmagától gyógyuljon meg a köldöksérv, így elkerülhetetlen az operáció.
Miért alakul ki?
Az évek alatt egyre gyengülő hasfal túlzott igénybevétele következtében alakulhat ki. a felnőtteknél Nők esetében a terhesség alatt a pocak növekvő mérete szintén eredményezheti. A férfiaknál pedig a túlzott fizikai erőfeszítés okoz köldöksérvet. Emellett az elhízás szintén kockázati tényező mindkét nem esetében.
Forduljunk orvoshoz!
Szerencsére a kisgyerekeknél kevésbé veszélyes betegség, és könnyen észrevehető.
A felnőtteknél viszont oda kell figyelni a gyanús jelekre és mielőbb orvoshoz fordulni, mivel a sérv növekedése vagy kizáródása életveszélyessé válhat.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése