Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. november 16., péntek

-GÖMBÖLYDED GYERMEKEK


Gömbölyded gyermekek

A kóros túlsúly említésekor külön problémakört jelent a gyermek- és ifjúkori elhízás, amelynek eredményes kezelése mindössze 8–10%-ra tehető.
Statisztikai adatok szerint az elhízott szülők gyermekei igen nagy valószínűséggel maguk is elhízottak lesznek.

-Ezért azokban az esetekben, amelyekben az egyik vagy mindkét szülő elhízott, a primer prevenciónak már a csecsemőkorban meg kell kezdődnie

Az evészavarok prevenciója – Kérdések és ellentmondások)

Az utóbbi években 5–10 százalékkal emelkedett az elhízott gyerekek száma.
-Csekély vigasz, hogy a helyzet a világ más tájain sem jobb, sőt: az éllovas Egyesült Államokban az említett korosztály minden negyedik tagja cipel magán inkább több, mint kevesebb fölösleges kilót.
Az elhízott kisgyermek fizikai teljesítőképessége elmarad a kortársaiké mögött, plusz kilói miatt ügyetlenebbül mozog, késõbb az iskolában csúfolják is emiatt, így egyre kevesebbet fog mozogni, ami csak az újabb kilók felszedésének kedvez. Lelki sérülései miatt visszahúzódóvá, vagy éppenséggel agresszívvá, nehezen kezelhetõvé válik, és mivel társai közt kevés sikerélményhez jut, legfõbb öröme az evés marad.
-Az évek során a problémák csak sokasodnak: a testtömeghez viszonyítottan gyenge lábizomzat gyakran lúdtalp és X láb kialakulását eredményezi
.
- Anyagcsere- és vérnyomáseltéréseik pedig kicsiben ugyan, de megfelelnek a felnőttkori elhízás, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek tüneteinek, azaz nem jósolnak túl egészséges jövőt a gyerekeknek
Az elhízás hátterében sokszor genetikai tényezõk, azaz kövérségre hajlamosító családi adottságok állnak.
- Az öröklött hajlam mellett azonban igen nagy szerepe van a táplálkozásnak és a mozgásszegény életmódnak is, végeredményben a táplálékfelvétel és az energiafelhasználás közötti egyensúly felbomlásáról van szó





A gyermekkori elhízás lelki háttere

A krónikusan elhízott gyerekek a világ összes gondját a vállukon cipelik, vagy legalábbis így érzik: egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a lényegesen túlsúlyos gyerekeknél és kamaszoknál gyakrabban fordul elő depresszió, mint az átlagos testalkatúaknál.
A tanulmány alapjául szolgáló vizsgálatban közel ezer gyerek sorsát követték annak érdekében, hogy kiderüljön, az elhízás együtt jár-e pszichés problémákkal. Ezért nyolc évig figyelték a résztvevők testsúlyának, testmagasságának, pszichiátriai állapotának változásait, valamint pszichiátriai zavarokkal szembeni sérülékenységét.
A gyerekek családi háttere hasonló volt: nem találtak az eredményeket esetlegesen befolyásoló különbséget a családok struktúrájában, a jellemző nevelési stílusban, a család történetében előforduló mentális megbetegedések, függőségi vagy bűnügyi problémák, traumatikus események tekintetében.
A kutatás két nagyon fontos eredményt hozott. Kiderült, hogy a gyerekkori elhízás jóval gyakoribb probléma az Egyesült Államokban, mint azt akár hivatalos becslések is feltételezték, ám talán ennél is fontosabb, hogy bebizonyosodott: a krónikus gyerek-, illetve serdülőkori elhízás, mely közismerten számos egészségügyi probléma kockázatát jelenti, pszichiátriai zavarokkal is együtt járhat.
Noha a média figyelme általában a fiatal lányok súlyával kapcsolatos jelenségekre összpontosít, meglepő módon a vizsgálatban találtak szerint a fiúkat nagyobb mértékben veszélyezteti a testsúlyproblémákkal összefüggésbe hozható depresszió. Ugyanakkor a vizsgálatból az is kiderült, hogy a krónikusan túlsúlyos fiúk és lányok egyaránt ki vannak téve egy sajátos viselkedészavarnak, melyet a tekintélyszemélyekkel szembeni dacos, harcias, ellenséges magatartás jellemez..
A szerzők szerint a kapcsolatot keresve kétféle útvonalat feltételezhetünk:
- az egyikben társas, a másikban hormonális tényezők játszanak főszerepet.
Egyrészt a kövér gyerekek csúfolódás, hátrányos megkülönböztetés elszenvedői, ami emeli a viselkedéses problémák kockázatát. Ugyanakkor a kövérség a társaktól, vagy a társas eseményektől való elszigetelődéshez is vezethet, ez az izoláció pedig depressziós tüneteket okoz.

- Talán még fontosabb azonban, hogy mind az elhízás, mind a pszichés zavarok hátterében az agy hasonló kémiai folyamatai feltételezhetők, melyek így mindkét problémáért felelőssé tehetők.




A szülők leghatékonyabban úgy csökkenthetik e problémák kockázatát, ha minimalizálják a hízás esélyét: bátorítják, modellálják és támogatják az egészséges étkezési szokásokat és a mozgásban gazdag életmódot. Nagyon fontos, hogy a súlyproblémákkal küszködő gyerekek szülei a fogyásnak inkább az egészséggel kapcsolatos, semmint a külső megjelenéssel összefüggő aspektusait hangsúlyozzák, és pszichés problémák jelentkezése esetén szakember tanácsát kérjék.
Mit tehetünk a pufók gyerekek súlycsökkentéséért?- nemzetközi modellek

A nagyon nagy generáció miatt aggódók világszerte akcióba lendültek, az Egészségügyi Világszervezet is elhízásellenes stratégiát hirdetett.
- A magán- és hivatalos kezdeményezések fő kérdése mindenütt ugyanaz: hogyan lehetne a gyerekeket rávenni arra, hogy kevesebbet egyenek és többet mozogjanak?

Spanyolországban például heti egy alkalom kivételével száműzték a hamburgert az iskolai étlapokról, Ausztrália bizonyos tartományaiban a közlekedési lámpákhoz hasonló színkódot vezettek be, piros jellel igyekezvén eltántorítani a diákokat a csokitól és a kólától, illetve zölddel bátorítani a szusi és a görögdinnye megvásárlására.
Nagy-Britanniában maga a népszerű (és karcsú) ifjú sztárszakács, Jamie Oliver ajánlotta fel Tony Blairnek, hogy segít megreformálni az iskolai közétkeztetést. Sikerült is elérnie, amit korábban senkinek, hogy a romló egészségügyi adatok miatt nyugtalankodó brit kormány a korábbi 37 pennyről 50, illetve középiskolásoknál 60 pennyre (körülbelül 240 Ft) emelte az ebédre költhető fejkvótát, és hadjáratot indít a hizlaló ételek ellen. A cél az, hogy az egészséges fogások ne csak az étlapra, hanem a gyerekek gyomrába is eljussanak, ezért a tervek szerint fokozatosan megváltoztatják az angol menzák eddigi önkiszolgáló rendszerét.

A szigetországban is felmerült az ételek széles körű, piros-sárga-zöld kódolása, anyukák egy csoportja pedig mozgalmat indított azért, hogy tiltsák ki a gyerekműsorokból a „szemétkaja” kategóriába tartozó ételek reklámját.

- A szülő ugyanis nagyjából a feje tetejére állhat az almáival meg a salátáival együtt, ha serdületlen csemetéje a kedvenc tévéfigurái szájából azt hallgatja végig naponta többször is, milyen egészséges az állítólag tejjel teli csokoládé meg gyümölcsös tejtermék.
A tervezett szigorítások hallatán a brit élelmiszeripar azonnal ellentámadásba lendült, mondván, „helytelen az egyes termékek démonizálása, inkább azt kellene szem előtt tartanunk, mi alkotja az egészséges étrendet”
Terápiás célra kiképzett ebek segítenek lefogyni az elhízott gyerekeknek a németországi Wismarban.
-A kutya segítségével játékos formában szabadulnak meg felesleges kilóiktól a kicsik, szenvedés és különösebb testi megerőltetés nélkül.
Németországban "segédgyógyászként" 25 kiképzett négylábú segíti a terápiás kezelést idősek otthonában, szociális otthonokban, klinikákon és más intézményekben.
A kutyákkal való érintkezés fokozza a jó közérzetet, szélesíti a társadalmi kapcsolatokat és sportolásra készteti a gyerekeket
.
A wismariak több mint egy éve tartó állatterápiájának nemcsak a testsúly csökkentése a célja, hanem az öntudat erősítése is. Ebben a kutya "mint jégtörő és vigasztaló" segít.
Ma már országszerte érdeklődéssel kísérik a módszert, amely hiperaktív gyerekeken is segíthet.
Az állatterápia az Egyesült Államokból ered, ahol jó harminc évvel ezelőtt megalakult a Delta-Society. Ami Európát illeti, Svájcban ennek a társaságnak szabályzata szerint folyik rendszeresen kutyák és gazdáik kiképzése, amit a közeljövőben Németországban is meg akarnak valósítani

A Média szerepe az elhízás elleni küzdelemben


A Liverpool Egyetem pszichológusai azt vizsgálták, milyen hatással vannak a 9 - 11 éves gyerekek étvágyára a televízió élelmiszer-reklámai.
A vizsgálati csoport 60 gyerekből állt - és mindegyiknek alaposan megnőtt az étvágya a tévében reklámozott ennivalók láttán.
A normál súlyú gyerekek 84 %-kal, a túlsúlyosak 100 %-kal, az elhízottak 134 %-kal kívántak többet enni, mint amikor nem élelmiszert, hanem játékot hirdettek a tévében.
Kedvük szerint válogathattak nagy zsírtartalmú édesség (csokoládé), zselés édesség és könnyű finomság között, és szabadon fogyaszthattak belőle, amennyit kívántak.
Ami meglepő volt: az elhízott gyerekek rendre csak a legzsírosabb édességet, a csokoládét választották, a túlsúlyosak a csokoládé mellett a kisebb zsírtartalmú zseléset is
...
A kutatók megállapították, hogy a tévé élelmiszerhirdetései igen nagy hatást gyakorolnak a gyerekek evési szokásaira: megduplázzák az evési gyakoriságot.
2007 január 1 óta tilos a gyermekeknek szóló tévéműsorok szünetében a "hulladékkaját" reklámozni, de a felmérések szerint a gyerekek az esti órákban, a családi televíziózás idején is tévéznek, amikor nincs érvényben a tilalom.



Összegzés

A XXI. században,  a fogyasztói társadalom virágzásának korában élünk, ahol a média által sugallt szépségideál a csontkollekció-modellvilágot jelenti, miközben a realitás elkeserítően növekvő számú kórosan elhízott embert mutat.
A WHO az ezredforduló egyik legégetőbb kihívásának nyilvánította az elhízás elleni küzdelmet.
Az elhízás mögött bio-pszicho-szocio-kultúrális összetevők állnak, melyek már gyermekkortól jelen vannak, s az egészségtelen, mozgásszegény életmódon és helytelen családi mintákon át eredményezik a boldogtalanságot rejtő hájpáncél kialakulását.
A túlsúly szubjektív megélése nehéz, szenvedéssel teli állapot, főleg mikor már a házi praktikák sem segítenek.
A krónikus zsírtöbblet elkeseredettséget, reménytelenséget, a szociális környezettől és intim kapcsolatoktól való elszigetelődést vonja maga után,felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt.
A túlsúly kezelése ezért összetett feladat, mely egyidőben érinti az egyén fizikális, pszichés, szociális és kultúrális rétegeit.
Az opális testsúly és testalak elérése mögött egy hatékony, magabiztos, önbecsülését visszanyert, feszültségét kezelni tudó, önmagának új életet kialakító elégedett ember áll, aki nem dől be a manipuláló reklámoknak, s nem méricskéli magát irreális ideálokhoz.
És akin mellesleg még a ruha is jól mutat…

http://ro.search.yahoo.com
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése