Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. november 23., péntek

A GENNYES KÖTŐHÁRTYAGYULLADÁSOK KÜLÖNBÖZŐ FORMÁI

A BAKTERIÁLIS KÖTŐHÁRTYAGULLADÁSOK JELLEMZŐI


A kiváltó ok alapján a betegséget a következőképpen osztályozhatjuk: fertőzéses eredetű - baktériumok, vírusok, gombák, illetve paraziták által okozott -, nem fertőzéses jellegű.

A fertőzéses eredetű kötőhártya-gyulladást leggyakrabban baktériumok vagy vírusok okozzák. A sokféle baktérium közül megemlítendő a Staphylococcus aureus, a Streptococcus pneumoniae és a Haemophilus influenzae.
- Kötőhártya-gyulladást okozhatnak a szexuálisan terjedő betegségek kórokozói is, így a gonorrhea - régies magyar nevén kankó - kórokozója, valamint a Chlamydia nevű baktérium is, mely a többi szexuális úton terjedő betegségekhez hasonlóan fertőz. Ezért a szexuálisan aktív személyeknél jelentkezhet, illetve olyan újszülötteknél, akik születés közben, a fertőzött anyai szülőcsatornán áthaladva betegszenek meg.
Az utóbbi conjunctivitis fajtát újszülöttkori kötőhártya-gyulladásnak, vagy latin néven ophthalmia neonatorumnak hívják.
- A fejlett országokban a születéskor adott 1-1 csepp fertőtlenítő anyaggal könnyen megelőzhető, míg a világ fejletlen részein sokaknál okoz látáskárosodást, akár vakságot.

Tünetek és diagnózis

A kötőhártya-gyulladás legjellemzőbb tünete a szem bepirosodása, valamint enyhébb-erősebb váladékozás.
-Jellemző, hogy a vörösség legkifejezettebben a kötőhártyának a szem felszínéről a szemhéjra való áthajlásainál észlelhető - az alsó áthajlás az a terület, amely akkor válik láthatóvá, ha alsó szemhéjunkat kicsit lehúzzuk.
 Különösen jellemző lehet ez allergiás kötőhártya-gyulladásnál, amikor a szem felszíne viszonylag halvány, míg az alsó szemhéjat lehúzva az áthajlás kimondottan gyulladt, vörös.

A vörösség mértékét befolyásolhatja a kötőhártya-gyulladás kórokozója is.
- A járványos kötőhártya-gyulladás például jól felismerhető a kötőhártya haragos vörös színéről, a belső szemzugban lévő félhold alakú kis kötőhártya-lemez is duzzadt és élénkvörös.
. Az adenovírusok okozta gyulladás - amelyek közé a járványos forma is tartozik - típusosan egyoldalian kezdődik, s a folyamat általában még kezelés mellett is átterjed a másik szemre.

A kötőhártya-gyulladást kísérő
váladékozás is adhat némi támpontot a betegség kiváltó okát tekintve. Bakteriális fertőzésnél sárgás-zöldes, gennyes váladék jelentkezik, amely beszáradva a szempillákat is összetapaszthatja.



Kankós kötőhártyagyulladás egy 6 éves gyermeknél





Gennyes kötőhártyagyullás újjszülöttnél



Felnőttkori súlyos gennyes kötőhártyagyulladás





Gennyes kötő és szaruhártya gyulladás





Gennyes fekélyes kétoldali kötőhártya gyulladás egy 5 éves gyermeknél




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése