Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. november 22., csütörtök

TEENDŐK AZ ŐSZI BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSÉRE


Teendők az őszi betegségek megelőzésére


Az őszi „szezonális betegségek” a természet ritmusával összhangban jelentkeznek: a nyár melegét és kiáradó bőségét, az állandó napfényt követően a természetben megkezdődik a befelé fordulás: a napos órák száma csökken és megkezdődik a felkészülés a télre.
- Ez a jelenség az ember energetikai működésében is tetten érhető és a nyár típusú energiák őszi jellegű energiákba fordulása meghatározza a kialakuló betegségek természetét is.


Egy betegség kialakulásának mindig több oka van, amelyek egy időben jelentkeznek.
Ezek egyaránt lehetnek külsők és belsők.

A belső tényezők azok, amelyek rajtunk múlnak: a táplálkozás, a mozgás, a lelki állapot.
- Ha ezek rendben vannak, a külső tényezők lényegesen kisebb szerepet játszanak,és nehezebben okoznak betegséget.
A külső tényezők ebben az esetben elsősorban az időjárási hatások: az ősz a nyárhoz képest lényegesen hidegebb, nedvesebb és szelesebb és leginkább ezek a felelősek a kialakuló betegségekért.

1. A hideg lehet az okozója a megfázások egyik típusának. A megelőzés kulcsa ebben az esetben a test melegen tartása.
2
. A szél a nyak hátsó részén lévő ún. szélpontokon keresztül képes gyorsan a test belsejébe hatolni. A kínai gondolkodás szerint a széllel érkezik a „Külső Gonosz”, ami megtámadhatja az embert. A nyugati gondolkodás szerint ez megfelelhet a légúti betegségeket okozó baktériumoknak és vírusoknak, amelyek terjedésének egyébként is kedvez ez az időjárás. A szél típusú betegségek elleni védekezést a szélpontok, azaz a tarkó szél elleni védelme jelenti.
3. Ha nedvesség hatol a szervezetünkbe, az is betegséget okozhat.
- Fokozott fáradékonyság léphet fel, nehéznek, ólmosnak érezhetjük végtagjainkat, mintha vízzel átitatott ruhát viselnénk.
- A nedvesség átalakításáért a lépünk felel, ami a kínai energetikában a gyomor mellett az emésztés legfőbb szerve. A nedvesség elleni legjobb védelem ezért a megfelelő táplálkozás.

A réteges öltözködés mellett különösen a talpunkat, a hasunkat, a derekunkat és a nyakunk hátsó részét kell védeni a hidegtől. Egy kínai pl. már ősszel két nadrágot és sálat hord a hideg, szeles idő miatt.

Az őszi időben a vesénkre is különösen oda kell figyelnünk, mert megfázása gyakran szinte észrevétlenül következik
A vese a hidegre különösen érzékeny.
A három veszélyeztetett zóna:
1. A talp közepe.
2. A derékon hátul

3. A köldök alatt 4 ujjnyira található pont.

Azt hiszem könnyen belátható, hogy a nem megfelelő cipő, zokni, a kilátszó, vagy nem eléggé takart derék, has biztos módszere a vese megbetegítésének
.
Veszélyt jelent ebben az időszakban a védekezőképesség csökkenése./ilyenkor ajánlatos immunerősitőket szedni az orvos utasitására.
A napfény csökkenése, ha nem figyelünk oda, hangulatromlást eredményezhet. A hangulatromlás negatívan befolyásolja betegségek kialakulásának lehetőségét.

Részesítsük előnyben az őszi gyümölcsöket (pl. alma, körte, szőlő, őszibarack, dió), mert ezek hordozzák magukban a gyümölcs érése során begyűjtött energiát, amire most és télen is a legnagyobb szükségünk lesz.

Vitaminokat és ásványi anyagokat lehetőleg valamilyen természetes készítmény formájában szedjünk (mint pl. búzafű, csipkebogyó, aloe vera). Ha lehetséges, kerüljük a szintetikus szereket.
Egyébként mindenki szedje azt is, amire esküszik, de lehetőleg még az őszi megfázás kialakulása előtt,és a járványtani szabályok betartásával.
http://www.ujakropolisz.hu/
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése