Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. november 18., vasárnap

TÉLI SPORTBALESETEK MEGELŐZÉSE


Téli sportbalesetek megelőzése

 


Sokan örülnek a télnek, ugyanis végre megint elővehetik a sí- és snowboard-felszereléseket, és újra meghódíthatják a havas lejtőket.
- A sítúra azonban rosszul is végződhet, ha nem készítjük fel kellően testünket a fokozott igénybevételre.
-Orvosok szerint a sérülések nagyrészt azért következnek be, mert az állóképességünk és kondíciónk nem megfelelő, vagy a szükséges bemelegítést nem vesszük komolyan.
- Aztán a pályán jön a ficam, rándulás, vagy a törés, illetve szalagszakadás.
-Ezért ha máskor nem, legalább indulás előtt 4-6 héttel kezdjük el felkészíteni testünket a fokozott terhelésre!
Senkinek nem újdonság, hogy rendszeresen kellene sportolnunk.
- Ha mégsem tesszük, legalább indulás előtt pár héttel kezdjük el e fokozatos terhelést. Először heti 2-3 alkalommal menjünk futni, vagy sétálni (erős séta) esetleg nordic walkigolni! Erősítsünk is – elsősorban a a láb és a törzsizomzatot!
A pályán mindenekelőtt melegítsünk be!
- Felülről lefelé haladva melegítsük be a nyakunkat, vállunkat, karunkat, mellkasunkat majd a törzsünket, végül pedig a csípőnket és az alsó végtagunkat. A balesetek elkerüléséhez ezen kívül nélkülözhetetlen a koncentráció és a megfelelő védőfelszerelés.
-A bukósisak viselése 16 év alatt mindenki számára kötelező, mások, ha úgy érzik így jobban védve vannak, hordják, de funparkokban a térd- és könyökvédő is nagyon fontos.
Bemelegítés után lazítsunk és nyújtsunk isez segít a kínzó izomláz elkerülésében. És persze nem árt, ha viszünk magunkkal izomlazító és gyulladáscsökkentő krémet, valamint rugalmas pólyát az esetleges kisebb rándulások és húzódások kezelésére.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése