Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. november 15., csütörtök

AMIKOR A GYERMEKNŐGYÓGYÁSZHOZ KELL FORDULNI


Amikor gyermeknőgyógyászhoz kell fordulni

Hüvelyi folyás gyermekkorban, gondok a menstruáció körül, tinédzserek és fogamzásgátlás. Csak néhány probléma, ami a lányos szülőknek fejtörést okozhat.

A gyermekgyógyászat egyik alaptétele, hogy a gyerek nem kis felnőtt.
- Ez az elv érvényes a lányok nőgyógyászati kezelésére is.
-Az egészséges hüvelyflóra egyensúlyának megbomlása következtében a hüvelyben elszaporodhatnak egyes betegséget okozó mikroorganizmusok, melyek felnőtt nőknél többnyire jól körülhatárolható tünetegyüttest eredményeznek, azonban ez nem igaz a serdülőkor előtt álló lányok hüvelyi fertőzéseire.
- Felnőtt nőknél a legtöbb esetben a tünetek alapján el lehet dönteni, hogy milyen jellegű fertőzés áll fenn, kislányoknál ez kevésbé egyértelmű.
-Tizennyolc éves kor alatt a nőgyógyászati problémák ellátása a gyermeknőgyógyászat szakterülete, mely sajátos eszköztárral és a felnőtt nőgyógyászatban is alkalmazott diagnosztikai módszerekkel, de esetenként eltérő terápiás javaslatokkal dolgozik.
A laikus megfigyelő számára esetleg kevésbé feltűnő tünettel is inkább forduljunk szakemberhez.
- Előfordulhat, hogy például egy kissé túlsúlyos kislány korai menstruációjának hátterében valamilyen súlyos, de időben felállított diagnózis esetén jól kezelhető hormonális- vagy anyagcserezavar áll fenn. A szokásostól sokkal erősebb menstruációs vérzés oka pedig lehet akár egy súlyos hematológiai kórkép is.
A hüvelyi folyás okai és kezelése gyermekkorban
Az egészen kicsi gyerekeknél előfordulhat, hogy valamit kíváncsiságból bedugnak a testnyílásaikba, kislányok esetleg a hüvelyükbe, úgy, hogy a szülő nem is gyanakszik rá, hogy ilyesmi történhetett. A szülő annyit lát, hogy maszatos a kislány bugyija, valamilyen fertőzésre gyanakszik, közben az idegen test irritációja okozza a folyást. Ez a probléma viszonylag könnyen orvosolható, ha a gyereket szakorvos vizsgálja meg.
 A hüvelyi folyásnak azonban számos más oka is lehet.
A serdülőkor előtt a hüvelyi fertőzések ellen igen hatékony védelmi vonal, a hüvely savas védőköpenye még hiányzik. A savas közeg kialakításáért felelős tejsavat termelő Lactobacillusok ugyanis még nincsenek jelen a hüvelyben, ezért a gyermekkorban jelentkező hüvelyi folyások, fertőzések kezelése egészen más szemléletmódot követel. Gyakori tévhiten alapul, hogy a kislányok hüvelyi folyását az anyukák a házipatikában már meglévő gombásodás elleni kenőcsökkel, szerekkel igyekeznek orvosolni, sőt az is előfordulhat, hogy az anyuka saját, felnőtt nők ellátására specializálódott nőgyógyásza is egyetért ezzel az eljárással.
-Azonban a serdülőkor előtt a lányoknál gyakorlatilag nem létezik a felnőtt nőknél viszonylag gyakori gombás hüvelyi fertőzés.
-"Csak bizonyos speciális esetekben, például olyan gyerekeknél, akiknek súlyosan legyengült az immunrendszere, találkozunk ilyesmivel. Az esetek jó részében a hüvely kóros folyását valamilyen baktérium okozza, és ilyen esetben fontos, hogy a megfelelő antibiotikummal kezeljük a fertőzést, ezért célszerű mindig tenyésztést is kérni, hogy lássuk, mivel állunk szemben"

Az egyre szélesebb körben ismert negatív következmények ellenére a mai napig igen jellemző az antibiotikumok túl gyakori használata, ami nem csak azért veszélyes, mert egyre több antibiotikum-rezisztens baktériumtörzs alakul ki, hanem ezek a szerek gyengítik a szervezet természetes védekező rendszerét is a bél egészséges baktériumflórájának elpusztításával.
-Ugyanez történik a hüvelyben élő baktériumokkal is, aminek következtében hüvelyi folyás alakulhat ki. "
-Antibiotikumos kezelést követően gyakran alakul ki hüvelyi folyás, de ez a tünet legtöbbször egy-két hét alatt magától elmúlik.
-Akkor azonban, ha a hüvelyi folyást viszketés, fájdalom, esetleg kellemetlen szag is kíséri, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni" -. "Ha a szülőnek bármilyen kételye van, szintén érdemes felkeresnie egy szakembert a kislányával" -.
-A gyermek- és tinédzserkorban fellépő hüvelyi és húgyúti fertőzések olyan súlyos szövődményekkel járhatnak, ami később nehezítheti, vagy egyenesen lehetetlenné teheti a természetes módon történő teherbeesést. Ezeknek a fertőzéseknek a célzott antibiotikumos kezelése igen lényeges, megszünteti a fertőzést, lerövidíti a betegség lefolyását, ezzel megelőzve a súlyosabb szövődményeket.
-. Elsősorban a szülő felelőssége, hogy szakorvoshoz vigye a kislányát, és ne elégedjen meg félmegoldásokkal" - magyarázza a szakorvos.
A szexuális nevelés gyermekkorban
Manapság a serdülőkor sokkal korábban kezdődik, mint akár 10-20 évvel ezelőtt.
- A mai lányok átlagosan 12 és fél évesen kezdenek el menstruálni, ezért akár már 9-10 éves korban érdemes kitérni részletesen erre a kérdéskörre.
- A szülőknek érdemes mindig őszintén válaszolniuk a gyerekük kérdéseire, és a koruknak megfelelő szinten átadni az információkat. Ha ezt az elvet követjük - és nem csak a szexuális felvilágosítás terén -, akkor számíthatunk rá, hogy a gyerek mer majd kérdezni, és a szüleit is a bizalmába avatja. "A szülő feladata az is, hogy ebben a mai, rohanó világban egy egészséges problémákhoz való viszonyt adjon át a gyerekének"
-Nemcsak az információk átadásában, de ha eljött az ideje, a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztásában is tud segíteni a szülő.
- Ebben a kérdésben is érdemes kikérni a gyermeknőgyógyász véleményét. Vannak olyan kamaszok, akik könnyebben beszélik meg ezt a témát, és jobban mernek tanácsot kérni egy orvostól, például egy gyermeknőgyógyásztól, mint egy hozzájuk érzelmileg közelebb álló felnőttől.
Fogamzásgátlás és nemi betegségek tinédzserkorban
A fogamzásgátló módszer helyes megválasztása szintén fontos a női egészség megőrzésében.
- A fiatalok szexuális életére jellemző promiszkuitás (partner váltogatása) miatt a fogamzásgátlás mellett fokozottan figyelni kell a nemi úton terjedő betegségek megelőzésére, ezért érdemes kiemelni a kettős védekezés lehetőségét, ami az óvszer és a fogamzásgátló tabletta együttes alkalmazását jelenti.
-A nem kívánt terhesség megelőzésére a legmegbízhatóbb fogamzásgátló módszer a tabletta, a vizsgálatok függvényében a szakorvos ki tudja választani a testalkatnak, a szervezet hormonstátuszának leginkább megfelelőt.
Fontos az is, hogy a szexuálisan aktív tizenévesek rendszeres nőgyógyászati vizsgálaton vegyenek részt, hogy elkerülhetővé váljanak a szexuális élet szövődményei.
- Például a humán papillomavírus (HPV) bizonyos törzsei esetenként súlyos szövődményekkel járó fertőzést okoznak, ami sokszor teljesen tünetmentes, és a méhnyaki folyamatnak sincsenek különösebben tünetei, miközben a hámban már megindulnak kóros változások, ezért fontos a korai szűrés és a veszélyes törzsek elleni védőoltás alkalmazása.
- A régebbi álláspont, miszerint csak 18 éves kor fölött javasolt az évenkénti citológiai vizsgálat, mára elavult. A szexuális élet elkezdését követően évente javasolt felkeresni a nőgyógyászt. " A meddőség és a csontritkulás kezelése is gyermekkorban kezdődik
Vannak olyan betegségek is, melyek a kiváltó ok jelentkezéséhez képest csak évek múlva okoznak súlyos és nehezen kezelhető állapotokat.
-Ilyen például a meddőség, mely a fogamzóképes korban lévő párok közel tíz százalékát érinti.
-A női eredetű meddőség oka igen szerteágazó, a különböző fertőzések és azok szövődményei mellett sok esetben valamilyen hormonális eredetű probléma áll a háttérben.
-A gyermekkori elhízás miatt komplex hormonális és anyagcserezavar alakulhat ki, ami a későbbi években okozhatja a várt terhesség elmaradását is. A testsúlyprobléma a legtöbb esetben életmódbeli kérdés, ami orvosolható egy megfelelően kialakított étrenddel és testmozgással.
Vannak azonban esetek, amikor valamilyen hormonális vagy anyagcserezavar okozza a testsúly problémát, ezek kezelése pedig életmentő lehet.
- Ugyanez igaz a túlzott soványságra is, melynek következménye a menstruációs ciklus elmaradása is lehet, ezzel együtt a későbbiekben csontsűrűségi problémák is kialakulhatnak.
- Bár a csontritkulás jellemzően a változó kor után válik nyilvánvalóvá, a kiváltó oka lehet egy gyermekkorban elhanyagolt hormonális vagy anyagcserezavar.
- Mind a túlzott soványság, mind az elhízás problémát okozhat.
- "Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a szülők ezen a területen is legyenek körültekintőek, tudatosak és ne söpörjék a problémát a szőnyeg alá. A területre specializálódott gyermeknőgyógyászt kell felkeresni"
http://www.origo.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése