Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. november 8., csütörtök

SERDÜLŐKORI KÖZÖNSÉGES AKNÉ








A tipikus, kamaszkorban  előforduló pattanás a közönséges akne, latinul acne vulgaris.
Az akne, pattanásos bőr, a serdülőkor betegsége. A bőr pórusai eltömődnek, és a szőrtüszőben felhalmozódik kosz, a szövettörmelék, az olaj és a baktériumok. A pattanás lehet fehér, vagy fekete tetejű. Az akne a serdülőkor csaknem kötelező velejárója. Súlyosságát és időbeli lefolyását öröklött hajlam határozza meg. A lányok arca korábban, a fiúké később lesz pattanásos. Normálisan a folyamat kb. 25 éves korra rendszerint teljesen elmúlik. Az akne kialakulását és a klinikai képet a hormonok, a faggyútermelés, a bőr elszarusodásának menete, a bőr járulékos baktériumflórája és az esetleges bakteriális felülfertőződés együttesen határozzák meg.
Akne alatt a következőket értjük: elzáródott pórus(mitesszer), pattanás, mélyebb ciszta (faggyúval telt tömlő), illetve csomó. A tünetek leginkább az arcon, nyakon, mellkason, háton, vállon és felkaron jelentkeznek.
Serdülőkorban egy-egy pattanás majdnem mindenkinél előfordul. Nem igényel szakorvosi ellátást, a kereskedelemben kapható szerekkel rendezhető.
Ez a bőrbetegség, aminek a fő jellemzői pattanások, csomók, tájogok, pusztulák és hegek hátramaradása. l. Fehéreknél gyakrabban fordul elő.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése