Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. november 15., csütörtök

GYANÚTÜNETEK A GYERMEK VAKBÉLGYULLADÁSÁNÁL


GYANUTÜNETEK A GYEREKEK VAKBÉLGYULLADÁSÁNÁL

Gyermekeknél a vakbélgyulladás tünetei eltérnek a felnőttkoriaktól. Kezdetben köldök körüli hasfájás van, majd a fájdalom lassan átterjed a has jobb oldalára és lehúzódik a csípőlapát felé. A fájdalom nem szűnik, sőt egyre jobban fokozódik.


A gyermekgyógyászati rendelőkbe sok kis beteg érkezik hasi fájdalom panaszával
-. Ilyenkor az orvosnak dönteni kell, hogy a hasi fájdalom hátterében otthon kezelhető kisebb betegség áll vagy pedig kórházi kezelést esetleges műtéti beavatkozást szükségessé tevő intézkedést igényel.
- A vakbélgyulladás leggyakrabban tízéves kor körül és fiatal felnőttkorban jelentkezik, az őszi és a tavaszi időszakban halmozottabban fordul elő. Nem egyszer felső légúti fertőzés előzi meg.
A vakbélgyulladás tünetei gyermekkorban
Gyermekeknél a tünetek eltérnek a felnőttkoriaktól. Kezdetben köldök körüli hasfájás van, majd a fájdalom lassan átterjed a has jobb oldalára és lehúzódik a csípőlapát felé. A fájdalom nem szűnik, sőt egyre jobban fokozódik.
A tüneteket hőemelkedés, hányinger kíséri és a fájdalom jelentkezése után órákkal hányás jelentkezik. Az esetek egy részében a vakbél sajátságos elhelyezkedése miatt sűrű vizelési inger, véres vizelet vagy hasmenés léphet fel, illetve a folyamat előrehaladtával magas láz jöhet létre, mely a diagnózis szempontjából félrevezető lehet.
A vakbélgyulladás időnként előfordul kisebb gyermekeknél, nagyon ritkán csecsemőkben is.
- Ilyenkor a kicsi irritábilis, mozdulatlanul fekszik, csípőjét behajlítva.
-A gyermek vizsgálatakor a has általában puha, betapintható, de mérsékelt, majd kifejezett fokban nyomásérzékeny.,
 Ha a gyulladás már nagyon előrehaladot, azaz a bél átfúródott, ezáltal hashártyagyulladás alakult ki, akkor a has deszkakemény tapintatú.
Ez már a folyamat súlyosságát jelzi.
Gyermekkorban deszka kemény has még igen súlyos esetben is csak nagyon ritkán tapintható, így a vizsgáló orvosnak nagyon figyelmesnek és körültekintőnek kell lennie kell lennie.
-A súlyosság mérlegelésében úgynevezett provokációs próbák állnak az orvos segítségére. A hasi tünetek mellett a gyermek nyelve bevont, a kiszáradás jelei láthatóak.
MINDEN TISZTÁZATLAN EREDETÜ HASI FÁJDALOMNÁL A GYERMEKET SEBÉSZ ORVOSNAK KELL MEGVIZSGÁLNIA AKI HA SZÜKSÉGESNEK TARTJA EGY PÁR NAPIG MEGFIGYELÉS ALATT TARTJA.A BETEGET...

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése