Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. november 7., szerda

AZ AKNÉ BAKTERIÁLIS FERTŐZÉSÉNEK KÉPES KRONOLÓGIÁJA


AZ AKNÉ BAKTERIÁLIS FERTŐZÉSÉNEK                             KRONOLÓGIÁJA KÉPEKBEN








Klinikai szempontból az acne vulgaris 3 csoportra osztható:

1. Acne comedonica: elsosorban az arc borén komedók (zárt és nyílt komedók) láthatók, gyulladásos tünetek nincsenek.
2. Acne papulopustulosa: A komedók mellett felületes gyulladásos tünetek, papulák és pustulák is megfigyelhetok, nemcsak az arcon, hanem a mellen és a háton is elofordulnak.
3. Acne conglobata: A fentiek mellett fájdalmas, mélyen ülo beszurodések is találhatók az arcon és/vagy a mellen, valamint a háton.
- Ezekbol a csomókból tályogok, cysták, gennyezo járatok, másodlagos komedók alakulhatnak ki.
- Az elváltozások éveken át fennállhatnak és rendszerint feltuno heggel gyógyulnak.
Kevés kivételtol eltekintve a faggyúmirigyek a szortüszokbol fejlodnek ki, azokkal egységet alkotnak. A mirigyekben termelodo faggyút a mirigysejtek termelik, tehát nincs közvetlen kapcsolat a táplálékban lévo zsírok és a faggyú között. Gyermekkorban a faggyúmirigyek „nyugalmi" állapotban vannak. A serdülokorban a hormonális átalakulás lényegesen megváltoztatja a faggyúmirigy-muködést. Hormonhatásra a mirigyek megnagyobbodnak, lényegesen megno a faggyútermelés, a folliculusokban megszaporodnak a mikrobák, no a szabad zsírsavtartalom. A fiziológiás elváltozások mellett elobb csak mikroszkóposan kimutatható, késobb szabad szemmel is látható kóros elváltozások alakulnak ki, amelyek végül is az acne vulgaris kifejlodéséhez vezetnek.
Eloször az infundibulumban filamentumok keletkeznek. Ez a változás szabad szemmel még nem látható. Klinikailag úgy igazolható, hogy nyomásra pl. az orrszárny borébol fehér, pasztózus anyag préselheto ki. Ennek a pasztaszeru anyagnak a vázát lazán kapcsolódó szarusejtek alkotják.
A következo fázis a mikrokomedók kialakulása. Ez is csak mikroszkóposan állapítható meg. Ilyenkor az történik, hogy az infrainfundibulumban szorosan kapcsolódó szarusejt csoportok halmozódnak fel. Ezek fokozatosan kitöltik a csatornát és az egyre növekvo szarumassza a szélek felé terjeszkedve megközelítoen gömb alakúvá formálja a folliculust. Ebben a stádiumban a folliculus szájadéka szuk, a nyílás szabad szemmel nem látható (zárt komedó), az egész képlet dohányzacskóra emlékeztet. A teljesen kialakult zárt komedó klinikailag gombostufejnyi-színes gombostufejnyi, sárgás, a borben ülo, kissé kiemelkedo papula. Késobb nyomás hatására a folliculus szájadéka kitágul, a szarudugó barnás-fekete pont formájában tunik elo (nyílt komedó). A továbbiakban a nyomásfokozódás következtében az infundibulum fala elvékonyodik, és mind a faggyúmirigy, mind a szortüszo elsorvad.
Számos olyan betegség ismert, amelyek klinikai megjelenésüket és elhelyezkedésüket tekintve megfelelnek az acne vulgarisnak, de a komedó képzodés hiányában nem valódi acne, ezért ezeket a tüneteket acne szeru elváltozásoknak nevezzük.
Az eddig ismertetett történések az acne képzodés primer, nem gyulladásos fázisát jellemzik
-. A folyamat megállhat a komedó képzodés szintjén, de tovább fejlodhet, és ekkor alakulnak ki a másodlagos, gyulladásos elváltozások.
A gyulladásos tüneteknél a folliculus fala fokozatosan károsodik a növekvo belso nyomás, toxikus behatások (szabad zsírsavak, bakteriális enzimek) és a gyulladás következtében. Amikor bekövetkezik a ruptúra, a komedó tartalom az irhába kerül, ami eros gyulladásos reakciót vált ki.
Az acne vulgaris legsúlyosabb formájánál, az acne conglobata-nál a beszurodés kiterjedt, a gyulladásos infiltrátum a subcutisig terjed. Ez a forma még kedvezo esetben is hegképzodéssel gyógyul, de -amint fentebb már említettük- minden esetben fennáll a ciszta-, gennyezo járatok kialakulásának veszélye.
Az akné kialakulásának okai
Bár az ismeretek egyre bovülnek, számos kérdésre még nem tudunk végleges választ adni, ezért nem tudjuk az acnet minden esetben gyógyítani és azt sem tudjuk, hogy általában 25-30 éves korig miért szunnek meg spontán a tünetek.
A fokozott faggyútermelés, a seborrhoea minden acnés történés velejárója. Már korábban is feltételezték, hogy a serdülokorban jelentkezo fokozott faggyútermelés hormonális eredetu lehet.
-A vizsgálatok azóta igazolták ezt. A hormonok közül az androgének állnak az elso helyen. Bár a seborrhoea az acne képzodésben általánosan megfigyelheto, önmagában nem elégséges a tünetek kiváltásához.
A mikrobák szerepe. A folliculusokban kimutatható baktérium, a koagulaze negatív Staphylococcus epidermidis (Sta. epidermidis) és a Propionibecterium acnes (P. acnes). Ezek közül elsosorban a P. acnes játszik szerepet az acne kóroktanában
Hormonok:
-Pubertás idején androgén hatásra a faggyúmirigyek megnagyobbodnak, és fokozott mértékben termelnek faggyút. A hormonok közül a tesztoszteron a legfontosabb, de más, ováriális és mellékvese hormonok is szerepet játszanak.
- A mellékvesekéreg hormonok közül az androsztendion és a dehidroepiandroszteron szulfát említendo. Follicularis reaktivitás: az infundibulum hámja acnés betegeken fokozott reaktivitást mutat fiziológiás és külso ingerekre. Különbözo vegyi anyagok, pl. halogén tartalmú vegyületek, kátrányszármazékok, munkaanyagok (pl. olajok), egyes kozmetikumok, kortikoszteroidok a hám kóros reakcióját válthatják ki, amely végül is acne kialakulásához vezet. Ide sorolhatók a mechanikai behatások is.
-A súlyosabb acneformáknál igazolható a fokozott hajlam a gyulladásra. Acne conglobatanál pl. már a mikrokomedó állapot kiváltja a gyulladásos tüneteket és ezért gyakori, hogy a folyamat nem is jut el a zárt és nyitott komedók állapotáig. Ezeknél a betegeknél jelentéktelen mechanikus és vegyi behatások is beindíthatják a gyulladás folyamatát.

Az acne vulgaris kezelése a kóroktan alapján logikusan levezetheto.

A diéta nem befolyásolja a faggyútermelést.
-A táplálékkal bevitt zsírok nem jelennek meg a faggyúmirigyben.
- A faggyúsejtek maguk szintetizálják a sebum egyes összetevoit.
- A betegeket gyakran eltiltják egyes élelmiszerektol, foleg élvezeti szerektol. Nincs bizonyíték arra, hogy a csokoládé, a dió, a mogyoró, rontaná az acne alakulását.
A psyché és az acne viszonya régi probléma.
 Ma úgy gondoljuk, hogy a feltuno elváltozások kedvezotlenül érintik a betegek önértékelését, és ez adott esetben depresszióig fokozódhat. Ezért nagyon fontos, hogy a kezeloorvos ennek tudatában foglalkozzon a beteggel.
- Minden aggályát vegye komolyan, szánjon elegendo idot kérdéseinek megválaszolására, képviseljen optimista szemléletet!
Sokan túlzott jelentoséget tulajdonítanak a mosakodásnak. A bor fokozott zsírosodása miatt egyesek naponta többször is szappannal, meleg vízzel arcot mosnak, holott az arc borének zsírtalanítása az acne szempontjából közömbös. A történések a faggyúmirigyben játszódnak le, tehát a borfelszínen lévo faggyú már nem játszik szerepet. Viszont a szappanokban lévo anyagok irritálhatják a folliculusok
hámját és ebbol a szempontból kedvezotlenül hatnak.
- Az arcbor zsírtalanítására alkoholos törlés a legalkalmasabb.
- A fény borkárosító hatása összegezodik, és a túlzásba vitt napozás okozta fényártalom tünetei már igen korán megjelenhetnek.
Az acne kezelésének jelenlegi, modern szemléletében három gyógyszercsoportnak van jelentosége: az antibiotikumoknak, a retinoidoknak és a hormonoknak.
Az antibiotikus kezelés elsodleges célja a P. acnes visszaszorítása, a baktériumok számának és aktivitásának, azaz az enzimtermelésnek a csökkentése. Elsosorban az acne gyulladásos formáinál hatásosak, a komedókra nem hatnak. Az antibiotikumoknak az antibakteriális hatás mellett gyulladáscsökkento hatásuk is van: csökkentik a proinflammációs citokinek termelését, csökkentik a kemotaxist, kedvezoen befolyásolják a makrophágok muködését, és a gyulladáscsökkento hatás akkor is érvényesülhet, ha a baktériumok száma nem csökken le a remélt mértékben. A hatásosság elofeltétele, hogy a gyógyszermolekulák bejussanak a folliculusba. Számos készítmény nem jut el a szortüszobe, pl. a penicillinek és származékaik, ezért az acne kezelésére ezek az antibiotikumok alkalmatlanok.
A hatásosság attól is függ, hogy meddig tart a kezelés. 2 hónapos kezelés általában 20%-os javulást, 4 hónapos kezelés 60%-os javulást, 6 hónapos kezelés 80%-os javulást eredményez. Ezért a perorális antibiotikus kezelés minimum 6 hónapig alkalmazandó.
Az antibiotikumok közül a tetracyclinek és a makrolidek bizonyultak a leghatásosabbnak.
-A kezelés történhet peroralis és helyi készítményekkel (oldatok, gélek). Az erythromycin mind tablettás, mind lokális alkalmazásban egyaránt jó eredményre vezet, a tetracyclinek perorálisan adva igen hatásosak, lokálisan hatástalanok
-. A clindamycint mellékhatásai miatt csak helyileg alkalmazzuk. Érdekes, hogy a makrolid antibiotikumokkal szemben sokkal gyakrabban alakul ki rezisztencia, mint a tetracyclinekkel szemben. Figyelemreméltó, hogy az antibiotikumokkal kezelt betegek közeli hozzátartozóinál (akik kezelésben nem részesültek) és a kezeloorvosoknál is, lehet rezisztens törzseket izolálni.
Az acne kezelésében a legnagyobb változást a retinoidok bevezetése jelentette.
-Ezek közül jelenleg az isotretinoin tablettátt alkalmazzák világszerte, de a lokális készítmények is igen hatásosak.
- Az acne kezelése szempontjából dönto jelentoségu a faggyútermelés nagymértéku visszaszorítása, a faggyúmirigyek nagysága 90%-kal csökkenhetA készítmény gyulladáscsökkento hatása is bizonyított.
Az isotretinoin mellékhatásai közül a teratogenitást kell elso helyen említenünk, erre nyomatékosan fel kell hívni a nobetegek figyelmét.
-A gyógyszeres kezelés megkezdése elott célszeru megbizonyosodni arról, hogy terhesség nem áll fenn, a kezelés alatt tanácsos fogamzásgátlót is szedni. A kezelés befejezését követoen 1-2 hónappal már nincs teratogén hatás. Férfiak nyugodtan szedhetik a készítményt, az o oldalukról nem fenyeget a magzat fejlodési rendellenességének a veszélye.
A hormonkezelés lényege az, hogy olyan készítményeket adunk, amelyek kompetitíve gátolják a hatásos saját hormonnak a receptorhoz történo kötodését (antiandrogének,.
Az acne kezelés gyakorlatát az alábbiakban foglalhatjuk össze:
-Az acne cemodonica kezelésére csak helyi készítményeket használunk.
- Elsosorban a hámlasztó hatású externák ajánlottak, mint pl. a lokális retinoidok. -Ezek hiányában benzoylperoxyd, azelainsav, eseteleg salicylsav tartalmú oldatot, gélt alkalmazunk.
- Antibiotikus készítményektol eredmény nem várható.
- A nyílt komedók elozetes fellazítás (pl. gozölés) után kinyomhatók, a zárt komedók óvatos felszúrást igényelnek.
. Mivel a gyulladás kialakulásában a baktériumoknak is szerepük van, indokolt benzoylperoxyd, azelainsav és az antibiotikum (erythromycin, clindamycin) tartalmú, esetleg kombinált összetételu készítmények lokális alkalmazása.
Az acne conglobata helyi kezelése szintén a fentebb említett készítményekkel történik, de a helyi kezelés háttérbe szorul a belso kezeléshez képest. Isotretinoin tablettás (0,2 _ 1 mg/kg) kezelést indítunk, hacsak ennek nincs ellenjavallata. A készítményt hónapokon át adjuk, lehetoség szerint fogamzásgátlóval kiegészítve, a szérum-koleszterin és a trigliceridek ellenorzése mellett.-
Ugyancsak ezzel kezeljük a tályogokat, gennyezo járatokat stb.. Ha az Isotretinoin kezelésnek ellenjavallata van, akkor antibiotikumokat adunk.
A következményes hegek kezelése speciális borgyógyászati, borsebészeti feladat.
Az acne vulgaris a mai korszeru gyógyszerekkel az esetek túlnyomó többségében eredményesen kezelheto. A szakszeru kezelés alapvetoen fontos a maradandó hegek megelozése és a beteg társadalmi helyzetének szempontjából is. Bár magát a betegséget jelenleg még nem tudjuk gyógyítani, megfelelo kezeléssel a legtöbb beteg elfogadható állapotban tartható addig, amíg a folyamat magától megszunik.

Ikonográfia

-Fedett fekete komedo-mittesszer

-

-Nyilt akné



-Mérges pattanás


-Furunkulus





-Beolvadás,tályog



-Maradék állapot/maradandó hegg /kialakukása/




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése