Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. november 13., kedd

SPORTOLÁS GYERMEKKORBAN


Sportolás gyermekkorban


Az iskolások egyharmada túlsúlyos. Az iskolákban kevés a tornaóra. A gyerekek minden nap órákat töltenek a számítógép vagy a televízió képernyője előtt, ahelyett, hogy mozognának.
 Pedig az ülő életmód őket még jobban károsítja, mint a felnőtteket, hiszen testi-lelki fejlődésüket hátráltatja, megakadályozza, hogy azzá váljanak, akik genetikai adottságaik alapján lehetnének.
-Sajnos kevesen tudják, hogy nemcsak az egészséges, erős test kialakulása, az állóképesség, az ügyesség és az egyensúlyérzék, de az értelmi fejlődés is szoros kapcsolatban áll a mozgással, és a lelki egyensúly egyik fontos építőkockája is az aktív életmód.
-A serdülőkori depresszió kialakulása és a mozgásszegény életmód összefügg – figyelmeztetnek a kutatók. A személyiségformálásban ugyanis nagy szerepe van a mozgásnak: önbizalmat ad, oldja a feszültséget és a gátlásokat, küzdeni tanít, segít beilleszkedni egy közösségbe.
-A sportolás gyerekkorban elemi igény – a rossz minta, az ülő tevékenységeket díjazó közösség azonban könnyedén rászoktatja őket a tunyaságra. Nem elég mondogatni, hogy „fiam, mozdulj már meg!”, az első lépésnek annak kellene lennie, hogy a szülő változtat a saját életmódján.
-Egy aktív családban, ahol a szülők, testvérek rendszeresen sportolnak (kirándulnak, bicikliznek, kocognak, úsznak stb.), nem valószínű, hogy a gyermek lustálkodni fog.
Sok szülő tanácstalan, milyen mozgásforma optimális gyermekének.
- A szakértők egyetértenek abban, hogy az óvodáskorúak leginkább szabadon játsszanak, szaladgáljanak, lehetőleg télen-nyáron sokat a szabad levegőn. Labdázni, tornázni lehet velük, az úszás – pontosabban a vízhez szoktatás is elkezdhető négyévesen. Kulcsszó a játék! A heti többszöri „edzésre járás” inkább iskolás korban javasolt, akkor is figyelembe véve a gyermek teherbírását - nem betáblázva minden szabad percét.
Nem jó, ha a szülő saját (egykori) álmai nyomán választ sportágat gyermekének.
-A mozgásnak örömforrásnak kell lennie, ez a legfontosabb szabály! További fontos szempontok a választásnál:
  • Fejleszti-e az adott sportág az állóképességet? Ez azért lényeges, mert ha igen, akkor jótékonyan hat a szívműködésre, a vérkeringésre, a légzésre.
  • Erőteljes és egyenletes-e az izomzat és a test egyes részeinek igénybevétele?
  • Fejleszti-e a koordinációs készséget, az érzékelést és az egyensúlyérzéket?
  • Mekkora a sérülés-veszély?
  • Milyen életkorban ajánlott elkezdeni? (Szabadidősportként szinte minden sport űzhető fiatalabb korban is, a versenysport viszont megterhelőbb, ezért inkább a pubertás kor után javasolt).
  • Vannak sportágak, amelyeknél a szülőknek kell megvásárolni a felszerelést. Jól át kell gondolni, tudjuk-e hosszú távon is finanszírozni gyermekünk hobbiját.

Személyre szabott választás – avagy kinek mi való?

  • Félénk, visszahúzódó, önbizalomhiányban szenvedő gyermek: kollektív sportok vagy páros játékok (küzdősportok, társas sportok stb.).
  • Nyughatatlan, nem tud egy helyben maradni, hánykolódva alszik, minden lében kanál, mindenhez hozzányúl: fegyelmezettségre tanító egyéni sportok (úszás, atlétika, torna, kerékpározás, síelés).
  • Visszafogott, kiegyensúlyozott: ügyességi sportágak (például asztaltenisz) vagy technikás sportok (tenisz, lövészet).
  • A kerékpározás rendkívül egészséges sport, növeli az állóképességet, serkenti a szívműködést. Az 5-6 éves gyerekek egyensúlyérzéke már elég fejlett ahhoz, hogy forgalommentes területen biciklizzenek.
  • A labdarúgás az egyik legnépszerűbb sport, de sajnos a baleseti statisztikák éllovasa is, nagyon gyakoriak a lábsérülések. A gyerekek 10 éves kor körül már alkalmasak a szabályok elsajátítására. Kitűnően fejleszti az állóképességet és az ügyességet, de elsősorban csak a lábizmokat dolgoztatja meg.
  • A kézilabda megerőlteti az ízületeket. Remekül fejleszti az ügyességet, de gyors és erőszakos játék, gyakoriak a sérülések. Az edzést serdülőkorban érdemes elkezdeni.
  • A kosárlabda jól megdolgoztatja az izomzatot, egyaránt kell futni, ugrani, kézzel vezetni és dobni a labdát. Az ugrások azonban megterhelik a bokát és a térdet. 10-12 éves kortól ajánlható.
  • A röplabda kevésbé fejleszti az erőnlétet, mint a labdajátékok általában, elsősorban az ügyesség fejlődik. Az állandó nyújtott testhelyzet elősegíti a tartáshibák kialakulásának megelőzését. A komoly edzéseket 10-12 éves kortól lehet ajánlani.
  • A futás a gyerekek természetes mozgásformája, rövidtávon kimagasló eredményeket képesek elérni, de a hosszútávfutáshoz még nem elég fejlett a tüdejük, és sokszor unalmasnak is tartják.
  • Az atlétikai edzéseket 12-14 éves kortól ajánlott elkezdeni. Az atlétika nem csapatsport, nélkülözi a játékosságot, de jó hatással van a küzdőszellemre és az állóképességre.
  • A tenisz kitűnően fejleszti a teherbírást és az ügyességet, viszonylag kevés kockázattal jár, bár előfordulhatnak izomsérülések. 12-14 éves kortól ajánlott, előnyt jelenthet a magas növés és a nagy kartávolság.
  • Az úszás minden vízi sportnál alapkövetelmény. Eredményesen javítja a rossz testtartást, fejleszti az állóképességet, és szinte alig fordul elő sérülés. Egészen kicsi kortól ajánlható.
  • A kajak és a kenu erősít és kiváló szórakozás. Ezen felül a gyerekek sok időt tölthetnek a szabad levegőn és a vízen. Komolyabb sérülésektől sem kell tartani és a szívműködésre, a vérkeringésre e sportok áldásos hatással vannak. 10-12 éves kortól ajánlható.
  • A lovaglásról sok gyermek álmodozik, sajnos meglehetősen költséges sport. A lovaglás optimális abból a szempontból, hogy a természetben űzhető, és jól erősíti a has-, a hát- és a combizmokat. Az állatok szeretetére és felelős magatartásra nevel.
  • A küzdősportok szakszerű irányítás mellett már nagyon korán, akár 5 éves kortól űzhetőek. A gyerekek szeretnek birkózni, és a cselgáncs, a karate stb. megtanítja őket, hogyan uralják a testüket és fejleszti a koncentráció- és reakciókészséget is.

Sportból is megárt a sok!

Az ajánlott sportolási idő 8 éves kor körül hetente 4-6 óra (ez a limit a szervezett foglalkozásokra érvényes, az udvaron szaladgálásra természetesen nem!),
-12 éveseknek 6-8 óra, később 8-10 óra.
-Arra is ügyelni kell, hogy nem szabad kizárólag állóképességet növelő, gyorsasági, technikai, vagy a monoton, azonos mozdulatok ismétlődéséből áll sportot űzni, az edzéseket minden sportág esetében változatossá kell tenni.
Amikor sportágat választunk, érdemes bevonni a döntésbe egy szakembert is, aki megvizsgálva a gyermeket, tanácsot ad, mit érdemes elkezdeni és mit nem. Létezik egy úgynevezett antropometriai méréssorozat is, amely nemcsak az élsportolóknak ajánlott. Öt perc alatt csekély összegért bárki képet kaphat arról, hogy melyik sportág ajánlott a gyermekének – vagy akár önmagának. A vizsgálatot hétéves kortól lehet elvégezni.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése