Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. november 28., szerda

A KISGYERMEK TÉLI ÖLTÖZTETÉSE


A baba téli öltöztetése -

Sok szülőnek okoz fejtörést, hogyan kell öltöztetni a legkisebbeket télen, mikor és mennyi időre lehet egyáltalán kivinni őket a levegőre. Sokszor nehézséget okoz az is, hogy a gyermekek nehezen tolerálják az öltöztetést.
.

Téli öltöztetés a lakásban…

Télen otthon, átlagos fűtési hőmérséklet mellett a csecsemőkre egy hosszú ujjú bodyt és egy ujjatlan rugdalódzót adjunk, vagy kezeslábas rugdalózó alá egy rövid ujjú bodyt. A kisgyermekekre pedig szintén bodyt vagy trikót, és egy pamut nadrágot vékony pulóverrel.
-Természetesen a nagyon meleg központi fűtésű lakásokban (26 fok körül) nagyobb csecsemő lehet akár egy bodyban is zoknival. Alváskor viszont ilyenkor se felejtsük el betakarni őket legalább egy vékony pléddel.

…és a szabadban

Szabad levegőn még inkább fontos a réteges öltöztetés. Hathetes korig még annyira kialakulatlan az újszülöttek hőérzete, hogy télen-nyáron mindig egy réteggel többet kell rájuk adni.
A csecsemők öltözete télen: hosszú ujjú body, rugdalódzó, egy meleg overall vagy bundazsák, fül- és homlokvédős sapka.
-Ha nagyon hideg van, akkor adjunk rá még harisnyát és mindenképpen kezeslábas pamut rugdalódzót, illetve egy vastagabb – például polár vagy plüss rugdalózót – az overall alá.
- Kisgyermekeknél az overall alá elég egy harisnya és az alsóruházat fölé egy vastagabb pulóver. Náluk viszont előnyös, ha vízálló a cipő és az overall is.

Hogy az öltöztetés ne legyen kínszenvedés…

Ha a babát gyorsan és játékosan öltöztetjük, könnyebben viseli az ezzel járó kellemetlenségeket. A bodyt harmonikaszerűen fogjuk össze és először a fején húzzuk át, majd a kezeinél ugyanígy járjunk el. A rugdalózó feladását érdemes a lábainál kezdeni, és úgy haladjunk felfelé. Játszhatunk közben kukucs játékot, „hol a kezed, lábad” játékot, majd megpuszilhatjuk, ha megtaláltuk. Lehet grimaszokat vágni, bohóckodni és ezen együtt nevetni, illetve énekelni, mondókázni. 
Nagyon fontos a gyorsaság mellett, hogy ne kapkodjunk, és próbáljunk a gyermekünk felé belső nyugalmat sugározni. Ehhez azt kell tennünk, hogy időben elkezdünk készülődni, és az öltöztetés előtt minden ruhadarabot odakészítünk mellé.

 

A levegőzés a napirend része

A levegőztetés a csecsemők és kisgyermekek egészséges fejlődésének és napirendjének igen fontos része.
- Nyáron kéthetes, télen 4-6 hetes kortól fokozatosan szoktassuk a babát a kinti levegőhöz.
- Sapkára télen-nyáron szükség van, hiszen azzal védjük a babák fejét a széltől, hidegtől és az erős napsugárzástól.
Mínusz 5 fok alatt ne vigyük a babákat a szabadba, ennél magasabb hőmérséklet esetén is legfeljebb 1 órát legyenek folyamatosan kint.
Még szót ejtenék a napok óta tartó enyhe ködös időjárásról is. Tulajdonképpen ebben az időben a legkedvezőtlenebb sétálni a szabadban, hiszen fokozottabban vannak jelen a levegőben a vírusok és bacilusok. Tehát csak akkor menjünk ki, ha elintézni valónk van, de a sétákkal várjuk meg a tiszta napos hideg időt.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése