Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. november 12., hétfő

MI A BAJ A SZÓJÁVAL ??


Mi a baj a szójával?

Normális csecsemő- és kisgyermek táplálás

A kisbaba normális (biológiailag normatív) tápláléka az anyatej, 6 hónapos korig kizárólagosan, 6 hónapos kortól 1 éves korig meghatározóan, és 1 éves kortól pedig kiegészítően egészen 2 éves korig, vagy még tovább, ahogy az édesanyának és a babának jó. Ez a WHO (Egészségügyi Világszervezet) jelenlegi ajánlása.
-Ha valamiért nem elég az anyatej, első körben a donor női tej lenne a megfelelő helyettesítő, de azt nem mindig egyszerű beszerezni, és van aki idegenkedik tőle, pedig a mesterségesen előállított tápszer sokkal távolabb áll egy baba szükségleteitől, mint egy másik édesanya teje.

Anyatej helyettesítő és kiegészítő tápszerek

Tápszer pedig kétféle van: olyan, amit tehéntejből készítenek, és olyan, amit szójából. A tehéntej alapú tápszerek a legelterjedtebbek.

Tévhitek a szójáról

Szóljunk a szója alapú tápszerekről, illetve magáról a szójáról is, amiről nagyon sok tévhit terjeng.

Például az, hogy egészséges.

Biztosan  sokan hallottunk már róla, hogy egy tökéletes, koleszterin-mentes hús- és tejtermék helyettesítő, ráadásul olcsó és egészséges is, hiszen lám, a kínai és egyéb ázsiai országok évezredek óta használják a hagyományos főztjeikben, és lám, ők milyen egészségesek.
A baj azt, hogy a szójáról ezt a mesét a szójaipar és a média költötték
- A szója valóban évezredek óta része a hagyományos ázsiai étrendnek, ám ők korántsem úgy és korántsem olyan mennyiségben használták ezt a babfélét, mint amit a szójaipar szeretne elhitetni velünk.
- A hagyományos ázsiai étrendben a szóját csak hosszas – 6 hónaptól több évig terjedő – érlelés után használták, és akkor is csak kis mennyiségekben, ételízesítőként, feltétként, köretként, és nem a hús helyettesítésére, főételként. A hosszú erjesztő-érlelő folyamat során a szója káros anyagai elpusztultak.

Hogy milyen káros anyagok?

A legnagyobb baj a szójával a toxin- és hormontartalma.
Szinte hihetetlennek tűnik, de pár évtizede a szóját még nem tartották emberi fogyasztásra alkalmasnak, mivel telistele van olyan toxinokkal, amiket csak nagyon magas fokú és hosszas hőkezelés tud lebontani, és ezek az eljárások a szójában található emészthető fehérjéket is lebontják.
- A toxinok között található növekedésgátló, vérrög keltő, fehérje emésztést gátló, pajzsmirigy működést gátló anyagok például.
A nyers szójababot emiatt igen komoly ipari feldolgozásnak kell alávetni ahhoz, hogy valami emészthetőt csináljanak belőle, az alábbi módszerrel:
A szójababot vizbe áztatják, amibe lúgos oldatot öntenek hogy azzal eltávolítsák a rostokat
-. Majd leüllepítik és külön választják egy savas mosással, amit egy újabb lúgos oldattal semlegesítenek.
 A savas mosás alumínium tartályokban történik, ami nagy mennyiségû és nem kívánatos aluminiumot hoz be a végtermékbe.
- Az így kapott terméket magas hõmérsékleten szárítják, ez a “szóró-szárítás”. (…) még egy újabb magas hõmérsékletû és nagy nyomású folyamatnak vetik alá a szója fehérje izolátumot.
- Ez a folyamat ugyan lecsökkenti a toxinok nagy részét, de teljesen nem tünteti el azokat.
- Sajnos más, nem kívánatos kémiai maradék anyagok is bekerülnek a végtermékekbe.
- Emellett a magas hõmérséklet egy újabb mellékhatást okoz: teljesen átalakítja a fehérjék összetételét és ezzel nagymértékben használhatatlanná alakítja azokat. (…) Joseph J. Rackis egy FDA-nak beadott tanulmányban figyelmeztet az egyértelmûen toxikus nitritek keletkezésére a szóró-szárítás folyamatában, valamint egy újabb toxin, az ún. lysinoalanine, formálódására a lúgos áztatásnál. Mivel a végtermék meglehetõsen íztelen, nagymennyiségû ízesítõanyagot is adnak hozzá, többek között nátrium glutamátot.
De attól, hogy emészthető, még nem lesz értékes tápanyag, sőt!

A szója egészségkárosító hatása

Több kutatás is kimutatta, hogy a szója megzavarja a pajzsmirigy működését, szívelégtelenséget okozhat, és a sok szóját fogyasztó várandós édesanyák kisfiú újszülöttjei sokkal nagyobb eséllyel szenvedtek nemi szervi rendellenességben.


A szója hormonhatása

A másik nagy baj a szójával ugyanis igen nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett fitoösztrogéneket (izoflavonokat), amik az emberi testben hasonlóan működnek mint a női nemi hormonok.
- Ezek a női nemi hormonok elegendő mennyiségben vannak jelen a szójában ahhoz, hogy már egy kisebb adag szója megzavarja egy egészséges nő menstruációs ciklusát.
-Kisgyermekekben pedig ezek az úgynevezett “endocrin disruptor(hormonális zavart okozó anyagok), mint példálul a szójában található fitoösztrogének, nemi érésbeli zavarokat okozhatnak, kisfiúknál kisebb és kevésbé termékeny heréket, kislányoknál pedig korábbi, illetve fájdalmas menstruációt eredményeznek.
Kísérleti állatokban ezek az anyagok növekedésbeli elmaradást és meddőséget okoznak.

A szója alapú tápszer

A fentiek alapján jól körülírható, hogy milyen sok kétség merülhet fel a szója alapú tápszerekkel kapcsolatban,
1. A hormontartalmuk
2. A méreganyag tartalmuk
3. A kérdéses tápértékük
miatt.
Kutatások rámutattak, hogy a szója alapú tápszert fogyasztó babák 5 fogamzásgátló tablettának megfelelő hormonmennyiséget kapnak naponta!
-Kisfiúknál ez belezavarhat a kiscsecsemő korban történő hormonális “programozásra”.
-Az élet első pár hónapjában ugyanis egy fiúbabának olyan magas a tesztoszteronszintje, mint egy felnőtt férfinak, és ez a tesztoszteronhullám az, ami előkészíti majd a később, pubertás alatt megjelenő nemi fejlődést, testi és agyi (gondolkodás-, viselkedésbeli) szinten. Tudósok arra is rámutattak, hogy kisfiúk egyre később érnek nemileg.
A kislányokra gyakorolt hatás pont az ellenkező, korábban kezdenek el érni.
-Az amerikai Pediatrics (Gyermekgyógyászat) c. szaklapban megdöbbentő számokat közöltek: az amerikai gyerekek 1%-a három éves kor előtt már nemi érettség jeleit mutatta, 8 éves korra a fehérbőrű kislányok 15%-a, és a fekete bőrű kislányok 48%-a volt nemileg érett! (Ez utóbbi szám azzal magyarázható, hogy a fekete bőrű lakosság Amerikában általában alacsonyabb szociogazdasági szinthez tartozik, és a rászoruló édesanyáknak Amerikában ingyen osztogatják a szója alapú tápszert.)
A szója alapú tápszer méreganyag tartalma sem elhanyagolható.
- Például a szójatápszer alumíniumtartalma tízszerese a tejalapú tápszer alumíniumtartalmának, továbba több vitaminban hiányosságot okozhat, mivel egy a szójában levő anyag gátolja ezeknek a felszívódását.
A szója is allergizál
Gyakran azért írnak fel szója alapú tápszert, mert gyanítják, hogy a kisbaba allergiás a tehéntejre. De a szója ugyanolyan allergén, mint a tej, és gyakran lép fel keresztallergia a kettő között. Magyarul, aki az egyikre allergiás, az sokkal valószínűbb, hogy allergiás a másikra is. Jobb megoldás ilyen esetekben a donor női tej, vagy a tejalapú gyógytápszer.

És akkor a génmanipulációról még nem is beszéltünk

A szóját azért vetették alá genetikai manipulációnak, hogy pl ellenállóvá tegyék a manapság használatos gyomirtó szerek ellen, amik különben a szójaültetvényeket is kiirtanák a gyomokkal együtt. A génmanipulált élermiszerek heves ellenreakciót váltottak ki a fogyasztókból, akik amiatt aggódnak, hogy nem ismerhetjük a génmanipuláció káros hatásait, és tulajdonképpen magunkon kísérletezünk vele.
.
.
.
És nem utolsó sorban, hogy a szója MINDENBEN ott van
-Szinte nincs olyan boltban vásárolható étel, amiben ne lenne szója. Így aztán akarva-akaratlanul hatalmas mennyiségű szóját fogyasztunk még akkor is, ha nem éppen a szója a főszereplő az étrendünkben.
Ez számomra eléggé aggasztó.
A szója alapú kisbaba tápszert pedig szerintem csakis olyan csecsemőnek szabadna adni, aki máskülönben nem maradna életben, és nincs lehetőség neki sem anyatejet, sem női tejet, sem tehéntej alapú tápszert adni. A legeslegutolsó a listámon.
: http://www.tejmentes.com
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése