Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. november 30., péntek

AZ ORR-MELLÉKÜREG GYULLADÁSOKRÓL


 AZ ORR-MELLÉKÜREG GYULLADÁSOKRÓL

Napjaink mindennapi orvosi gyakorlatában is előfordul hogy a gyermekkori orr-melléküreg gyulladásos folyamataira kevesebbet gondolunk.Sok esetben egy elhúzódó hülésnek,egy makacsabb lefolyásu légcsőhurutnak itéljük meg a gyermek panaszait,pedig a háttérben az orr-melléküregek gyulladásos folyamata áll.A gyermek orr-melléküregek gyulladásos folyamatai tünetszegényebbek a felnőttkori kórképeknél,főként ami a helyi tünenetket illeti,következményképpen a kórisme felállitása is késlekedik.Ezért foglalkozom részletesebben ennek a kórképnek a leirásával.

AZ ORR-MELLÉKÜREGEK KIALAKULÁSA

A melléküregrendszer kialakulásának menete gyermekeknél./m betü-hónapok-y betü évek száma.

C.T. VIZSGÁLAT AZ ARCÜREG GYULLADÁSÁNAK KIMUTATÁSÁRA

 

Az orr-melléküregek szerves részei a felső légutaknak, ennél fogva felső-légúti gyulladásokat - nátha, garatgyulladás, torokgyulladás, mandulagyulladás - igen gyakran kíséri az orr-melléküregek érintettsége is.
- Több szerző egyenesen olyan véleménnyel bír, hogy mivel az orrüregi és az orr-melléküregi nyálkahártya egyetlen közös rendszert alkot, amennyiben a orrnyálkahártya gyulladásba jön, az szükségképpen a melléküregek gyulladását is jelenti.
Az orr-melléküregek kivétel nélkül az orrüreggel nyílások által összeköttetésben lévő, belülről nyálkahártyával borított, levegővel telt csontüregek az arc- és agykoponya csontjaiban
 A következő orr-melléküregek léteznek: arcüreg, homloküreg, rostacsontok.

                                                            Az orr-melléküregek nyálkahártyáján jelen lévő mikroszkópikus csillók által természetes tisztulási mechanizmussal bírnak az orrüreg felé. A folyamatosan, egészséges körülmények között termelődő nyák orrüreg, ezáltal a külvilág felé való ürülése így biztosított. A nyák ürülésén kívül a nyílások biztosítják a melléküregek akadálytalan szellőzését, légcseréjét is.

A melléküregek gyulladása elsősorban valamilyen felső légúti gyulladás, nátha szövődményeként jelentkezik.
 Az orrüregi gyulladás miatt a melléküregek kivezető nyílása elzáródik, váladékuk nem tud kiürülni, és a felgyülemlett nyálkában baktériumok szaporodnak el. A melléküregben fokozatosan gennygyülem keletkezik.
 A feszülés miatt fájdalom mutatkozik. Magasabb láz ritkán van, az inkább szövődmény jele

. Előfordulás

Valamely arcüreg gyulladása szinte mindannyiunk életében bekövetkezik az orrnyálkahártya tartós duzzanata nyomán, mely legtöbbször gyulladásos vagy allergiás nátha miatt következik be.

Okok

Az orrnyálkahártya gyulladása természetesen nem minden esetben vált ki arcüreg-gyulladást.
-Hajlamosító tényezők lehetnek az arcközép-csontok rendellenességei, orrsövényferdülés, orrpolip, stb. Ezek miatt vannak arcüreggyulladásra hajlamos és kevésbé hajlamos egyének.
-Gyermekkorban általában hajlamosabbak vagyunk az arcüreggyulladásra.
-Az elgennyedést általában az orr-garatban normálisan is megtalálható Streptococcus pyogenes, Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus és a Hemophilus influenzae (hemofílusz influenzé) baktériumok okozzák

A orr-melléküreg-gyulladás tünetei

Az orr-melléküregek gyulladásának tünetei elsősorban a már előrehaladott stádiumban jelentkeznek.
-Tünetei közé tartozik a láz, a melléküregek jellegzetes feszülése, fájdalma, a hátsó garatfolyás. Fontos szempont hogy a gyermekeknél a helyi tünetek nem elég meggyőzőek.
-A fájdalom elhelyezkedése utal arra, hogy melyik melléküreg gyulladt. Homloktáji, előrehajláskor fokozódó fájdalom homloküreg-gyulladás jele. A szem alatti, sokszor felső fogakba, állkapocsba sugárzó fájdalom az arcüreg érintettségére utal.
-Legrejtettebb a rostasejtek gyulladása, melyek mélyen, az agy közelében helyezkednek el, hogy speciális fájdalmat ritkán okoznak, ráadásul vizsgálatuk is bonyolultabb. A rostasejtek gyulladására sokszor egyedül a belőlük a hátsó garatfalon lecsorgó váladék által kiváltott állandó izgalmi köhögés hívja fel a figyelmet.
Kezdeti állapotban a melléküreg-gyulladások legnagyobb problémája éppen a tünetszegénység. Sem kifejezett fájdalommal, sem magas lázzal nem jár. Helyette étvágytalanság, sápadtság, nyugtalan alvás, nyűgös, kiegyensúlyozatlan lelki állapot lehetnek a nem túl impresszív, nehezen értékelhető jelek.
A krónikus melléküregi gyulladásnak speciális jelei nincsenek.
 

Diagnózis

  1. Fizikális vizsgálat : Az orrnyílás feltárásával a félholdnyílás láthatóvá tehető. Gyulladtan duzzadt és vörös, genny csordogálhat belőle. Az arcüregek megkopogtatása a betegnek fájdalmat okoz.


  1. Röntgenvizsgálat : Orrmelléküreg-felvételen az arcüregekben jól látható a folyadéknívó, illetve a nyálkahártya duzzanata. Nagyobb teljesítményű képalkotó eljárások (CT, MRI) szövődményes esetekben (pl. agytályog kimutatásában) lehetnek hasznosak, de a hétköznapi gyakorlatban túl költségesek, általában nem is szükségesek.


  1. Bakteriológiai tenyésztés : Bár a szinuszítiszek kezelése többnyire tapasztalatokon alapul, a gyulladásos izzadmányból végzett bakteriológiai tenyésztés és antibiotikum érzékenység meghatározása hasznos lehet akkor, ha a beteg a gyógyszerekre nem reagál kellően.

Kezelés

A kezelés célja az orrmelléküregekből a baktériumok kiirtása és a gyulladásos izzadmány szabad lefolyásának biztosítása.
  1. Orrcseppek:
 Az orrcseppekkel itt nem szabad takarékoskodni.
- Minél hamarabb megnyílik a félholdnyílás, annál gyorsabban és tökéletesebben gyógyul a betegség.
-Sajnos az orrcseppek többségének adrenalinszerű hatása van, ami túlzott adagolás esetén az éjszakai nyugalmat megzavarhatja.
- Ez különösen gyermekeknél lehet kínos.
- Létezik tengeri sókat tartalmazó orrspray is, mely ilyen mellékhatással nem rendelkezik, azonban ez csak a váladékot lazítja, és a nyálkahártyát tisztítja, de nem lohasztja le.
-Az orrspray-k korszerűbbek, mint a hagyományos cseppek, mert nagyobb nyálkahártya-felületen és egyenletesebben osztják el a hatóanyagot.


  1. Antibiotikumok:
A legjellemzőbb kórokozók antibiotikus érzékenysége alapján a szinuszítiszeket főként kombinált penicillinekkel (amoxicillin+klavulánsav, ampicillin+szulbaktám), korszerű makrolidekkel (azitromicin, roxitromicin, klaritromicin) vagy kefalosporinokkal (pl. cefuroxim) kezelik. Ezek eredménytelensége esetén, a meghatározott antibiotikum érzékenység alapján, célzott antibiotikus kezelést folytathatnak.


  1. Tüneti gyógyszerek: Olykor láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerekre lehet szükség.


  1. Szinusz punkció: Néha szükség lehet a gyulladásos izzadmány vastag tűn keresztül történő lebocsátására is. Ilyenkor az orrmelléküregeket antibiotikumos oldattal mossák át. A gyógyulás szinte órák alatt bekövetkezik.


  1. Műtét: A ma már korszerű, endoszkópos eszközökkel végzett műtétek célja az orrmelléküregekben termelődő váladék akadálytalan lefolyásának biztosítása, ezzel a kiújulások kockázatát csökkentik.

Megelőzés

A nátha hatékonyan nem megelőzhető betegség.
-Fontos azonban, hogy elegendő mennyiségű orrcseppel, gyulladásgátló gyógyszerekkel, C-vitaminnal enyhítsük az orrnyálkahártya duzzanatát, ami úgy jelentkezik, mint a közönséges orrdugulás.
-A kiújulások elkerülésére fontos lehet a hajlamosító betegség gyógyítása.
- Ma már endoszkópos eszközökkel végzett műtéttel az orrmelléküregek szellőzésén lehet javítani, megelőzve ezzel az orrba nyíló szájadékainak elzáródását.

Az orr-melléküreg-gyulladás szövődményei, asztma

A légutak, az orrbemenettől a tüdő-léghólyagocskákig egységes rendszert alkotnak, így az orr-melléküregek gyulladása kihatással van a tüdő hörgőinek és léghólyagocskáinak állapotára is.
-Kimutatott, hogy az állandó hátsó garatfolyás, a folyamatosan fennálló melléküregi gyulladás fokozza az asztma kialakulásának kockázatát, kialakult asztmában pedig fenntartja a légutak gyulladását, fokozza a tüneteket.

Környezetbe való terjedés

Az orr-melléküregek gyulladásának másik fontos szövődményi csoportja, ha a gyulladás túllép az ürege falán, és átterjed a szomszédos szervekre, szövetekre is.
Homloküreg esetében ha a gyulladás a homloküreg hátsó falát elpusztítja és áttöri, koponyaüregi szövődményt okozhat. Agyhártyagyulladás léphet fel, amely tűrhetetlen fejfájást, a nyak mozdíthatatlanságát (tarkókötöttség), magas lázat és eszméletvesztést okoz. Gerinccsapolással, az agyvíz vizsgálatával (lumbálpunkció) pontosíthatjuk a diagnózist. Ez a homloküreg azonnali radikális műtéti feltárását igényli. Erélyes antibiotikus kezelés mellett az életveszélyes állapot gyógyítható.
                                    A homloküreg gyulladása az agyhártyát is áttörve agytályogot is okozhat. Ez MR-(mágneses rezonancia) vizsgálattal és ideggyógyászati góctünetekből állapítható meg, és idegsebészeti műtéti feltárást igényel. A homloküreg csak 4-5 éves kor felett alakul ki, ezért ezen életkor alatt még nem lép fel a betegség.
Arcüreg gyulladásánál mivel az arcüreg felső fala a szemgödörrel közös, itt a szemüregbe terjedhet a gyulladás.
Rostasejteknél szemgödri gyulladást okozhat, esetleg a szemgödrön keresztül az agyi vénás öböl gyulladásával rendkívül veszélyes állapot léphet fel.

Krónikussá válás

                                                Kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt akut melléküreg-gyulladásnál a folyamat fokozatosan és észrevétlenül krónikussá válhat.
Az elhúzódó gyulladás miatt az orrnyálkahártyán megvastagodások, túltengések keletkeznek, amely gyakorta az alsó orrkagyló duzzadásában mutatkozik meg.
                                                                         Ez tartós orrlégzési zavart okozhat, és az ilyenkor túlzásba vitt orrcsepp-használat tovább fokozza a nyálkahártya megvastagodását.
Az orrlégzést ilyenkor az orrkagyló nyálkahártyájának műtéti megkisebbítésével tudjuk elérni.
-                                               Természetesen a kiváltó okot is meg kell szüntetni.
Az idült, száraz orrnyálkahártya gyulladás oka lehet krónikus ártalom (mint például a dohányfüst, ipari vegyszerek, A-vitamin-hiány), hormonális okok, poros és száraz levegő. Ilyenkor az orrnyálkahártya égő, viszkető, berepedezhet, kisebesedhet. Gyógyításában fontos az okkeresés. A-vitamin, Neogranormon kenőcs, vaskezelés lehet eredményes.
Az idült, túltengéseket okozó gyulladás szintén krónikus ártalmak következménye. Gyakori lezajlott fertőzéses vagy allergiás gyulladás, alkati, hormonális tényezők is szerepet játszhatnak kialakulásában.
- Krónikus orrnyálkahártya-gyulladást okozhatnak a melléküregek, a hörgők és a tüdő betegségei.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése