Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. november 11., vasárnap

VÉGBÉLPANASZOK GYERMEKKORBAN


Végbélpanaszok gyermekkorban
Aranyérbetegség

Gyermekkorban az aranyérbetegség rendkívül ritka. Ám a kicsiknél is előfordul, hogy sírnak a fájdalomtól székletürítésnél, és véres lesz a WC-papír...

A végbél berepedése

A gyermekeknél is előfordul is előfordul, hogy sírnak a fájdalomtól székletürítésnél, és véres lesz a WC-papír.
-Ez azonban nem aranyér, hanem a végbél berepedése.
- A végbelet belülről borító nyálkahártya attól sérül, hogy túl kemény a rajta áthaladó széklet.
Székrekedéssel küszködő felnőtteknél is igen gyakori. A kicsiknél a helyzet sokkal kellemetlenebb, mert a fájdalomtól való félelem miatt nem mernek kakilni, visszatartják a székelési ingert. Ez pedig ront a helyzeten: a széklet keményebbé válik, és még nagyobb fájdalmat okoz.
- A gyógyítás lényege a káros és kóros kör megszakítása.
-Azt kell elérni, hogy a széklet megfelelően lágy legyen.
-Székletlazító orvosságok, étkezés után elfogyasztott parafinolaj, glicerinkúp segíthet ebben.
-Minden székelés után 10-15 perces ülőfürdőkkel csillapíthatjuk a kellemetlen érzést. Fokozza a helyi vérkeringést is, ami segíti a gyógyulást.
-Hámosító kenőcsök, kúpok is rendelkezésünkre állnak. -Ha mégsem hozzák meg a várt eredményt, el kell végezni a műtétet.

Végbélviszketés

Kellemetlen érzés, hisz bármenynyire szeretnénk, nem illik nyilvánosan vakarózni. Gyerekeink ugyan kevésbé zavartatják magukat, de náluk sem kellemes látvány.
- Ez nem is betegség, csak tünet, melynek hátterében sok minden állhat, például a bélférgesség.
-A gyerekeknél ez a leggyakoribb ok.
- Leginkább a cérnagiliszta szeret megtelepedni gyermekeink végbelében. Nevét onnan kapta, hogy a kifejlett példányok úgy néznek ki, mint a két-három centiméteres fehér cérnadarabok, csak éppen igen sokan vannak és mozognak. A nőstények éjszaka a végbél fölső szakaszáról levándorolnak a végbélnyíláshoz, és ott a bőrredőkbe rakják petéiket.
- Komoly viszketést okoz a végbélnyílás területén, de kislányoknál a hüvely környékén is. A vakarózáskor a peték az ujjakra, a körmök alá, a fehérneműre, az ágyneműre, a játékokra kerülnek, így a fertőzés másokra is átterjedhet, és a bélférgességben szenvedő gyerek újból és újból gondoskodik a féregutánpótlásról. Ilyenkor nemcsak féreghajtó gyógyszereket kell szedni, de meg kell szabadítani a környezetet a petéktől. Az ágyneműt, a fehérneműt, a játékokat magas hőfokon kell kimosni. A féreghajtást követően a peték még legalább egy héten át folyamatosan ürülnek a székletből. Ez alatt az ágyneműt érdemes naponta váltani.
Bőrbajok

A végbélnyílást övező bőr rendellenességei is okozhatnak kellemetlen vakarózási kényszert.
-Ezen a helyen nem ritka az ekcéma, az allergiás gyulladás.
Az előbbi lehet veleszületett, de gyakrabban fordul elő, hogy allergia alakul ki valamilyen anyaggal szemben. Ilyenkor krémek, szappanok, mosóporok, öblítőszerek között kell keresni a bűnöst. Vannak ételek, italok is, bizonyos fűszerek, citrusfélék, kávé, sör, kóla stb., amelyek az arra érzékenyeknél végbélviszketést válthatnak ki. Kevesen tudják, hogy a C-vitamin tabletta is okozhat ilyen kellemetlenséget
Végbélpolip

A végbélpolip tünetei

A végbélpolip nem mindig okoz tüneteket, de előfordulhat vérzés, váladékozás, és a székelési szokások is felborulhatnak. A végbél legalsó szakaszán kialakuló polip a székelés alkalmával kifordulhat, és ekkor kézzel is tapinthatóvá válik.

 

A végbélpolip kezelése

Kialakulásukat tekintve jó- és rosszindulatú elváltozások lehetnek.
-Kezelésük alapjául a méretük és a szövettani vizsgálat eredménye szolgál. Végbéltükrözés (endoszkópia) során meg lehet állapítani a méretüket, és el is lehet távolítani őket szövettani vizsgálat elvégzéséhez.
A további kezelés méretük és a szövettani mintavétel eredménye alapján történik
A végbél körüli tályog.
A tályog körülírt szöveti gennygyülem, amely a szomszédos szövetekre is ráterjedhet. A tályogot a végbél és a végbélnyílás körüli térben kialakult bakteriális fertőzés okozza. Az idegen testeknek (baktériumok, vírusok stb.) a vérbe vagy egy helyi szövetbe történt behatolására reagálva, a fehérvérsejtek a kórokozó környékére vándorolnak, hogy leküzdjék a támadást. A gyulladás, a láz, a fáradtság, a betegség érzése mind az immunrendszer védekezési reakciójának jelei. A védekező reakció eredménye a tályog. A végbélnyílás körül a tályog kialakulását elősegítheti egy metszett seb vagy egy nem megfelelően kikezelt végbélsipoly elfertőződése, melyek befertőződtek, vagy akár egy közönséges bőrkiütés is, amit elhanyagoltak vagy nem megfelelően kezeltek.

.Tisztálkodás

A végbéltájék ápolása kényes feladat, ezért bármilyen kínos, erről is kell szólnunk. Ha székelést követően nem távolítjuk el gondosan a székletmaradványokat, könnyen gyulladás, viszketés léphet fel.
-Különösen kisgyerekeknél okoz ez problémát.
- Ne sajnáljuk az időt, tanítsuk meg a gyereket a popsi gondos törlésére.
-A leghelyesebb az lenne (ami sajnos nem mindig megoldható), hogy minden székelés után tiszta vízzel mossuk meg.
-Kellemetlen jelenség, hogy a végbél környékén a bőr befülled és kipállik. Erre hajlamosít a túl szoros vagy műszálas fehérnemű is.
- A túlöltöztetett gyerekek, különösen zárt harisnyanadrágban, erősen izzadnak, nem csoda, hogy hamarabb viszketni kezdenek. A túltápláltság, az elhízás is hajlamosít erre.
- A túlzott tisztálkodás is okozhat gondokat. A naponta többszöri szappanos lemosás is irritálhatja ezt az érzékeny tájéko
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése