Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. november 5., hétfő

-A HERE VÉNÁS FONATÁNAK A TÁGULATA-VARIKOKELE.


A here vénás fonatának tágulata.-Varikokele-




Típusai:
Primer, szekunder, egyoldali kétoldali

Primer, vagy idiopátiás varicocele:
Általában magas vékony testalkatra jellemzö.A bal here vénás fonata a v. cava inferior helyett a bal oldali vesevénába ömlik derékszögben. Ez haemadinamikailag nagyobb ellenállást jelent, hajlamosít a pangásra, így a vénás fonat kitágul. - Fontos viszont, hogy ezen okok miatt legtöbbször bal oldalon jön létre varicocele, néhány százalékban jobb oldalon és kétoldalon is kialakulhat. Általában 10 éves kor felett figyelhetö meg, a gyakorisága 15 éves korig növekszik.

Szekunder (szerzett) varicocele:
A hasi, vagy a hashártya mögötti térfoglaló folyamatok, daganatok, kifejezett hydronephrosis a herék vénás visszafolyását akadályozzák. Ha jobb, vagy mindkét oldalon találunk a here körül tágult vénás hálózatot akkor kötelezö a retroperitonealis térfoglalás (pl. neuroblastoma,Wilms tu.) irányában tovább vizsgálódnunk. Hasi UH vizsgálatot rutinszerüen elvégezzük egyoldali esetben is a társló húgyuti fejlödési rendellenességek kizárása céljából.

A varicocele okozta szövödmények:
A vénás pangás több szempontból is veszélyes a herére. Egyrészt a vénás vér pangása a here oxigénhiányos állapotát okozza, a pangó vér miatt a here hömérsékletét emeli emiatt a spermiumtermelés károsodik, másrészt  feltételezések szerint a bal mellékveséböl származó sexualsteroidok visszajuthatnak a heréhez és károsithatják a herét.  

Tünetek:
-Általában kevés panaszt okoz. Elvétve „súlyérzésröl” számolnak be a betegek. Legtöbbször azonban álló helyzetben a herezacskó duzzanata vehetö észre.
- Pubertás korban a fiúk gyakran szégyenlösek, a szülök már nem látják öket meztelenül fürdeni, így az elváltozás rejtve marad.
- Fekvö helyzetben a pangás kevésbé kifejezett ezért a varicocele inkább állva tapintható.Fekvö helyzetben tapintott varicocele hasi térfoglalás gyanuját veti fel.

Tapintási lelet:
A varicocele a herezacskó vékony börén keresztül jól tapintható, vaskos kötegezettség észlelhetö („csirkebél tapintat”).


Kezelés indikációja:
Felnött férfi infertilitásban szenvedök közel 40 %-ában diagnosztizáltak varicocelét.
-Ugyanakkor a felnött varicocelés férfiak 85 %-ának normális a spermatogrammja, és csak 15 %-ban észlelhetö alacsony sperma szám illetve csökkent motilitás.
-Ez utóbbi paraméterek a betegek kb. 65 %-nál javulnak egy felnöttkorban végzett mütéttel.
-Ez azt mutatja, hogy a meddöség a varicocelés gyermekek igen szük csoportjának okoz majd kellemetlenséget felnöttkorban.
Felnöttkorban a varicocele mütétjét az American Urology Association guideline-ja akkor javasolja ha a varicocele tapintható, meddö a párkapcsolat, egészséges a nöi partner és abnormális a spermatogramm.
A serdülökorban észlelt varicocelék mütéti indikációjával érdemes óvatosan bánni.
-A mütét akkor lehet indokolt, ha az évente- félévente történö ellenörzések során a jól tapintható varicocelevel azonos oldalon lévö here 15-20%-kal kisebb az ellenoldali herénél. A különbséget meghatározhatjuk tapintással,  UH vizsgálattal különbözö formulákat használva.   
-A mütétet indikálni egy vizsgálat alapján nem érdemes, mert az életkor elöre haladtával  a herék méretbeli különbsége a „betegek” nagy részénél (kb. felénél) 15-20% alá csökkenhet.
Összefoglalva primer varicocele esetén, függetlenül a varicocele méretétöl javasolt az ismételt UH nyomonkövetés, a herék méretbeli különbségének ismételt meghatározása, és 18 éves korban végzett semen analízis. Mütét fájdalomérzet esetén, tartós 15-20% feletti méretbeli különbség, vagy 18 éves korban végzett ismételt kóros spermatogramm esetén javasolt.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése